Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nya skandalbilden på Anna Kinberg Batra – tvingas be om ursäkt: "Förstod det olämpliga"

26 apr, 2024, 11:00 
Anna Kinberg Batra
En ny bild på Anna Kinberg Batra har orsakat kritik och bråk.
Annons

Anna Kinberg Batra är en av landets mest ifrågasatta personer just nu. Allt började med att Aftonbladet avslöjade att Anna, i sin roll som landshövding för Stockholms län, anställt två vänner på länsstyrelsen. TV4 följde upp med ett eget scoop: att en tredje vän fått jobb på myndigheten.

Victoria blir officer: Här är stenhårda kravenBrand logo
Victoria blir officer: Här är stenhårda kraven

Enligt TV4 blev tjänsten i fråga bara utlyst genom en lapp i receptionen. Den där lappen blev snabbt en snackis i medierna – och nu har diskussionen tagit en väldigt oväntad vändning.

Annons

Ny kritikstorm efter bild på Anna Kinberg Batra

Dagens nyheter publicerade nämligen en bild på Anna där hon sitter bredvid Sametingets ordförande Daniel Lyngdorf Vinka. Misstankarna spreds snabbt: var detta en opassande ordvits från DN?

Anna Kinberg Batra
Bilden som väckt så mycket ilska!Anders Wiklund/TT

Jon Petter Stoor, forskare vid Umeå universitet, har riktat kritik mot tidningen.

– Att skoja och ordvitsa med lapp som lapp eller same som lapp är ett jättevanligt förekommande skämt som jag tror att de flesta samer har upplevt, säger han till SVT.

Annons

– Säger man ifrån så kommer det som ett brev på posten att vad lättkränkt du är eller kan du inte ta ett skämt. Det är som att man upprepar det skämtet men på ledarplats i DN.

DN ber om ursäkt: "Vi gjorde fel"

Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, lägger sig platt inför kritiken.

– Det fanns ingen tanke med den bilden som valts mer än att vi ville ha en annan bild än de som fanns på de andra platserna i tidningen. Vi visst inte vem mannen var som satt där bredvid men när vi förstod det olämpliga så bytte vi ut bilden. Vi gjorde fel, säger Amanda.

Annons