Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Utseendekritiken mot Birgitta Ed – krav på att hon byter stil: "Osmakligt"

13 jul, 2023, 14:30 
Birgitta Ed och Ulf Kristersson

Ulf Kristerssons hustru Birgitta Ed får motta tuff kritik för sitt klädval.

Annons

Birgitta Ed är en ständig följeslagare för Ulf Kristersson. Hon träffade sin make i mitten på 1980-talet när båda var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Hon var 15, han var 20.

Birgitta är prästvigd sedan 2023. Men när hon bar sin yrkesutstyrsel i samband med hon och Ulf mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stötte hon på patrull. Inifrån Ulfs eget parti.

Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjenBrand logo
Bildextra: Här prästvigs Birgitta Ed – stora förändringen i familjen

Kritiken mot Birgitta Ed efter bilden

Richard Herrey, före detta schlagersångare och före detta moderat riksdagsledamot, skriver så här på Twitter.

"Personligen tycker jag inte det är önskvärt att en statsministerpartner i officiella sammanhang, när man representerar Sverige, bär kläder från sin privata yrkesroll. Framförallt inte när den är religiös, och jag gillar ändå den berörda prästen. Tycker dock principen är viktig", skriver Richard och tillägger sedan:

Annons

"Känner rätt många kristna präster. Finns inget måste att bära klädsel som signalerar detta i varje givet ögonblick i livet."

Richard får dock mothugg på sitt utspel, från alla delar av det politiska spektrat.

"Jag har lite svårt för hela den där First Lady-grejen. Men tycker det blir aningen bättre av att hon visar att hon är en egen person med egen karriär", skriver den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm.

"Osmakligt"

Men han får också medhåll, från exempelvis författaren Hanna Gadban.

"Jag gillar inte heller att folk skyltar med sina religösa utövningar i offentliga sammanhang. Sverige är dessutom ett sekulärt land, vad är det för budskap som statsministerpartner signalerar? Osmakligt!", skriver Hanna.

Ulf har inte kommenterat saken, men vi kan nog räkna med att han stöttar sin fru. Svensk Damtidning har intervjuat paret innan Ulf blev statsminister, och ställde då frågan om vad Birgitta uppskattar mest med sin make.

– Det är det ständiga engagemanget och nyfikenheten. För Ulf är inget omöjligt att lära sig eller engagera sig i, och sådan är jag med. Sedan har han ett stort engagemang for människor som inte ar lika privilegierade eller lyckligt lottade som vi är, och det engagemanget delar ju även jag som kristen, säger Birgitta i intervjun.

Annons