Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tegnells besked till frun - lämnar efter nio år

08 mar, 2022, 23:00 
Jacob Johannesson
Anders Tegnell.

Anders Tegnell blev rejält folkkär under coronapandemin. Nu har han lämnat ett drastiskt besked till sin fru.

Annons
Hör Anders Tegnell avslöja sin ånger i "Skavlan"Brand logo
Hör Anders Tegnell avslöja sin ånger i "Skavlan"

Statsepidemiologen Anders Tegnell ledde Sverige genom den fruktansvärda coronapandemin som kostade många liv över hela världen. Han blev rejält hyllad i sin roll, bland annat av prins Daniel.

– Att ha tålamodet att upprepa ungefär samma sak varje dag i ett år. Det är ganska unheard of, sa prinsen under ett evenemang som Tegnell medverkade i under förra året.

Tegnell passade även på att skicka en varning till prinsessan Sofia som under pandemin var gravid.

– Det finns en överrisk för dem. Och därför vill vi skicka med signalen att det är extra viktigt, precis som för alla i riskgrupperna, att vara extra noga med att följa rekommendationerna för att undvika smitta, sa Tegnell.

Anders Tegnells besked till frun – lämnar Sverige

Statsepidemiologen fick även ta emot hård kritik under åren, men möttes främst av kärlek från det svenska folket. Men nu är Sverige ett passerat kapitel för Tegnell. Under onsdagen kom beskedet att Anders Tegnell flyttar utomlands för att ta sig an ett toppjobb. I vår kom virusexperten bli senior expert i en ny grupp inom Världshälsoorganisationen WHO som ska arbeta med den globala vaccinationsinsatsen.

Annons

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Tegnell har därmed lämnat det drastiska beskedet till sin fru och kommer flytta till Geneve i Schweiz. 65-åringen anställdes i rollen 2013 och kommer nu ersättas av Anders Lindblom.

Foto: TT

Annons