Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så lever kvinnorna i familjen Rausing – fruktansvärda tragedierna

07 apr, 2023, 21:00 
AvLinus Brännström

Det är en av Sveriges allra rikaste familjer – med tillgångar på flera hundra miljarder kronor.
Men familjen Rausings liv har också kantats av missbruk, fruktansvärda dödsfall och kidnappningshot.
Så lever medlemmarna i dag.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I ekonomijournalisten Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika från i fjol listas Sveriges miljardärer.

Här är Sveriges 5 rikaste!Brand logo
Här är Sveriges 5 rikaste!

Rikast av alla är HM:s Stefan Persson men på plats nummer två till fem på listan återfinns fyra personer med ett och samma efternamn: Rausing.

Märit Rausing, änka efter Hans Rausing, samt Gad Rausings tre barn Kirsten, Finn och Jörn Rausing har enligt boken tillsammans tillgångar på runt 500 miljarder kronor.

Ruben Rausing, grundare av Tetra Pak, tillsammans med sönerna Gad och Hans.

Grunden till släkten Rausings förmögenhet lades av Ruben Rausing (1895–1983) – det var han som startade Tetra Pak, företaget som revolutionerade förpackningsindustrin i världen och i förlängningen gjorde honom och hans arvingar stomrika.

Annons

När Ruben dog var det sönerna Hans (1926–2019) och Gad (1922–2000) som tog över. I mitten av 1990-talet sålde dock Hans och hans tre barn – Lisbet, Sigrid och Hans Kristian – sina delar av familjeföretaget till Gad.

Efter Gads bortgång är det hans barn Kirsten, Finn och Jörn som kontrollerar ägarbolaget, som i dag går under namnet Tetra Laval och numera är baserat i Schweiz.

Vänsterligan skulle kidnappa Jörn Rausing

Men trots familjens makt och rikedom – eller kanske just därför – är deras liv och leverne i mångt och mycket höljt i dunkel. Stora delar av familjen Rausing lämnade Sverige redan på 1980-talet och lever i Storbritannien – även där räknas de som en av de allra rikaste familjerna.

Jörn Rausing på pappa Gads begravning.

Jörn Rausing, 63, är det yngsta av Gads barn – en av orsakerna till hans tillbakadragna liv sägs vara den avancerade kidnappningsplan mot honom som avslöjades på 1980-talet. Det var den danska vänsterextrema gruppen Blekingegadeligan som hade långt gångna planer på att kidnappa Jörn för att kunna kräva lösensumma från familjen Rausing.

Annons

Medlemmarna i Blekingegadeligan ska ha kartlagt Jörns liv i Lund minutiöst och till och med suttit i träd och spanat in i hans studentlägenhet. Av okänd anledning avbröts dock planerna i sista stund – författaren Valle Westesson har sagt till Expressen att det spekulerats i att kidnappningen faktiskt ägde rum och att familjen betalade för att tysta ned händelsen.

Jörn Rausing bor i Surrey i Storbritannien. Han har tre barn som är födda och uppvuxna i England – ett av dem, Magnus, har nu vuxit upp och själv börjat investera i företag. Jörn ska också ha ett sommarställe i Falsterbo.

Finn Rausing är en av få familjemedlemmar som bor i Sverige.

Kirsten Rausings liv utan man och barn

Storebror Finn Rausing, 67, är den enda av Tetra Pak-ägarna som bor i Sverige. Han är skriven i en 380 kvadratmeter stor våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm tillsammans med hustrun Cecilia Rosenlew, 62.

Annons

Även Finn har tre barn och uppenbarligen också ett stort bilintresse – han äger tio fordon, däribland två Porschar, två Mercedes-Benz och en elbil från svenska Polestar.

Kirsten Rausing är inte bara Tetra Pak-miljardär – hon är också en av de mäktigaste personerna inom galoppsporten.

Den som sägs vara den som bestämmer av syskonen Rausing är dock storasyster Kirsten Rausing, 70. Hon ska ha stått pappa Gad nära och uppges vara den som har mest makt när det kommer till familjens affärer – Kirsten räknas också som en av Storbritanniens absolut rikaste kvinnor.

Till skillnad från sina två småbröder har Kirsten Rausing aldrig varit gift och hon har heller inga barn.

Däremot har hon en hel del andra intressen vid sidan av familjeföretaget. Kirsten Rausing är en av galoppvärldens mäktigaste personer och föder upp hästar på sin gård Lanwades Stud i Newmarket utanför Suffolk.

Annons

Redan som 16-åring började hon arbeta med Simonstorps stuteri i Skåne, som ägdes av hennes farfar Ruben Rausing, och lyckades se till att verksamhetens stora förluster minskade. Gården i England köpte hon 1980.

– Jag hade inga pengar då och var tvungen att låna, har Kirsten Rausing berättat i en sällsynt intervju med Trottosport.

Lisbet Rausing med maken Peter Baldwin.

Systrarna har skänkt miljarder – orden om skulden

Kirstens, Finns och Jörns kusiner Lisbet, Sigrid och Hans Kristian Rausing lever helt andra slags liv efter att de och deras pappa Hans sålde sina andelar av familjeföretaget.

Lisbet Rausing, 62, bor i London med maken Peter Baldwin och är framför allt känd som filantrop – hon beräknas ha skänkt över en miljard dollar till olika välgörande ändamål, forskning och utbildning. Lisbet Rausing är själv vetenskapshistoriker och har genom donationerna sett till att det skapats professurer i pappa Hans Rausings namn vid flera prestigefyllda universitet – däribland Cambridge och Uppsala.

Sigrid Rausing är gift med Eric Abraham.

Även Sigrid Rausing, 61, arbetar filantropiskt och har en fond som stöttar arbete för sådant som mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och miljö. Sedan 2005 äger hon också det ansedda bokförlaget, och tidsskriften, Granta. Sigrid Rausing är numera gift med filmproducenten Eric Abraham och har en son från ett tidigare äktenskap.

Annons

Hon är också verksam som författare – i Sverige är memoaren Malström från 2018 utan tvekan den mest uppmärksammade. Inte minst för att hon i den öppenhjärtigt skriver om den den tragik som drabbade familjen Rausing 2012.

”Under Hans och Evas långa återfall fantiserade jag ofta om att kidnappa min bror. Jag ville ta honom till en avlägsen plats, avgifta honom och tvinga honom tillbaka till livet. Jag tänkte på vem som kunde hjälpa mig, jag tänkte på läkare, jag tänkte på lås. Jag kände en viss skuld inför mina fantasier, men också skuld för att det var min bror jag fantiserade om att kidnappa, inte Eva”, skriver Sigrid Rausing i Malström.

Hans Kristian och Eva Rausing träffades på rehab – drogerna blev sedan Evas död.

Eva Rausing låg död i månader

Lillebror Hans Kristian Rausing, 59, blev känd över hela världen i juli 2012 då hans hustru Eva Rausing hittades död i parets lyxhus i Londonstadsdelen Belgravia. Hon blev bara 48 år.

Annons

Hans Kristian och Eva missbrukade droger så till den grad att Sigrid Rausing under en period fick ta över vårdnaden av deras barn.

En polis vaktar Hans Kristian Rausings hus efter att Eva hittats död.

Allt kulminerade när Hans Kristian stoppades av polis efter en vinglig bilfärd och konstaplarna hittade en crackpipa och spår av cannabis och kokain i bilen – något som ledde till att man genomsökte hans och Evas hem. I ett sovrum, vars dörr tejpats igen, hittade polisen Eva Rausing död – övertäckt av plast och sängkläder.

Hans Kristian Rausing gifte 2014 om sig med Julia Delves Broughton.

Det visade sig att hon legat så i flera månader. Eva hade dött i en hjärtattack till följd av långvarigt missbruk och Hans Kristian kunde inte förmå sig att hantera situationen på annat sätt. Han dömdes senare för brott mot griftefriden.

Annons

– Jag agerade inte rationellt. Jag försökte fortsätta som om hon inte hade dött, sa han i rätten.

Två år senare gifte Hans Kristian Rausing om sig med konstexperten Julia Delves Broughton. Samtidigt köpte han ett nytt lyxhus på 800 kvadratmeter i stadsdelen Chelsea för motsvarande 380 miljoner kronor – tidigare ägare var den ryske oligarken Roman Abramovitj, har Expressen rapporterat.

2019 gifte sig Hans Kristians och Evas dotter Lucy med fotografen Constantin Kirwan-Taylor. Hans Kristian fastnade då på bild när han stolt förde sin dotter till altaret.

Hans Kristian med dottern Lucy vid hennes bröllop 2019.

Foto: TT

Annons