Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Dam avslöjar! Jimmie Åkesson ska gifta sig – friade på Ålandsfärja: "Hon är min prinsessa"

06 mar, 2024, 23:00 
Anna von Koch
Jimmie Åkesson och flickvännen Matilda Kärnerup, som i år ska gifta sig.
Fredrik Sandberg/TT
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gifter sig i sommar – det avslöjar han för Svensk Damtidning.
Annons
Sanningen om Jimmie Åkessons nya kärlekBrand logo
Sanningen om Jimmie Åkessons nya kärlek

I valet 2022 blev Sverigedemokraterna Sveriges näst största parti, med 20,54 procent, efter Socialdemokraterna, och det är ett resultat som står sig än idag.

Men det finns annat i Jimmie Åkessons, 44, liv som gläder honom än mer – han och kärleken Matilda Kärnerup, 28, ska gifta sig i år.

– Jag friade på en Ålandskryssning. Det är inte det mest romantiska, men väldigt äkta blev det, säger Jimmie i en öppenhjärtig intervju med Svensk Damtidning.

För Jimmie är det här stort. Han har aldrig varit gift, utan var bara sambo med sonen Nils, 10, mamma Louise Erixon, 34. Han har heller ingen tradition av bröllop i familjen.

Annons

– Min pappa var närmare 70 år och hade varit sambo i 33 år när han gifte sig, och min mammas bröllop var väldigt modest med få närvarande. Så jag har aldrig känt den pressen, men nu vill jag verkligen göra det, säger han.

Jimmie Åkesson och fästmön Matilda Kärnerup.
Det vankas bröllop för Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup.Christine Olsson/TT

Jimmie Åkesson om barnplanerna med kärleken

Jimmie vill inte gå in närmare på var och när bröllopet ska stå, men avslöjar att det kommer bli ett kyrkligt sådant.

– Jag har någon form av tro, och jag tycker det ger en viss tyngd med en kyrklig vigsel, dessutom är det en fin tusenårig tradition i Sverige. Jag vill ha ”inför Gud och denna församlings närvaro”, men bröllopet behöver inte vara i kyrkan.

Annons

Barn har de också pratat om, men det är i nuläget inget de planerar eller känner någon stress över. Matilda har dock en enäggstvilling, Amanda, som fick barn i december 2022, och sådant kan ju ”smitta” påpekar jag.

– Ja, det har väckt ett visst intresse hos henne … säger Jimmie och skrattar.

På en sådan här båt skedde själva frieriet!THURE WIKBERG / TT

Jimmie Åkessons hyllning till 16 år yngre fästmön

Att det skiljer 16 år mellan paret är inte något Jimmie tänker speciellt mycket på. De har roligt ihop, delar ett hårdrocksintresse, och åker gärna på hårdrocksfestivaler ihop. Eller så umgås de med vänner hemma i villan i Sölvesborg.

– Matilda är jordnära och enkel, rationell, men samtidigt väldigt kärleksfull. Hon är nog en person som jag har sökt hela mitt liv, säger Jimmie och blir lite sentimental på rösten.

Jimmie och Matilda träffades genom hennes föräldrar, som han har känt en tid. Första mötet skedde för 2,5 år sedan, och ljuv musik uppstod.

– Hon är min prinsessa!

Det här blir Jimmie Åkessons första bröllop: "Jag har aldrig känt pressen, men nu vill jag verkligen göra det”, säger han.Fredrik Sandberg/TT

Annons