Första sneakpeaken i nya Östermalms Saluhall! Men oj vad dyrt det blev...

I januari slås portarna till nyrenoverade Östermalms Saluhall upp, ett projekt som kostat en miljard och dragit ut på tiden länge. Vi fick en exklusiv sneakpeak inne i den nya hallen, av självaste Ulf Elmqvist.

Det är få platser som är så älskade på Östermalm som dess fina saluhall, en hall som nu varit stängd för en omfattande renovering sedan 2016. Men nu äntligen börjar det dra ihop sig till invigning av den nyrenoverade hallen och vi fick en exklusiv sneakpeak i byggdammet av Saluhallens Förenings ordförande Ulf Elmqvist, som också äger Lisa Elmqvists.

Ulf Elmqvist, ordförande Östermalms Saluhalls Förening, ger oss en exklusiv sneakpeak i hallens nyrenoverade lokaler.

Det är första gången som Östermalms saluhall genomgår en total renovering och restaurering sedan öppningen för 131 år sedan. Renoveringsarbetet har letts av Stockholms Stad och arkitekterna på Tengboms har stått för utförandet, som påbörjade det omfattande arbetet i april 2016. I arbetet har man utgått från byggnadens tidstypiska karaktär och kulturhistoriska värden samt den ursprungliga stjärnformade planlösningen. Även originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts likväl de två äldre entréerna via Nybrogatan samt Humlegårdsgatan. Den nya planlösningen gör att saluhallen upplevs rymligare och ger ett bättre flöde med fler naturliga gångar i hallen, vilket ökar såväl de kommersiella förutsättningarna för handlarna men också trivseln för gästerna. Och massor av härlig färg! Nästan som ett cirkustält!

Ulf Elmqvist visar mig runt. Här på ovanvåningen kommer det ligga fyra restauranger där man kan sitta och äta och titta ut över hallen nedanför.

– Jag har tillbringat hela liv här i hallen, som 11-åring började jag arbeta på helgerna och hjälpa till. Vi har haft Lisa Elmqvists i fyra generationer här så miljön sitter absolut i mitt blod. Hallen är verkligen en inspirationskälla, det är roligt att jobba med hög kvalitet och nöjda kunder, vilket inte är svårt här. Det ska bli väldigt roligt att få öppna här igen och se hur det nya tas emot. Det kommer bli liv och rörelse, särskilt med det nya hotellet som det kommer vara öppet mellan, berättar Ulf glatt.

Östermalmshallen renoverad
Östermalmshallen renovering

Originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts.

Så har Saluhallens restauranger flyttats

Restaurangerna har flyttats till fasadlängden och kommer även hålla öppet under kvällstid. Det för med sig att stadsrummet runt saluhallen kommer upplevas mer levande då restaurangverksamheterna syns från gatan. Under en pressfrukost träffar vi arkitekten Mark Humphreys från Tengboms som varit ansvarig för projektet, Ulf Elmqvist samt Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, som trots förseningar är nöjda och förväntansfulla över den nya hallen som börjar växa fram bakom byggställningarna.

Mark Humphreys från Tengboms som varit ansvarig för projektet, Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, frukostens utfrågare Li Pamp samt Ulf Elmqvist.

– Vi är mycket glada över förtroendet att få arbeta med en av Stockholms mest anrika byggnader. Vår ambition är och har varit att återställa saluhallens forna glans samt dess varma och gemytliga atmosfär, och ge den ett nytt och modernare uttryck. Vi blev glatt överraskade när vi började gräva i den gamla hallen, det var finare där under än vad vi trodde, säger Mark Humphreys, Tengbom.

Nya Östermalmshallen får miljövänlig touch

Stort fokus har lagts på att göra hallen miljövänlig och hållbar, även de delar som inte är synliga för besökare. I källarplanet, har allt sanerats och byggts om för att skapa en energieffektivitet och bättre fysisk arbetsmiljö för personalen genom nya förbättrade system för logistik, tillgänglighet, varu- och avfallstransporter. Bland annat har man jobbat mycket med sophanteringen som, istället för med lastbilar tidigare, kommer hanteras under mark där de sugs med tryck under gatan.

– Min dröm är att det ska bli en saluhall för precis hela Stockholm, och även att vi ska locka  turister från hela Sverige och övriga delar av världen. Det kommer bli mer liv och rörelse även på kvällarna då restaurangerna som blir belägna vid fasadlängden gör att saluhallen ska leva långt in på kvällen och skapa en härlig stämning till stadslivet på Östermalm, säger Ulf Elmqvist, ordförande Östermalms Saluhalls Förening.

Inom en snar framtid, närmare bestämt i slutet av januari, är det dags för alla handlare och restauratörer, inklusive två helt nya och spännande hyresgäster, att flytta in.

– Renoveringen av saluhallen är en omfattande investering i en av Stockholms vackraste byggnader. Det har varit ett mångårigt projekt där Stockholms stad lagt ner mycket resurser, och som nu börjar gå för landning. Det ska bli väldigt kul att snart få öppna upp hallen för stockholmarna, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Men det har blivit en hög prislapp, som Stockholms skattebetalare står för, högre än väntat vilket Dennis också säger ska utredas.

– Nästan en miljard kronor har det kostar och det är mycket pengar. Det har varit en lång resa och exakt vad prislappen slutar på vet vi inte än. Det har varit juridiska processer och överklagningar som har kostat en hel del. Men vi ska komma ihåg att byggnaden var i ett sämre skicka än vad vi trodde så där tar vi lärdom att ta hand om våra byggnader tidigare. 130 år har den stått här och 130 år, minst, ska den stå till tycker jag, avslutar Dennis Wedin.

Arkivbild Saluhallen

Gamla Saluhallen, foto Ingemar Gram

Och den provisoriska hallen, som många blivit väldigt förtjusta i, den är nu till salu och såväl Stockholms Stad, med Dennis i spetsen, som Tengboms Arkitekter väntar med spänning på vem köparen kommer att bli.

– Den är till salu och staden är öppen för alla förslag! Det ska bli spännande att se vad det kan bli, säger Dennis.

 

Den provisoriska hallen mitt på Östermalmstorg, skapad av Tengboms Arkitekter. Nu är den till salu.

 

Foto: Cecilia Liljeton, Tengboms Arkitekter och Ingemar Gram