Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Ulf Kristerssons dolda sjukdom – hustrun Birgittas stöd

17 okt, 2022, 12:30 
AvAnna von Koch

I somras träffade Svensk Damtidning Ulf Kristersson, som nu är vald till Sveriges nya statsminister. En tuff uppgift men som tur är har han sin älskade familj vid sin sida. Och löpningen förstås – ett andningshål som gör att han orkar sitt hektiska schema.

Annons
5 saker du inte visste om Ulf KristerssonBrand logo
5 saker du inte visste om Ulf Kristersson

Det är en solig sommarmorgon på Kungliga Djurgården i Stockholm. Ulf Kristersson har precis avslutat en löprunda. Löpning betyder mycket för honom. Den hjälper honom inte bara att hålla sig i form och orka med det tuffa jobbet utan är också en form av meditation.

Fyra mil i veckan lägger han lätt bakom sig i sina Hoka-skor och stannar gör han bara när det dyker upp en tillräckligt bra idé som behöver plitas ner i mobilen. Viktigast för Moderaterna är att få bukt med det grova våldet och alla gängskjutningar, säger han när vi ses.

– Jag tycker det är vidrigt det som pågår och noterar att det sker en normalisering. Men vi får inte vänja oss vid det. I Eskilstuna, där jag är uppvuxen, har det skett flera dödsskjutningar på kort tid och jag lider med alla som är drabbade.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson
Ulf Kristersson springer runt 4 mil i veckan – här på Djurgården i Stockholm.

På Moderaternas hemsida går att läsa att gängvåldet eskalerar i Sverige och att vårt land ligger i Europatoppen för dödligt, gängrelaterat, skjutvapenvåld.

Annons

Det här är ett stort hot mot Sverige, menar Ulf.

– Eskilstuna har alltid varit ruffigt, men det har aldrig varit på den här nivån. När jag var liten fanns det människor som slogs och man skulle vara försiktig om man gick till Fristadstorget. Men inte att det sköts ihjäl människor.

Så vill Ulf Kristersson bekämpa brottsligheten

Moderaterna vill därför genomföra stora förändringar för att knäcka gängen. Som att fördubbla straffen för gängkriminella, göra det olagligt att vara med i kriminella gäng, ge polisen möjlighet att avlyssna gängkriminella utan att det finns en konkret brottsmisstanke och att tillåta anonyma vittnen, så att människor vågar vittna.

Allt detta inspirerat av Danmark, som lyckats få ner den grova brottsligheten genom att genomföra en rad åtgärder samtidigt.

Ulfs politiska engagemang tog fart när han tillsammans med några kompisar bildade en MSU-förening på S:t Eskils Gymnasium i Eskilstuna.

Annons

– Det var en sak som störde mig och det var betygsfrågan. Det var den stora stridsfrågan. Antingen var man mot betyg och då var man vänster, eller så var man för betyg och då var man höger. Jag var för betyg och vi hade rätt redan då, säger Ulf och skrattar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
De enda gångerna Ulf stannar till under en löprunda är då han måste anteckna en god idé som dykt upp.

Hustrun Birgitta Ed har beskrivit den tonårige Ulf som en formell elevrådsordförandetyp och lite besserwisser. Stämmer det?

– Jag hade välutvecklat självförtroende och gick i en skola som var lite brådmogen. Många sysslade med teater och läste böcker. Det var en blandning av nördiga naturelever och konstinriktade esteter. Jag var lite mitt emellan.

Ulf Kristerssons uppväxt i Eskilstuna

Ulf började på den naturvetenskapliga linjen, men dagen före en matteskrivning i tvåan bytte han till samhällsvetenskaplig linje, vilket passade honom bättre. På fritiden tränade och tävlade Ulf i gymnastik och arbetade extra som fotoförsäljare på Expert i Eskilstuna. Där lärde han sig också att fotografera – vilket han fortfarande ägnar sig åt vid sidan av familjeaktiviteter, löpning och jakt.

Annons

Efter gymnasiet gjorde Ulf sin militärtjänst på S1 i Enköping, nuvarande Ledningsregementet. Men mot slutet av värnplikten hände något som kom att skaka om hela hans värld. Det som Ulf trodde var en vagel i ena ögat visade sig vara ögoninflammationer i båda ögonen. Han, som sökte vård i det militära blev plötsligt akut inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala med en misstänkt hjärntumör. Ulf hade högt tyck i båda ögonen, ”fick våldsamma doser kortison och svällde upp som en ballong”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med hustrun Birgitta
Ulf Kristersson och hans hustru Birgitta hemma i villan i Strängnäs. De har precis firat 30-årig bröllopsdag och lovat varandra minst 30 år till.

– Det gjordes väldigt många undersökningar och jag var väldigt orolig. Det slutade med att jag förlorade synen på höger öga och den kom aldrig tillbaka. Jag är dock tacksam för att jag ser på vänster öga och vårdar det ögat ömt, säger Ulf.

Annons

Ulf Kristersson om hustrun: ”Dramatisk starkt på vår relation”

I samma veva hade Ulf träffat hustrun Birgitta i Moderata Ungdomsförbundet i Strängnäs. Ulf var 20 år och Birgitta bara 15 och gick fortfarande i grundskolan. Men hon var den drivande och tjatade till sig en dejt.

– Vi fick en dramatisk start på vår relation. Jag minns att jag var hemma hos hennes föräldrar på middag strax efter att jag blev utskriven från sjukhuset. Glad i hågen skulle jag servera mina blivande svärisar rött vin ur en vinflaska och hällde typ tio centimeter från glaset. Jag var rätt självsäker, men då insåg jag att djupseendet nästan helt hade försvunnit.

Ulf har klarat sig bra i livet med bara ett öga, även om det tog lite tid att vänja sig att spela tennis igen. I livet med hustrun Birgitta följde tre döttrar – Siri, 22, och 19-åriga tvillingarna Ellen och Signe, alla adopterade från Kina.

Äldsta dottern går i Ulfs fotspår och pluggar till civilingenjör, medan tvillingarna ska börja vuxenlivet med att göra lumpen i höst. Familjen är djupt sammansvetsad. Ulf älskar att umgås med sina fyra tjejer och han ser fram emot att njuta av sommaren med dem, från lantstället vid Mälaren.

– Jag har beställt fint väder.

Ulf Kristersson

Född: 2 december 1963 i Lund. Uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna.

Familj: Hustrun Birgitta Ed, 53, döttrarna Siri, 22, Ellen, 19, och Signe, 19, hunden Winston och katten Cayenne.

Bor: I en 1920-talsvilla i Strängnäs. Sommarhus vid Mälaren.

Gör: Nybliven statsminister. Partiledare för Moderaterna sedan 1 oktober 2017.

Intressen: Löpning, jakt och foto.

Favoritglass: Häägendasz Mocha Chocolate Cookie.

Annons