Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tragedierna som förföljer familjen Wallenberg – från det spårlösa försvinnandet till den tragiska olyckan

19 jun, 2019, 17:00 
Wallenberg
Familjen Wallenbergs historia är fylld av tragedier. Men nu börjar familjemedlemmarna själva öppna upp om sitt arv, som inte bara handlar om makt och pengar utan också sorger och bekymmer..
✔︎ Tragiska självmordet
✔︎ Spårlöst försvunnen
✔︎ Oväntade olyckan
Annons

Makt och pengar är ingen garanti för lycka. Se bara på den framgångsrika familjen Wallenberg. Arvtagare till de enorma förmögenheterna har kunnat uppleva hur nära släktingar omkommit i hemska olyckor, brottats med drogproblem, blivit lurade på pengar och varit nära att bli kidnappade. Ja, ingen går fri från tragedier – inte ens de mäktiga familjerna såsom Rausing, Spendrups och Stenbeck. Wallenberg hör till de viktigaste familjerna inom svenskt näringsliv. Men det gör dem inte sorglösa. Tvärtom har den mäktiga finansfamiljen tampats med flera tragedier.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Wallenberg
I dag är Jacob Wallenberg, bland annat ordförande i SEB, och kusinen Marcus ledare för familjeimperiet.

Wallenberg har alltid varit i en klass för sig jämfört med andra familjer inom storfinansen. Wallenbergs imperium grundlades av biskopssonen André Oscar Wallenberg, som bildade Stockholms Enskilda Bank, SEB, i mitten av 1800-talet. Total finns det omkring 1 miljon anställda inom de företag som familjen Wallenberg helt eller delvis kontrollerar. Det är långt fler än vad någon annan svensk eller nordisk finansfamilj kommer upp i.

Annons

Bakom Wallenberg-fasaden

Men allt är inte bara guld och gröna skogar. Många sorger finns bakom den välpolerade fasaden. “Att verka utan att synas” har varit devisen och den lågmälda profilen är fortfarande grundmurad hos medlemmarna. Men ibland sipprar saker och ting ut. Stor sorg var det nyligen när kungafamiljens nära vän, Ann-Christine Wallenberg, 68, gick bort i en tragisk olycka.

– Hon var en van seglare. Men hon fastnade uppenbarligen i båtens linor, berättade Ankis bror, Stefan Magnusson för Expressen.

Stor sorg när kungafamiljens nära vän omkom i segelolycka

– Det är oerhört tragiskt, sa hovets informationschef Margareta Thorgren i samband med att kungafamiljen fick höra den tråkiga nyheten.

Anki Wallenberg
Anki Wallenberg till höger på prinsessan Madeleines och Chris bröllop. Hon gjorde sällskap med Louise Gottliebs mor och far, Carola och Fredrik Gottlieb.

Kungafamiljen var nära vänner till Anki Wallenberg, som nyligen omkom i en båtolycka på Genèvesjön i Schweiz, efter att ett oväder snabbt dragit över båten. Anki Wallenberg drunknade lördagen den 15 juni 2019.

Annons

Prinsessan Madeleine bodde hos Anki Wallenberg i London

Det var under kappseglingen Bol d’Or, som Ann-Christine Wallenberg och hennes vän hade seglat ut på Genèvesjön för att följa tävlingen. En storm överraskade alla båtfantaster och masterna knäcktes och flera båtar kapsejsade. Ovädret fick oanade följder. Anki hade bott i London sedan 80-talet men var ändå en självklar del av den svenska societeten och nära vän till kungafamiljen.

Madeleine och Lussan
Prinsessan Madeleine och Louise Gottlieb ( numera Thott) bode i Anki Wallenbergs våning i London en tid.

Louise Gottlieb och prinsessan Madeleine bodde hemma hos Anki Wallenberg i början av 2000-talet. Hon var därför en självskriven gäst under det kungliga bröllopet mellan Madeleine och Chris.

Peder Wallenberg – adopterades i vuxen ålder

Anki Wallenberg lärde känna kung Carl Gustaf och drottning Silvia redan på 1980-talet när hon var gift med Peder Wallenberg.

Peder Wallenberg
Peder Wallenberg visste inte att han var en “Wallenberg” förrän i vuxen ålder.

Jacob Wallenberg, den äldre, gifte sig aldrig. Men sent i livet adopterade han en son som han var biologisk far till. Han heter Peder. Född utanför äktenskapet har Peder Sager Wallenberg levt hela sitt liv i skuggan av den mäktiga finansfamiljen. I en intervju med DI berättar den engagerade, mångsysslande godsägaren på Ingarö sin historia.

Annons

Svarta fåret

Peder Wallenberg har känt sig som svarta fåret och har bara sporadisk kontakt med den styrande familjekretsen. Han föddes under mamman Madeleine Sagers kortlivade äktenskap med den excentriske miljonären Henry Sager. Att Jacob Wallenberg var hans far fick han veta först på sin 18-årsdag.

Peder-Wallenberg
Marie Klingspor och Peder Wallenberg på Beatelunds gård, Ingarö

– Det var min mamma som sade att det var dags för mig att få reda på sanningen. Men det kom inte som någon chock, jag såg redan på Jacob som en fadersfigur. Under min uppväxt kom han och firade jul, vi seglade ihop och han besökte mig på Lundsberg där jag studerade. Jag tyckte mycket om honom och han tyckte om mig, berättar Peder Sager Wallenberg för DI.

Adderade namnet Wallenberg

I vuxen ålder adopterades han av sin far och lade då till Wallenberg i sitt efternamn.

Annons

– Min pappa höll mig för sig själv. I slutet av hans liv var jag den enda som han lyssnade på. Det gillade inte hans bror, som var en stridbar man.

Begick självmord

Marcus den äldre hade två söner, Marc och Peter. Marc begick självmord och Marcus tyckte inte Peter var duktig nog. Marcus Wallenberg var bara 15 år när hans pappa Marc begick självmord 1971.

Marcus Wallenberg
Marcus Wallenberg

För fem år sedan drabbades han av en ny tragedi när hans yngre bror Axel dog efter det att i många år ha brottats med en svår sjukdom.

Wallenberg
Marc Wallenberg (vänster) och farbror Jacob Wallenberg vid en presskonferens 1970.
Raoul-Wallenberg

Den mest kända personen i den mäktiga familjen var Raoul Wallenberg. Varför han greps av ryssarna, har det spekulerats om sedan den januaridag han försvann för alltid. Raoul Wallenberg föddes fjärde augusti 1912 och var enda barn till Raoul Oscar Wallenberg, som dog tre månader innan sonen föddes, och Maria Sophie (Maj) Wising. 1918 gifte hans mor om sig med juristen Fredrik von Dardel. Raouls biologiske far var kusin till bankmännen Marcus Wallenberg jr och Jacob Wallenberg.

Annons

År 2015 hedrades den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget, med ett frimärke i Australien. Frimärksutgåvan lanserades i ett set tillsammans med Moder Teresa och Nelson Mandela.

Minnesdag

Sverige har inrättat en speciell minnesdag, den 27 augusti, för den hjälteförklarade svensken. Så här har FN:s tidigare generasekreterare Kofi Annan beskrivit Raul Wallenbergs insats:

– Många tusen av de judar i Budapest som överlevde kriget lever tack vare Raoul Wallenberg och den organisation har byggde upp, sa Kofi Annan på förintelsens minnesdag för ett år sedan.

Foto: TT

Annons