Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skräcken efter elchocken – ny rekordsmäll väntar: ”Räkna inte med hjälp”

03 feb, 2022, 07:00 
AvMax Byström
Var du en av alla de svenskar som drabbades av vinterns rekordhöga elräkningar? Då bör du redan nu förbereda dig på att det kan hända igen – och att det kanske inte blir något stödpaket nästa gång.
– Det är en dödssynd att räkna med statlig hjälp, säger privatekonomen Arturo Arques på Swedbank.
Annons
Så håller du koll på din ekonomiBrand logo
Så håller du koll på din ekonomi

Julfirandet blandades upp med oro för många svenskar som fick skyhöga elräkningar under vintern. Särskilt de med små marginaler, som pensionärer, drabbades hårt.

Men det går att göra mycket på både kort och lång sikt för att undvika att samma sak händer igen. Det menar privatekonomen Arturo Arques på Swedbank.

– Det gäller att tänka efter nu och planera. Gör en budget och få översikt över din ekonomi. Priserna kommer att fluktuera i framtiden och det har att göra med många saker som är svåra att överblicka, som förbrukning, utbud, väder och vind. Men man kan förhålla sig till de verktyg som man själv har, säger han.

Han pekar på flera faktorer som kan påverka priset på lång sikt:

• Om du har fast eller rörlig avgift

Annons

• Husets värmesystem

• Om huset är bra isolerat

• Om du har en buffert för att klara oförutsedda kostnader

Det finns också mycket du kan göra på kort sikt, när chockräkningen väl dimper ner:

• Sänka temperaturen i bostaden

• Ställa av bilen eller dra ner kostnaderna för drivmedel

• Skjuta på inplanerade större inköp och begränsa småkostnader i vardagen

Arturo Arques bästa tips för att undvika nästa stora elsmäll.

Många som har haft rörlig avgift kanske känner sig lurade nu. Men Arques uppmanar till eftertanke innan man binder kostnaden.

– Det gäller att inte handla i panik och det kan vara bra att vänta med att binda nu när priserna är på en hög nivå, säger han.

Han pekar också på att det ser olika ut i olika delar av Sverige, och att det historiskt har varit i det som kallas prisområde fyra, södra Sverige, som priserna har rört sig mest upp och ner.

Annons

Expertens varning: ”Inte roligt”

För vissa husägare kan ett nytt värmesystem på sikt få ner kostnaderna, men startavgiften kan vara hög – så det kräver marginaler.

– Nackdelen är att du måste borra och att värmepumpen kostar. Så det är en stor investering.

För den som sitter med skyhöga räkningar här och nu gäller det att hitta så många sätt att spara som möjligt. Att duscha kortare, låta tvätt- och diskmaskin gå på natten när kostnaden är lägre och sänka innetemperaturen kan ge stort genomslag på räkningen.

– Man kan få behöva dra åt svångremmen ett tag. Det är inte roligt – men det är inte roligt med elräkningarna heller, säger Arturo Arques.

Många våndas just nu över extremhöga elräkningar. Så här gör du för att minska kostnaderna. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT / kod 20520

Oavsett vad man gör ska man inte räkna med framtida statligt stöd, som det regeringen presenterade efter nyår.

– Gör dig så oberoende av bidrag eller pengar utifrån som du bara kan, för de kan snabbt försvinna eller dras in. Det är en dödssynd att räkna med statlig hjälp. Om du vill ha en sund och hållbar ekonomi handlar det om att skaffa sig goda marginaler, så att du kan sova gott om natten.

Annons