Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Olle Wästberg död – blev 78 år gammal

10 okt, 2023, 11:57 

Olle Wästberg är död.
Det bekräftar familjen för Expressen.

Annons

Politikern och publicisten Olle Wästberg är död. Det bekräftar familjem för Expressen.

Under sitt yrkesliv hann han bland annat med att vara riksdagsledamot för Folkpartiet, statssekreterare i finansdepartementet, chefredaktör för Expressen, generalkonsul i New York och generaldirektör för Svenska Institutet.

Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023Brand logo
Kända svenska profilerna som lämnat oss 2023

Expressen skriver att han avled natten till tisdagen, efter en tids sjukdom.

– Vi hade en jättefin sista tid och hela familjen var samlad när han gick bort, säger sonen David Wästberg till tidningen.

Relationen till kungafamiljen

Olle Wästberg hade även en nära relation till svenska kungafamiljen. Under karriären träffade han dem många gånger och flera kungligheter var bekanta med honom.

När han tog över rollen som generaldirektör för Svenska Institutet var målet att sälja Sverige utomlands. Där var kronprinsessan Victoria en viktig spelare, berättade han för Expressen.

Annons

– Hon drar uppmärksamhet för att det är spännande med kungligheter, och hon är en ung tjej som är slagfärdig. – Victoria är en språngbräda för att sälja Sverige, och hon hjälper till att öppna dörrar, sa Olle Wästberg när Victoria var på plats i Ankara för att sälja in Sverige 2005.

Träffade Victoria och Daniel tidigare i år

När Victoria och prins Daniel gifte sig 2010 såg Olle Wästberg ytterligare möjligheter att marknadsföra både huvudstaden och Sverige. Tillsammans med Stockholms stad sjösatte Svenska Insititutet sponsorprojektet Brands of Sweden.

–Brands of Sweden är ett sätt för företagen att utnyttja bröllopets fördelar. Vi vet att det blir stor uppmärksamhet kring Sverige i år, sa Olle Wästberg till Svenska Dagbladet i samband med presentationen.

I maj tidigare i år var han inbjuden till prinsessan Estelles skulpturpark i samband med invigningen av en ny staty. Han skrev då om upplevelsen på Twitter och pratstunden med Victoria och Daniel.

”Just från Djurgården dit min fru Inger och jag var inbjudna till Prinsessan Estelles Skulpturpark där en ny, fin, skulptur, ”Osagd" av Charlotte Gyllenhammar invigdes. Hade samtal med Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel (som just fått mitt nyhetsbrev). Dagens möte var fint”, skrev han då.

Foto: TT

Annons