Polisens FYRA teorier – det hände med Anne-Elisabeth Hagen

Anne-Elisabeth Hagen försvann spårlöst – och nu har maken Tom Hagen gripits.Här är teorierna som polisen har arbetat utifrån i fallet.

Anne-Elisabeth Hagen – blotta namnet har fått en närmast mytisk betydelse i Norge.

Den 31 oktober 2018 försvann Anne-Elisabeth, 69, från hemmet hon delade med sin make Tom Hagen, affärsman och Norges 172:e rikaste person. Huset i fråga är en maffig villa i Lørenskogs kommun i sydöstra Norge.

Tidigare i veckan skedde en avgörande utveckling i fallet. Polisen slog till när Tom var på väg till jobbet och grep honom. Nu sitter han häktad, misstänkt för dråp.

Anne-Elisabeth Hagen försvunnen – Tom Hagen gripen

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i ett och ett halvt år.

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i ett och ett halvt år.

Men vad hände egentligen med Anne-Elisabeth Hagen? Tom hävdar själv att dagen ifråga, 31 oktober 2018, åkte han till jobbet vid sjutiden på morgonen. När han kom tillbaka några timmar senare var hans hustru borta.

Familjen påstods ha mottagit ett hotbrev. Där ska gärningsmännen ha framfört ett utpressningskrav: 85 miljoner norska kronor, i kryptovalutan Monero. Om kravet inte beviljades, skulle kidnapparna avrätta Anne-Elisabeth och lägga upp en film av det bestialiska dådet på nätet.

Flera olika teorier hos polisen kring Anne-Elisabeth Hagen

Enligt norska Se og hör har den norska polisen arbetat utifrån fyra teorier kring vad som har hänt med Anne-Elisabeth.

• Hon har blivit kidnappad.

• Hon har blivit mördad.

• Hon har avlidit i en olycka.

• Hon har valt att försvinna på eget bevåg.

Men sedan i sommar har utredarna valt ett huvudspår: Anne-Elisabeth blev kallblodigt mördad. Kidnappningen ägde aldrig rum – den har bara fungerat som en chimär för att täcka över sanningen.

– Det har inte skett en kidnappning, funnits en verklig förhandlingspart eller riktiga förhandlingar, säger poliskommissarien Tommy Brøske enligt Dagbladet. 

– Vår uppfattning är att det finns tecken på en tydligt planlagd vilseledning.

Tom Hagen nekar till brott

Men exakt hur misstankarna har fallit på maken Tom vill polisen inte svara på i nuläget. De hänvisar till att det pågår en utredning – men slår samtidigt fast att de blir mer och mer övertygade om att Anne-Elisabeth utsatts för brott.

– Vi menar nu att det finns skäliga grunder till att misstänka Tom Hagen för dråp eller medverkan till dråp, säger Tommy Brøske.

Tom har nekat till brott, rapporterar norska medier.

– Jag uppfattar polisens underlag som särskilt magert, säger Toms advokat Svein Holden.