Så mycket är de värda – kungafamiljens privata lyxfastigheter

Villa Miráge på Franska rivieran är ett semesterparadis!

SUVAD MRKONJIC

Slott, lyxvillor, sportstugor och medelhavsdrömmar – tillsammans är de värda flera hundra miljoner kronor. Vi har kartlagt kungafamiljens privata fastighetsinnehav!

Slå på ljud

Kungafamiljen äger och disponerar alltifrån pampiga slott och anrika villor till anspråkslösa stugor och lägenheter, både i Sverige och utomlands. Flera av dem är unika och därmed mycket svårvärderade, men troligen rör det sig om ett sammanlagt värde om 200-300 miljoner kronor. Vi har kartlagt kungafamiljens privata fastigheter.

Medelhavsdrömmen

Villa Miráge på Franska rivieran ärvde kungen av prins Bertil 1997. Det beräknades då vara värt knappt 9 miljoner kronor, men är givetvis betydligt mer värt idag – om man tittar på snittpriser i området bör det snarare handla om 75-100 miljoner kronor. Hela kungafamiljen är mycket förtjusta i Villa Mirage, och när de besöker huset åker de gärna på båtutflykt i kungens båt Polaris.

– Vi är där någon gång då och då, men inte så ofta som vi skulle önska. Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där, har kung Carl Gustaf tidigare sagt till Svensk Damtidning.

Villa Solbacken på Djurgården är prins Carl Philips arv efter prins Bertil.

Sven Lindwall/EXP/TT

Djurgårdsvillan

Prins Bertil testamenterade Villa Solbacken till prins Carl Philip 1997, men prinsessan Lilian hade nyttjanderätt fram till sin död 2013. Det är en funkisdröm byggd 1930, som har genomgått en omfattande renovering för att passa en modern småbarnsfamilj.

På entréplan finns ett kök med anslutande matsal, två salonger, wc och ett kontor med förvaring för kläder. På övervåningen finns den mer privata delen av bostaden, med hela fyra sovrum – tre mindre och ett ”master bedroom”. Det större sovrummet har ett eget badrum och en tillhörande walk-in-closet. Villa Solbacken är troligen värd cirka 40 miljoner kronor.

Gården i Sörmland

Prins Carl Philip äger även Ökenäs gård utanför Trosa, en stilig herrgårdsliknande gård som han oväntat ärvde av sjövärnsofficer Bertil Jonsén, som han mötte under sin militärtjänstgöring. Gården är idag topprenoverad och har blivit prinsfamiljens weekendparadis. Ökenäs gård är 231 kvadratmeter stor och sannolikt värd minst 20 miljoner kronor.

Till Ökenäs gård åker prinsfamiljen gärna på helgerna.

Ulf Hjer/Aftonbladet/TT

Fiskestugan

Ett riktigt smultronställe för kung Carl Gustaf och drottning Silvia är kungaparets fiskestuga i Forsavan i Sorsele kommun i Västerbotten. Stugan byggdes 1931 av Gustav VI Adolf som tillbringade många veckor där varje sommar. Som senare har gått i arv till kungen.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren arrenderar kungen fiskestugan. Kungen är väldigt förtjust i att vara ute i naturen, och besöker fiskestugan så ofta han kan, även om det på senare tid har blivit färre resor till fiskestugan.

För att få lite tid för sig själv tycker kungen om att gå ut i skogen för en stund eller att ge sig ut på sjön.

– Jag tycker nog det är skönt att ta en promenad för mig själv. Eller att åka båt, det är fantastiskt. Jag är nog inte ensam om det, alla som tycker om att segla. Ensam på havet på något sätt, det skapar ju filosofiska tankar, berättade kungen nyligen i podcasten ”Värvet”.

Sollidens slott på Öland ägs privat av kungen.

Suvad Mrkonjic/TT

Italienska slottet

Sollidens slott är hela kungafamiljens sommarresidens, byggt i italiensk stil av drottning Victoria. Här har kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine tillbringat sina somrar sedan barnsben. Hela familjen får plats på Solliden, där kungaparet bor i slottet medan Carl Philip och Madeleine med familjer bor i den så kallade Kavaljersvillan. Sollidens slott är unikt och därmed mycket svårvärderat, men taxeringsvärdet ligger på över 20 miljoner kronor och en gissning är att marknadsvärdet skulle hamna på cirka 100 miljoner kronor.

Lyxvillan i Florida

Sommaren 2018 lämnade Madeleine och hennes familj familj det regniga London för soliga Florida. Familjens villa är ett av de mest privata husen på gatan. Bakom en järngrind på uppfarten står två av familjens bilar parkerade. Poolen skyddas helt från insyn. Villan har två våningar, en boyta på omkring 600 kvadratmeter, totalt 15 rum och kostade 30 miljoner kronor.

Moderna lyxvillan

Kronprinsessan Victoria och Daniel äger tillsammans Villa Skönvik, som står inne på Sollidens område. Den 328 kvadratmeter stora villan är formad som ett H och byggdes så sent som 2013. Huset har stora fönster som släpper in mycket ljus. Det ligger i ett mycket vackert grönområde, nära skog och 300 meter från Kalmarsund. Men vill man inte bada ute i naturen har familjen en pool att plaska i. Villa Skönvik är värd cirka 20-30 miljoner kronor.

Kronprinsessfamiljens sommardröm Villa Skönvik har egen pool och ligger mycket vackert 300 meter från Kalmarsund.

Suvad Mrkonjic/TT

Prins Carl Philip har ju även sin värmländska sportstuga, som han fick i doppresent av sitt hertigdöme, och prinsessan Sofia äger en lägenhet i Kapstaden i Sydafrika, köpt 2013 för 1,3 miljoner svenska kronor. Och så har vi förstås kungens sportstuga i Storlien – familjens vinterparadis under barnens uppväxtår. Prins Daniel och kronprinsessan Victoria har även tillgång till en stuga som ligger i anslutning till Eva och Olle Westlings fritidshus i Acktjära utanför Bollnäs.