Pascal Engman startar stiftelse – för att främja läsning bland unga

Pascal Engman

Pascal Engman har bildat en stiftelse för att främja ungas läsande. Stiftelsen ska bland annat dela ut ett årligt stipendium till projekt som bidrar till ändamålet.

Pascal Engman, 34, vill främja läsandet hos unga. Därför har författaren nu startat en stiftelse vars mål är att öppna upp läsandet och språket för alla, oavsett bakgrund.

Målet är att genom läsning demokratisera språket och litteraturen. Bland annat ska stiftelsen dela ut ett årligt stipendium till projekt som bidrar till ändamålet.

I år uppgår stipendiet till 25 000 kronor och ska delas ut av en kommitté som består av bland andra Pascal, Axel Granath och Gunilla Herlitz.

Pascal Engman vill öppna upp läsandet och språket för alla

I ett debattartikel i Dagens Nyheter förklarar Pascal, Axel och Gunilla stiftelsens syfte i mer detalj:

"Läsning behöver främjas på många olika nivåer. Genom att odla engagemang för läsning kan vi angripa utmaningarna inte bara strukturellt (genom exempelvis skolpolitik), utan också kulturellt (genom mjuka påverkans­insatser direkt mot målgruppen)", går bland annat att läsa.

Stipendieansökan är öppen till 30 april. Bland inkomna nomineringar utses stipendiat av stiftelsens kommitté och offentliggörs den 27 maj.

Planerar att samarbeta med influencers

Utöver stipendiet har stiftelse satt upp en åtgärdslista för att främja läsandet. En av punkterna är att samarbeta med influencers för att uppmana unga till läsning.

"Uppropet bygger på influerarnas ideella deltagande, och är en möjlighet för dem att använda sitt inflytande till konstruktiv samhällsförändring", går att läsa i debattartikeln.

Foto: TT