Bakom kulisserna hos prisbelönta vingården Nederburg

NU GRATIS

Man hinner snappa upp ett och annat på 227 år – till exempel hur man gör bra vin. Välkommen till den anrika vingården Nederburg i Sydafrika!

Den anrika vingården Nederburg, som ligger i vinområdet Paarl i Sydafrika, vinner ständigt flest utmärkelser, både internationella och inhemska för sina viner.

Välkommen till Nederburgs vingråd i Sydafrika.

Välkommen till Nederburgs vingråd i Sydafrika.

Nederburg vingård i Sydafrika.

Nederburg vingård i Sydafrika.

Nederburgs viner vinner ständigt nya priser

De utsågs exempelvis till årets vingård 2017 av Platter´s By Diners Club South African Wine Guide, som mer eller mindre är som en bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade fyra viner som fick högsta betyg och det var mer än någon annan sydafrikansk producent.

Det anrika vinhuset gör både röda och vita viner, men fokus är på röda kvalitetsviner.

Vindruvorna plockas för hand på Nederburg.

Vindruvorna plockas för hand på Nederburg.

När Svensk Damtidning besöker Nederburg är det vår i Sverige, men höst i Sydafrika och vingården har kommit halvvägs i årets tre månader långa druvskörd. Corona har ännu inte brutit ut. 9500 ton druvor har hittills blivit plockade för hand, men också med hjälp av maskiner.

Nederburgs terass.

På baksidan av det vita gamla stenhuset finns en stor terrass och en lummig trädgård, med vidunderlig utsikt över sjuhundra hektar vinrankor. Än så länge är vi de enda gästerna och vi blir kungligt välkomnade av Nederburgs ”big boss” – den 202 centimeter långe och reslige vd:n Niël Groenewald.

Nederburgs vd:n Niël Groenewald.

Nederburgs vd:n Niël Groenewald.

– Det är en stor ära att få jobba på en av de äldsta vingårdarna i Sydafrika, men också ett stort ansvar. Det gäller ju både att vårda märket och ta det framåt, säger han.Niël har 24 år i vinbranschen bakom sig, men har bara varit på Nederburg i två år.

– Jag älskar vinframställning lika mycket som att jag älskar att göra affärer med vin, säger Niël och skrattar ett bullrigt skratt.

Nederburgs källarmästaren Lizelle Gerber

Nederburgs källarmästaren Lizelle Gerber

Källarmästaren Lizelle Gerber och vid:n Niël Groenewald

Källarmästaren Lizelle Gerber och vid:n Niël Groenewald

Vi möter också den i sammanhanget korta källarmästaren Lizelle Gerber, som mäter 156 centimeter i strumplästen.

Lizelle är också väldigt erfaren och har varit här ett år. Båda stormtrivs i det härliga gänget.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch bjuds in till vinprovning.

Svensk Damtidnings reporter Anna von Koch bjuds in till vinprovning.

Lizette har dukat upp ett bord med vit duk och bjuder mig att sitta ner på en magisk vinprovning, som tar mig genom en rad olika smakupplevelser.– Varje årgång är annorlunda, varför jobbet aldrig är tråkigt eller ointressant. Varje år ger en möjlighet att skapa ett nytt konstverk med sin egen personlighet och charm, säger hon.Här besöker drottningen Sofias Project Playground – se nya bilderna från Sydafrika!Läs mer

Lång historia

Nederburgs har en lång historia som tar sin början redan 1791, när den tyske immigranten Philippus Wolvaart – The Anchorman – köpte 47 hektar mark utanför Kapstaden.Hans vision om att förvandla marken till vinodlingar verkade dåraktig. Det fanns vid den här tiden redan ett för stort utbud av vin i Sydafrika och spänningar mellan Holland och Frankrike försvårade dessutom exporten till Europa. Det var ett massivt åtagande men Philippus var fast besluten att lyckas och det var på den här platsen han skulle sätta ankar och bygga ett ”Manor House” till sin familj.Philippus döpte stället till Nederburg och började dedikerat att producera vin i liten skala.Och han hade nog varit mer än stolt om han vetat att hans Nederburg idag finns i 82 länder världen över.Philippus sålde Nederburg 1810 och vingården bytte ägare flera gånger innan den 1937 köptes av ännu en tysk invandrare, Johann Graue – The Brewmaster.Johann hade lämnat sitt delägarskap i ett stort tyskt bryggeri och emigrerat till Sydafrika där han hade köpt Nederburg.Sofia i Sydafrika: Jag känner mig som hemmaLäs mer

Nederburg.

Nederburg.

Johann var uppfinningsrik och kreativ. Han experimenterade med olika druvkloner och var tillsammans med sonen den som introducerade temperaturkontrollerad jäsning i Sydafrika.

Han har därför inte bara betytt mycket för Nederburg utan också mycket för hela Sydafrikas vinindustri.

Johann lärde upp sin son Arnold – The Young Airhawk. Arnold blev en prisad vinmakare, men avled dessvärre endast 29 år gammal i en tragisk flygolycka 1953.

Efter Arnolds död anställdes Günter Brõzel – The Motorcycle Marvel – som ny vinmakare på gården.

Günter skulle enligt familjetraditionen egentligen ha blivit tunnbindare, men istället bestämde han sig för att studera vin, flyttade till Sydafrika och började arbeta hos Nederburg. Endast fem månader efter sin ankomst blev han utsedd till chefsvinmakare.

Nederburgs vingård.

Nederburgs vingård.

Günter ställde höga krav på alla som arbetade i vinproduktionen och en vanlig syn var när han gled runt på sin motorcykel bland vinfälten och bevakade så att allt löpte på enligt planerna. Han är mest känd för att ha introducerat dessertviner i Sydafrika. Hans Noble Late Harvest är söt en klassiker och finns på Systembolaget.

Günters kända dessertviner har även blivit måttstocken efter vilka landets alla dessertviner jämförs.

Günter arbetade för Nederburg i 40 år och för att hylla hans ”seriösa attityd, äventyrliga personlighet och expertis som vinmakare” skapades det kryddiga rödvinet The Motorcycle Marvel, som finns på Systembolaget.

Nederburg finns på Systembolaget.

Nederburg finns på Systembolaget.

För ett märke som Nederburg gäller det att bevara traditionen på ett innovativt sätt, men ständigt förnya sig för att försäkra sig om att man ska finnas kvar på marknaden även i framtiden.

Foto: Per Arvidsson.