Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mona Sahlin – så lever hon efter kaoset

23 jun, 2020, 08:00 
AvEmma Sanderberg
Mona Sahlin
De allra flesta minns nog kaoset kring Tobleroneaffären, men det som fick Mona Sahlin att till slut avgå från sitt senaste politiska uppdrag handlade om något helt annat. Hennes liv ser numera helt annorlunda ut jämfört med tidigare.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 24?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 24?

Mona Sahlins tid som politiker har minst sagt kantats av skandaler. Redan 1990 anklagades Mona Sahlin för att ha använt statens kontokort till privata inköp för närmare 54 000 kronor. Händelsen kallades senare för Tobleroneaffären, som nog de flesta minns än idag.

Mona Sahlin har haft många olika positioner inom politiken genom åren. Mellan 2007-2011 var hon partiordförande för Socialdemokraterna innan hon lämnade uppdraget självmant. Efter sin tid i politiken satt hon som ledamot i Systembolagets styrelse, samtidigt som hon fick i uppdrag av regeringen att vara nationell samordnare mot våldsbejakade extremism. Men uppdraget fick ett abrupt slut. I maj 2016 avslöjade Expressen att Mona Sahlin hade skrivit flera falska löneintyg till sin livvakt, Hernando Labbé Solinas.

Mona Sahlins livvakt levde lyxliv

Livvakten visade sig ha levt ett liv i lyx tack vare lån från Sahlin på upp emot 3 miljoner kronor. Han hade bland annat köpt en exklusiv Audi R8 Spyder för över en miljon kronor. Mona och livvakten hade även rest till USA, bott på ett femstjärnigt lyxhotell, tagit traktamenten och gått på en MMA-match. Notan för hela kalaset gick till skattebetalarna.

Mona Sahlin får medalj av kung Carl Gustaf
Mona Sahlin mottog medalj 12:e storleken i serafimerordens band från kungen vid en ceremoni på Stockholm Slott 2012.

Efter avslöjandet avgick både Mona Sahlin och livvakten med omedelbar verkan, trots att de båda nekade till brotten. Sedan dess har Mona Sahlin varit tillbakadragen. Hon brottas fortfarande med konsekvenserna av skandalerna och har skulder hos kronofogden. Hon är dessutom skyldig att betala tillbaka pengar till Statens tjänstepensionsverk. Ett år efter avslöjandet, i februari 2017 erkände till slut Sahlin sig skyldig till brottet.

Annons

“Var de älskare?”

Men det skulle dröja två år till innan hon för första gången kommenterade skandalen. Första uttalandet blev i podcasten Schulman Show i januari 2019.

– Under ytan på varenda artikel finns “Var de älskare?”, och det satte sin prägel på hela bevakningen och slog ner mig fullständigt. Jag vigde denna kille och hans fru och han är en av mina bästa vänner, sa Sahlin då.

Mona Sahlin med sin föredetta livvakt
Mona Sahlin med hennes förra livvakt, Hernando Labbé Solinas, i bakgrunden.

Hon berättar också i podcasten att hon och livvakten Hernando Labbé Solinas fortfarande är vänner. Mona Sahlin beskriver att hon drabbades av en depression efter avslöjandet och knappt ville visa sig ute. I oktober deltog både Mona och hennes dotter, Jenny Svensson Sahlin, i Malou efter tio för att prata om hur avslöjandet påverkat hela familjen.

Annons

– Det jobbigaste var nog alla samtal. Först hade vi inte hemligt nummer. När man lyssnade på telefonsvararen efter skolan kunde det vara uppåt hundra meddelanden med folk som skrek, skällde och hotade, berättade Jenny i intervjun.

Hotfulla människor utanför Sahlins bostad

Mona Sahlin och hennes dotter berättade att hotfulla människor då och då rörde sig utanför bostaden, varav en som var beväpnad med hammare greps av polis. Vid vissa tillfällen fick Säpo skjutsa till fotbollsträningen. Främlingar bankade på dörren och ristade hakkors i den. I brevlådan kunde man hitta handskrivna lappar eller avföring.

För några veckor sedan när årets sommarvärdar i P1 avslöjades, stod ingen mindre än just Mona Sahlin med på listan. Mona ska sommarprata den 23 juni och då får vi kanske äntligen veta vad hon egentligen tänkte kring allt som hände.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 24?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 24?
Annons