Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sara Danius är död efter lång kamp mot sjukdomen

12 okt, 2019, 11:30 
Ellen Myrgård Lindén
Sverige är i chock. Litteraturprofessorn och författaren Sara Danius har dött. Hon sörjs av mamman Anna Wahlgren, sju syskon och sin son.Nu uttalar sig kungen med anledning av hennes bortgång.
Annons

Litteraturprofessorn och Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius har gått bort. Hon blev 57 år gammal och sörjs av vänner, familj och kollegor.

”Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje”, skriver familjen i uttalandet.

På lördagen uttalade sig kungen om Danius bortgång.

– Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående, säger kungen i ett uttalande.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Sara Danius har under många år kämpat mot cancern. Det var i mars 2014 som Sara Danius först upptäckte en förhårdnad i bröstet. Samma år medverkade hon i Vinter i P1 och berättade då att upptäckten hade gjort henne förtvivlad och att den största rädslan var tanken på att inte få se sin son växa upp. Hon påbörjade behandling, med cellprover, skelettröntgen och skiktröntgen, och bestämde sig för att vara stark, berättar hon i programmet.

Annons

Sara Danius berättade själv om cancern

Året efter cancerbeskedet utsågs Sara Danius till Svenska Akademiens ständiga sekreterare efter att hon, två år tidigare, blivit invald på stol nummer sju. Samma stol som Selma Lagerlöf. Hon blev därmed historisk. Den första kvinnan på sekreterarposten.

Tidigare i år medverkade Sara Danius i Skavlan. Hon berättade då om ett återfall i cancern och hur hon hade tvingats genomgå en tuff operation.

Sara Danius under Nobelfesten.
Sara Danius under Nobelfesten.

Lämnade Svenska Akademien

I samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen, år 2018, uppstod en djup spricka i Svenska Akademien som till slut resulterade i att Sara Danius lämnade sin post som ständig sekreterare. Beskedet upprörde många och på sociala medier fick hashtaggarna #knytblus och #backasara stor spridning.

Annons

Efter många turer erbjöd Sara Danius sig att komma tillbaka till Svenska Akademien som ständig sekreterare. Men när Akademien tackade nej bestämde hon sig för att slutgiltigt lämna institutionen.

– Att veta hur Akademien fungerar och befinna sig på utsidan har varit lärorikt. Jag tycker att pressen har gjort ett ovanligt bra arbete med Svenska Akademien. Jag hoppas att Akademien kommer att komma tillbaka till det förtroende som man åtnjöt till inte alltför länge sedan. Men det kommer att ta tid, det kommer att ta minst tio år – det är skadat i hela världen, sa hon till TT i februari i år.

Dotter till Anna Wahlgren

Sara Danius är dotter till en av Sveriges mest omtalade mammor – Anna Wahlgren. Hon är skrev Barnaboken och har under flera årtionden debatterat ämnet barnuppfostran. Sara Danius var Anna Wahlgrens äldsta dotter.

Efter henne fick Anna dottern Nina Danius, som valt ett liv utanför offentligheten, och efter henne kom Felicia Feldt som skrivit den uppmärksammade boken Felicia försvann – där hon är starkt kritiserar mamman. Sara Danius har inte uttryckt någon sådan kritik. Sara Danius sörjs också av syskonen Maja, Linus, Aurora, Eleonora och Isadora.

Sara Danius har en 18-årig son tillsammans med författaren Stefan Larsson. De två bodde tillsammans i centrala Stockholm.

Foto: TT

Annons