Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Faran med att köpa hus på Mallorca – svensken pekar ut fallgroparna

04 feb, 2022, 08:00 
AvMax Byström
Helena var 60 när hon förverkligade drömmen om en lägenhet på Mallorca.
Där hittade hon snabbt Catharina och i dag har de en uppskattad podd om livet på den spanska semesterön.
Hon uppmanar alla som kan och vill att våga ta samma steg.
Annons
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga rådBrand logo
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga råd

Sedan sju år ägnar Helena E Hjalmarsson stora delar av året i hennes och makens lägenhet i Palma. Och det kännas otänkbart i dag att leva utan sitt andra hem i solen.

– När jag åker hem till Sverige vill jag ta med mig allt härifrån. Maten, det sociala livet, att man umgås med varandra utomhus och går hem till varandra. Och vädret! Jag vill bara kunna hälla det på flaska och ta det med mig, berättar hon.

Det har förvisso varit några tuffa år för den idylliska spanska semesterön. Pandemin slog hårt mot det annars så livliga utelivet. Folk har suttit inlåsta och verksamheter har fått bomma igen.

Men nu ser Helena ljuset i slutet av tunneln. Livet börjar återgå till det normala.

För Helena är ett liv i den spanska staden Palma en självklarhet , och något hon inte skulle klara sig utan i dag.

Själv har hon en långlivad relation till Mallorca som började redan på 80-talet när hon jobbade som inkastare på disco här. Därför var det inget svårt val när hon och maken började leta utlandsboende.

Annons

– Vi tittade på andra ställen, men jag har ju mitt hjärta här. Det är många tanter här som har gjort samma resa som mig. De har kanske varit flygvärdinnor, eller jobbat som reseledare här, som min poddkompis Catharina Grundström.

Startade podcast med nya vännen

Podden, ja. Det tog inte lång tid innan Helena slagit ner bopålarna innan hon hittade Catharina via nätverket Coola Kvinnor. Det klickade omedelbart mellan dem. Tre dagar efter att de träffats första gången började arbetet med Mallorcapodden – som vid det här laget har gjort dem till lokalkändisar bland mallorcasvenskarna.

– Både jag och Catharina kan bli alldeles fnissiga när vi börjar prata med folk här och de säger att de känner igen våra röster från podden.Vi blir alldeles starstruck av oss själva, berättar Helena.

Helena har hört en del skräckhistorier om svenskar misslyckade husköp i trakten.

Nu ser hon hur intresset för ön börjar öka igen. Alla möjliga svenskar söka sig hit, berättar hon. Men det är fortfarande en stor favorit bland personer som har kommit på andra sidan av 60-strecken.

Annons

Helenas uppmaning till svenska husletare

Men hon uppmanar de som vill köpa hus att ha lite is i magen. Hon har en del skräckhistorier från folk som gjort för snabba affärer.

– Jag har en vän som köpte här i oktober, när det är lågsäsong. Det verkade jättelugnt och fint då. När hon sedan flyttar hit på sommaren inser hon att lägenheten befinner sig precis vid flygfältet. Inte så kul.

Hennes råd för den som är sugen på att bo här är att börja med att hyra en bostad i några månader först och prova hur det känns, och lära sig känna ön.

Om man väl ska köpa så pekar hon på att processen ser rätt annorlunda ut än i Sverige. Först och främst måste man anlita en advokat som ser till att affären går rätt till.

– Det är nödvändigt för att undvika fallgropar. Det finns inget ansvar här på säljaren att fastigheten ska vara i ett visst skick, som i Sverige.

Felet många svenskar gör

När bostaden väl är kirrad finns det goda skäl att lära sig språket, i alla fall hjälpligt, även om det kan kännas tufft när man passerat 60. Om man vill bo i någon av de mindre byarna kan det vara helt nödvändigt eftersom många lokalbor inte är så bra på engelska. Även i en stad som Palma har det sina fördelar.

Annons

– Svenskar uppfattas ofta som lite oartiga här, tyvärr. Vi glömmer små saker som uppfattas som viktigt, som att säga por favor. Här hälsar man på varandra mer och önskar varandra glad påsk och så. Det är viktigt att man har de här artighetsfraserna. Men det är faktiskt ganska enkelt att lära sig.

Helena och Catharina hittade varandra via nätverket Coola kvinnor.

Själv hade hon ambitionen om att inte bara bli en mallorcasvensk som umgås med andra mallorcasvenskar – men riktigt så integrerad som hon hade hoppats blev hon inte. Och det förklarar hon med att de som är födda och uppvuxna på ön redan har sina sociala sammanhang och inte alltid är så intresserade av att skaffa sig nya bekantskaper.

– Men det är inte bara svenskar jag umgås med, utan även fransmän, britter, belgare, och folk från hela Europa. Och det är viktigt för mig att gå till ett spanskt gym och en spansk frisör.

Finns det då något hon saknar med Sverige? Helena svara blixtsnabbt.

– Bank-id, kranvatten och löskokta ägg. Det sista beror på salmonella. Jag vågar inte äta äggen löskokta efter att jag hört om det, säger hon med ett skratt.

Annons