Utpekade mördarens ord till Lisbeth Palme – möttes efter mordet

Stig Engström hävdar att han växlade några ord med Lisbeth Palme.

Skandiamannen Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.Han hade själv ett samtal med Lisbeth Palme på mordnatten.

Skandiamannen kallas på löpsedelsspråk. Stig Engström var hans bokförda namn. Ett tragiskt livsöde som slutade i självmord 2000 – och som nu kan få ett makabert efterord.

Det talas nämligen om att Stig Engström kan vara personen som sköt Olof Palme.

Skandiamannen Stig Engström – mötet med Lisbeth Palme

Stig Engström hävdar att han växlade några ord med Lisbeth Palme.

Stig Engström hävdar att han växlade några ord med Lisbeth Palme.

Sedan chefsåklagare Krister Petersson tog över Palmeutredningen har Stig Engström hamnat i fokus för polisarbetet. Enligt Expressen har sammanlagt sjutton nya förhör hållits med personer som har kopplingar till Skandiamannen. Dessutom har minst fem av hans släktingar DNA-testats.

Före sin död förekom Stig flitigt i medierna och gjorde flera intervjuer om sina göranden den där kvällen i februari 1986. Han hymlade nämligen inte med att han var på plats vid Sveavägen, men i hans version var han vittne – inte gärningsman.

I en intervju med tidningen Proletären gjord 1989 hävdar Stig att han befann sig i närheten av platsen när han hörde ett ljud, som från en smällare. Han tittade upp och såg en man ligga livlös på gatan, och en kvinna böjd över honom.

Stig sprang fram och hjälpte kvinnan, som var ingen annan än Lisbeth Palme, Olofs fru.

– Vad jag uppfattar är jag den ende som talar med kvinnan. Jag frågar henne vart han som sköt tog vägen och då pekade hon in mi Tunnelgatans gränd och bort mot trapporna. På min fråga om hur denne var klädd svarade hon efter någon sekunds tvekan: ”en mörkblå halvlång täckjacka”, berättade Stig för Proletären.

Palmemordet: “Jag fick en arg blick”

Enligt Stig själv förstod han inte att det var Olof Palme som blivit skjuten. Det fick han, påstår han, höra från ett annat vittne vid platsen.

– Då berättar hon att det är Olof Palme. ”Du skämtar” säger jag och får då en arg blick och svaret ”att sådant skämtar man inte om”. Det samtalet glömmer jag aldrig – jag som trott att det var en knarkaffär som gjorts upp, sa Stig.

Stigs ex-fru, som inte namngivits i svensk press, har avfärdat misstankarna mot sin före detta kärlek.

– Han var helt enkelt för feg. Men han skulle gärna stått på avstånd och tittat på, har exhustrun sagt till magasinet Filter.