Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mona Sahlin berättar sanningen om relationen med livvakten – sju år senare

15 mar, 2023, 18:00 
Mona Sahlin

Mona Sahlin har berättat sanningen om romansryktet kring henne och livvakten.

Annons

Mona Sahlin har levt ett rikt liv – milt uttryckt. Hon har varit en av de mest tongivande politikerna under de senaste decennierna och var nära att bli vår första kvinnliga statsminister.

Samtidigt har hon också varit inblandad i flera allvarliga skandaler. Tidigt 90-tal anklagades hon för att ha använt statens kontokort till privata inköp för närmare 54 000 kronor. I pressen blev händelsekedjan odödliggjord som "Tobleroneaffären".

Och i maj 2016 avslöjade Expressen att Mona Sahlin hade skrivit flera falska löneintyg till sin livvakt.

Avslöjar: Här ska Madeleine bo • Silvias lycka • Charmiga bilden på Adrienne – 3 kungliga snackisar från vecka 10Brand logo
Avslöjar: Här ska Madeleine bo • Silvias lycka • Charmiga bilden på Adrienne – 3 kungliga snackisar från vecka 10

Mona Sahlin berättar om livvakten – sanningen om relationen

Livvakten visade sig ha levt ett liv i lyx tack vare lån från Sahlin på upp emot 3 miljoner kronor. Han hade bland annat köpt en exklusiv Audi R8 Spyder för över en miljon kronor. Mona och livvakten hade även rest till USA, bott på ett femstjärnigt lyxhotell, tagit traktamenten och gått på en MMA-match.

Annons

I en ny intervju med Svenska Dagbladet avslöjar Mona sanningen om affären – och hur det kändes att återigen hamna under lupp.

– Drev är tuffa – och så ska det vara. Men när det uppstår narrativ som inte stämmer… Det var hemskt. Jag var nonchalant med intyget. Skrev att min livvakt redan hade en lön vi planerade att han skulle ha inom kort. Men när det kommer till det osanna ryktet om romansen... Den djupa depression som följde förändrade mig som människa, säger Mona.

"Det mest obehagliga"

Få personer har utsatts för lika hård mediebevakning som Mona. Därför känner hon med alla som råkar ut för samma sak.

– Drev är olika för olika personer, men hjälplösheten jag sett när jag betraktat till exempel Benny Fredriksson och Mats Löfving känner jag igen. Det mest obehagliga med ett drev är när ens blick försvinner och man uppslukas av drevets helt egna logik. Du ser inte om solen går upp eller inte, om det är morgon eller kväll, säger Mona.

– Enda sättet att ta sig ur det är att ha vänner som bänder upp den dörr man själv försöker stänga om sig. Hur rättfärdigat det än är att granska offentliga personer måste man förstå hur människan bakom påverkas.

Annons