Så ordnar du en elegant afternoon tea hemma

30 jan, 2018, 10:03 
AvMalin Perlheden
Afternoon tea är en urbrittisk tradition som osar kunglighet och elegans, men faktum är att alla samhällsskikt njuter av både söta och matiga tilltugg till sitt eftermiddagste sedan 1800-talet. Vi har sammanställt allt du behöver veta för att bjuda in till ditt eget afternoon tea enligt konstens alla regler!
Annons

Afternoon tea: historia

I början av 1800-talet, när dagens måltider endast var två, var det vanligt att man började känna sig sugen på något litet under eftermiddagen. Detta upplevde Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford, som ett så stort problem att hon började dricka en kopp te och äta en mindre smörgås eller en bit tårta sent på eftermiddagen. När hon sedan började bjuda in sina vänner på afternoon tea blev det snabbt en trend som spred sig genom samhället.

För de lägre samhällsklasserna blev afternoon tea populärt efter den industriella revolutionen där arbetarna kom hem efter en lång arbetsdag och förväntade sig något varmt och närande.

Håll din egen afternoon tea hemma

Afternoon tea är en bjudning som påminner om en ceremoni med alla sina traditioner och ritualer. För att skapa den korrekta känslan krävs lite material, men låt inte detta avskräcka dig. Det är trots allt fortfarande bara te med gott tilltugg!

Annons

Steg 1: Så dukar du för afternoon tea

Bordet vid afternoon tea är ofta överdådigt och elegant, vilket ger en bild av lyx. Men det behöver inte nödvändigtvis vara dyrt att få sitt bord att se fantastiskt ut.

Det första du behöver är en duk som ser fantastisk ut. Tidigare krävdes ofta mycket pengar och underhåll för att bibehålla de perfekta linnedukarna som användes vid afternoon tea. I dag finns material som är snällt både mot plånboken och tvättmaskinen. Att slippa tänka på vad som händer om någon skulle spilla sitt Earl Grey på duken borde bidra med lite lugn under en i övrigt hektisk eftermiddag.

Steg 2: Vaser och utsmyckningar

Att smycka bordet med detaljer är ett bra sätt att ringa in bordet som rummets centrum. Allt från vaser och krukor till eleganta dukhållare är rekommenderat.

Blommor i en vas på bordet ger inte bara färg och liv till bordet, utan kan vara en intressant öppning till konversation. Dessutom bidrar levande blommor med doft och liv till ett bord annars bestående av mycket strikt elegans.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Krukor ger dig möjlighet att vara lekfull och få in sin egen personlighet i en annars väldigt strikt tradition. Att använda olika färger och former, gärna tillsammans med levande blommor ger bordet ett helt nytt liv.

Mindre detaljer kan användas för att tynga ner duken, men bör även tillföra något mer. Doftamuletten vi rekommenderar ger en svag doft av champagne (så lyxigt!) och som dessutom är en fröjd för ögat. En detalj som dina gäster sent kommer glömma, som dessutom ser ut att tillhöra kronjuvelerna.

Ljusstakar

För att skapa en gemytlig atmosfär, och dessutom göra en koppling till afternoon tea-traditionens historiska ursprung, används ofta levande ljus. Att ha en låga som lyser upp alla fantastiska tallrikar och maträtter runt bordet är ett säkert sätt för att skapa den rätta stämningen.

Att använda mindre lyktor med färger som naturligt reflekterar ljuset är effektivt, dessutom kan man sätta ut flera stycken vilket ger större djup i ljuset. Mässingslyktorna vi rekommenderar här är dessutom en blinkning till den kungliga sidan av afternoon tea, en aspekt som inte ska underskattas.

Annons

Större ljusstakar, med riktiga stearinljus i, fullkomligt osar lyx och kunglighet. Att placera en eller flera designade ljusstakar på bordet har gjorts sedan traditionens ursprung, och imponerar garanterat på dina gäster.

Steg 3: Serveringsfat

För att skapa den korrekta miljön behöver du ett kakfat med flera våningar. Detta ska stå på bordet som en mittpunkt och dra åt sig sugna blickar.

Om du saknar ett kakfat med flera våningar går även låga tårtfat bra, men du kommer antagligen behöva några stycken för att få med både söta och matiga tilltugg till dina gäster.

Om du serverar småkakor till ditt te kan även en porslinsask vara till nytta, men kom ihåg att ta av locket så att gästerna kan se innehållet tydligt utan att behöva öppna asken. Även om du väljer att inte använda en ask på bordet är det en klassisk inredningsdesign som passar in i afternoon tea miljön.

Annons

Steg 4: På fatet

Det första dina gäster ska ta för sig av är mindre smörgåsar med kanterna bortskurna. Smörgåsarna kallas ofta “finger sandwich” för att de ska gå att plocka upp med en hand. Detta innebär att smörgåsarna ska vara små nog att äta i två eller tre tuggor. Traditionellt ska både grovt och ljust bröd finnas med på serveringsfatet.

Klassiska pålägg till smörgåsarna är:

 • Tunt skivad gurka och smör
 • Ägg och majonnäs
 • Ost och inlagd gurka
 • Tunt skivad skinka med lite senap
 • Rökt lax
 • Rostbiff med pepparrot

Traditionellt ska man servera mellan tre och fem olika typer av smörgåsar.

Efter att de ätit smörgåsarna kommer dina gäster vilja ha något sött. Traditionellt serveras både mindre kakor och tårtor.

Scones är något av det mest brittiska som finns. Till det serveras vispad grädde och olika sylter och marmelader. En alltid pågående debatt är huruvida grädden eller sylten ska bres först, och svaret är att det helt beror på var i Storbritannien personen kommer från. Vi rekommenderar att man provar sig fram till den metod som passar en själv bäst.

Annons

Andra vanliga sötsaker är:

 • Victoria sponge cake (sockerkaksbottnar fyllda med smörkräm och sylt)
 • Éclairs
 • Madeleinekakor
 • Tekakor smaksatta med Earl Grey
 • Även vanliga svenska bakverk som kanelsnäckor och muffins funkar bra

Steg 5: Teservis

För britterna är servisen, som traditionellt står på en bricka vid ena bordsänden, något heligt. Trots att många olika material kan fungera till din servis är porslin det överlägset mest populära och traditionella. Om den dessutom är mönstrad så är du ännu ett steg närmare kunglig kvalitet! Kom ihåg att inte bara ha te utan även tillbehör. Klassiska tillbehör är honung, mjölk, socker och citron. En annan sak en britt aldrig gjort är att använda mjölk och citron ihop då det får mjölken att skära sig.

När du dricker ditt te finns en hel del regler att följa. Först och främst så får man aldrig dricka te med mat i munnen. En nästan lika viktig regel är att titta ned i sin kopp när man dricker, inte över kanten mot andra personer i rummet. Detta är grunderna i tedrickande, enligt traditionen.

Annons

Muggar utan öron fungerar lika väl som koppar med öron, och om man inte kan matcha servisen med likadana koppar gör det inte så mycket. Det kan rentav få bordet att se ännu mer inbjudande och spännande ut. Än en gång rekommenderas dock porslin till kopparna för att skapa en mer kunglig stil.

Steg 5: Tesorter

Klassisk serverar man något svart te, såsom Earl Grey eller ett svart Ceylonte, men även mer parfymerande smaker såsom kamomill och mint är vanligt. Vilka man väljer att servera beror ofta på vilken typ av tilltugg man valt. Exempelvis kan det milt citrussmakande Earl Grey paras väl med scones och madeleinekakor och de blommiga smakerna av kamomill går väl ihop med bären i en Victoria sponge cake.

Text: Marcus Alm

Annons