Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så mycket tjänar Anders Tegnell och coronaprofilerna

06 jun, 2020, 17:00 
Ellen Myrgård Lindén
så mycket tjänar anders tegnell och coronaprofilerna
Experterna som guidar svenska folket genom coronakrisen har inte bara ett stort ansvar och ett pressat arbetsschema. De har även lönekuvert som heter duga!
Annons

Varje dag, de senaste månaderna, har svenska folket bänkat sig framför tv-apparaterna för att få veta de senaste om coronaviruset. Men den dagliga presskonferensen ger oss inte bara nödvändiga råd och restriktioner – den har även gjort att vi har fått lära känna experter som Anders Tegnell, Johan Giesecke och Anders Wallenstam. Personer som annars verkar i det dolda.

Under de här presskonferenserna är det nästan alltid Anders Tegnell som får flest frågor. Han är också blivit symbolen för den svenska coronastrategin, som har varit väldigt omdiskuterad runt om i världen. Men trots “Tegnell-fokuset” är det faktiskt inte mannen med det stora lugnet som tjänar mest av de svenska coronaprofilerna. Det visar en ny sammanställning som Aftonbladet har gjort.

anders tegnell
Anders Tegnell har en månadslön på 105 000 kronor.

Anders Tegnell arbetar med att samordna och analysera skyddet mot smittsamma sjukdomar i Sverige. Just nu har han ständig jour och syns inte bara på de dagliga presskonferenserna utan ställer även upp i olika intervjuer, från tidig morgon till sen kväll. Ett stort ansvar som också betyder en väl tilltagen ekonomisk ersättning.

Annons

Anders Tegnell – långt ifrån rikast

År 2019 deklarerade Anders Tegnell en inkomst av tjänst på 1 259 251 kronor. Det motsvarar en månadslön på nästan 105 000 kronor. Han har alltså haft några riktigt bra löneförhandlingar! Men han är alltså inte rikast.

socialminister lena hallengren

Socialminister Lena Hallengren har, även hon, många bollar i luften under den här coronakrisen. Minst sagt. Lena tillbringar just nu mycket tid i Stockholm men bor annars i en hyresrätt i Kalmar. Därhemma finns maken  Jonas Hellberg, 40, barnen Klara, 15, och Olle, 12. Samt hunden Tage. Hon toppar Aftonbladets sammanställning med en registrerad inkomst på nära 1,5 miljon förra året.

johan gisecke corona

Den som egentligen har den allra tjockaste plånboken är dock Anders Tegnells företrädare, Johan Giesecke. Han är professor emeritus vid Karolinska institutet samt rådgivare åt både Världshälsoorganisationen och Folkhälsomyndigheten.

Annons

Hans tjänsteinkomst landade på drygt 570 000 kronor 2019. I sammanhanget är det en ganska blygsam summa. Giesecke noterade dock ett överskott av kapital på hela 1,8 miljoner kronor.

Dessutom är han verksam i två företag. Det företaget som ger mest inkomst är Scandinavian Intensive Care AB, som han har tillsammans med hustrun Kajsa. Bolaget bedriver konsultverksamhet, vård, rådgivning och försäljning av medicinsk teknologi.

2019 blev vinsten nästan 2,5 miljoner kronor, och aktieägarna fick en utdelning på 510 000 kronor.

anders wallensten

När Anders Tegnell sitter upptagen eller när både SVT och TV4 behöver en statsepidemiolog i sändning, samtidigt, är det Anders Wallensten som rycker in. Han arbetar som biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och registrerade en inkomst på 888 143 kronor under år 2019, med ett underskott av kapital på 50 022 kronor – samma år. Anders bor i Täby, är skild sedan tre år tillbaka och har tre barn.

johan carlson corona

En annan man som också har blivit ett känt ansikte, under coronakrisen, är förstås Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han är även infektionsläkare och docent vid Karolinska institutet och tjänade under år 2019 1 490 690 kronor med ett överskott av kapital på 762 371 kronor. Johan Carlson bor till vardags i Uppsala.

Foto: TT

Annons