Författaren P O Enquist har avlidit – blev 85 år

Författaren P O Enquist har avlidit – blev 85 år
En av Sveriges största författare och dramatiker, Per Olov Enquist, har avlidit efter en längre tids sjukdom i cancer. Han blev 85 år gammal.
Annons

Det var för Dagens Nyheter som familjen på söndagen bekräftade att P O Enquist lördagen den 25 april avled efter en tids sjukdom. Innan P O Enquist debuterade med Kristallögat år 1961, var han på 1950-talet en framgångsrik friidrottare. Han har därefter gjort sig känd för sina romaner, dramer, sitt regiarbete och sina översättningar, så väl i Sverige som internationellt. 

Teman i P O Enquists författarskap

P O Enquist intresserade sig mycket för Palmeutredningen. Han skrev om turerna i utredningen i form av bokrecensioner och egna iakttagelser i Svenska Dagbladet och Expressen. År 1992 släppte han essäsamlingen Kartritarna, tio skönlitterära essäer om mordet på Olof Palme.

Annons

Vidare var P O Enquists författarskap präglat av hans uppväxt i Västerbottens djupt religösa miljö. Lewis resa och Livläkarens besök är två av hans verk som handlar om väckelserörelsens historia. 

Annons

År 2008 släppte Enquist självbiografin Ett annat liv, som handlar om hans kamp mot alkoholismen. För den självutlämnande boken belönades han med Augustpriset samma år.

Prisad författare och manusskrivare

Enquist har vunnit en stor rad priser däribland ytterligare ett Augustpris år 1999 för Livläkarens besök. P O Enquist har även mottagit Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 1997 och Svenska Akademiens nordiska pris 2010. År 1996 vann han en Guldbagge i kategorin Bästa manus för Hamsun.

P O Enquist som varit gift tre gånger lämnar nu efter sig en son, en dotter och hustrun Gunilla Thorgren. Sonen Mats Enquist postade på söndagen en bild på sin far på Twitter med texten ”Du fattas mig oändligt. Vila i frid pappa…”

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Författaren P O Enquist har avlidit – blev 85 år”

 1. Bror skriver: 26 april, 2020

  Budet om P O Enquists död kom inte oväntat. Han hade varit sjuk länge.
  N’peo ha´ fått hembud, som man skulle ha sagt i bönhuset där hemma i Hjoggböle; denna märkliga västerbottniska trakt av myrmark, pinnmo och gudsfruktan, som under några decennier gav oss det allra finaste av berättarkonst på den här sidan Strindberg: P O Enquist, Sara Lidman och Torgny Lindgren.
  Många som nu minns P O pekar på hans författarskap som något påtagligt fysiskt, rent av kroppsligt. Kanske är det just fiktionens förankring i det fysiskt närvarande och välbekanta som gav honom en så bred och hängiven läsarskara. En läsarskara som saknade såväl lust som håg för den sortens esoteriska konstarter som på sin tid odlades och hyllades av de invigda i BLM.
  Nu finns han inte mer, n’peo, men det diktarlandskap han gav oss, med Hjoggböle som episkt kraftcentrum och centralort, kommer att finnas kvar så länge det diktade ordet finns och blir läst.


 2. Ulla Schrödel skriver: 28 april, 2020

  En fantastisk författare, som hade förtjänat att få Nobelpriset. Spelade avundsjuka en roll bland medlemmarna i Akademien?


  1. Bror skriver: 29 april, 2020

   En högst berättigad fråga du ställer, Ulla.
   De interiörer som avslöjades inom Akademien i samband med historien om Jean Claude Arnault, utesluter inte att även sådana bevekelsegrunder verksamt kan ha bidragit till ett nej till PO Enquist som en av de Aderton.
   Fast med hyfsad kännedom om personkretsen vill jag nog mena, att Horace här fungerade som en synnerligen effektiv gatekeeper: möjliga konkurrenter om platsen högst upp på dyngstacken sorterades snabbt bort och kom aldrig ens upp till omröstning.
   Snille och smak var det visst…


  2. Bror skriver: 30 april, 2020

   Förlåt mig Ulla! Här läste jag slarvigt.
   Det var inte PO som önskvärd medlem av Svenska Akademien du tog upp, utan som en lika önskad mottagare av Nobelpriset i litteratur.
   PO skulle absolut inte ha gjort bort sig i den kretsen heller. Särskilt hyllad skulle han ha blivit i Tyskland och Frankrike. Även det danska kulturetablissemanget, och den läsande allmänheten, skulle ha glatt sig storligen.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar