Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svenskt mode! 18 plagg från hyllade designers

08 okt, 2020, 15:17 
AvVilma Nordell
Vårt land är fullt av mäktiga och otroligt duktiga designers som prickar in stilistiskt, feminint och tidlöst mode med det där lilla extra. Nedan har vi samlat 18 svenska modevarumärken med några av våra utvalda favoritplagg från varje märke, perfekt att bära höst och vinter 2020.
Annons

Sverige har en hel del designers som skapat världskända modevarumärken. Vi har nedan samlat 18 klassiska svenska och tidlösa märken som levererar vackra kollektioner säsong efter säsong. Allt från Rodebjer, Filippa K, Stand Studio, Ida Sjöstedt och Whyred. Allt från hållbara jackor, kavajer, byxor, blusar, skor och väskor att bära många år framöver, vissa kanske en hel livstid.

18 plagg från svenska designermärken 2020:

1. Filippa K

Filippa K grundades 1993 med grundfilosofin att designa enkla, funktionella och stilrena plagg för en komplett basgarderob. En modern men ändå tidlös design.

kappa-filippa-k

Mörkblå hellång kappa från deras klassiska core-kollektion i ull och kashmir. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

2. Acne Studios

Acne Studios är ett svenskt klädmärke grundat 1996 i Stockholm. Jonny Johansson är chefdesigner och säger att ACNE står för Ambition to Create Novel Expressions.

jeans-acne-jeans

Klassiska jeans med femficksmodell, hög midja och croppade ben, Acne är välkända för sina jeans. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

3. Rodebjer

Varumärket Rodebjer startades 1999 av Carin Rodebjer med mångfacetterat och tidlöst mode. Det är inspirerat av jämställdhetsrörelser samt film, konst och litteratur.

silkesklanning-rodebjer

Silkesklänning i elegant design med långa ärmar och knytdetaljer. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

4. ATP Atelier

Varumärket ATP Atelier grundades 2010 av Maj-La Pizzelli och Jonas Clason. Skor och väskor är tillverkade i gammal fin hantverkstradition återfunnet från små lädervarufabriker i Italien.

vaska-atp-atelier

Väskan Montalcino Turtle Vacchetta från ATP Atelier, en tidlös handväska i 100% skinn. (reklamlänk)Se mer och köp den här (reklamlänk).

5. By Malina

By Malina startades år 2010 av designern Malin Andrén som studerat mode både i Stockholm och New York. De är välkända för sina vackra klänningar.

svart-spetsklanning-by-malina

Elegant svart spetsklänning med djup v-ringning med dekorativa volanger längst med. (reklamlänk)Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

6. Busnel

Busnel är ett livsstilsmärke som grundades år 1920 av monsieur och madame Busnel. De byggde sin egen fabrik på den franska västkusten där de tillverkade ullplagg av högsta kvalitet.

stickad-jacka-busnel

Stickade tröjor är Busnels signum och likaså den stickade jackan, här i svart. (reklamlänk)Se mer och köp den här (reklamlänk).

7. Carin Wester

Den svenska modeskaparen Carin Wester var knuten till H&M innan hon startade eget 2003. Hennes kollektion ger nytt liv till vanliga basplagg och präglas av ung skandinavisk design.

beige-blus-carin-wester

Carin Wester är bland annat känd för sina vardagsblusar med en twist, här en beige blus med volanger framtill. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

8. House of Dagmar

Ett svensk modemärke som grundades 2005 av de tre systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam och döpt efter deras mormor. De skapar hållbara och uttrycksfulla kollektioner.

gra-kostym-house-of-dagmar

9. Little Liffner

Stockholmsbaserade Little Liffner startades 2012 av Paulina Liffner von Sydow. De kombinerar skandinavisk minimalism med traditionellt italienskt hantverk.

svart-vasta-little-liffner

Deras svarta väska Open Tulip Tote Medium, är en av deras klassiker och storsäljare. (reklamlänk)Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

10. Hope

Det svenska klädmärket Hope grundades 2001 av designerna Ann Ringstrand och Stefan Söderberg med klassiska kollektioner bestående av klassiska plagg och raka snitt.

beige-skjorta-hope

En beige klassisk linneskjorta i oversize-modell att bära många år framöver. Se mer och köp den här (reklamlänk).

11. Ida Sjöstedt

Den svenska designern Ida Sjöstedt skapade sitt märke 2001 efter många års modestudier utomlands. Hennes kollektioner består av feminina kläder med mycket spets.

vit-blus-ida-sjostedt

Vit romantisk blus med tyllvolanger fram- och baktill dekorerad med vita pärlor. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

12. Totême

Modevarumärket Totême grundades 2014 av Elin Kling och Karl Lindman och skapar ultimata plagg för den med stilren och minimalistisk smak.

brun-topp-toteme

Brun topp med polokrage i 100% merinoull och knappar i pärlemor. Se mer och köp den här (reklamlänk).

13. Stand Studio

Det svenska märket Stand Studio grundades 2014 av Nellie Kamras och är inspirerat av en feminin och effortless stil i kombination med skandinavisk enkelhet.

brun-jacka-stand-studio

Khakigrön dunjacka i boxig och överdimensionerad modell med huva. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

14. Whyred

Whyred är ett svenskt klädmärke baserat i Stockholm som grundades 1999 av Roland Hjort. De går efter de tre ledorden kontraster, arv och konst.

svarta-kostymbyxor-whyred

Svarta klassiska kostymbyxor med lite vidd i låren och avsmalnande benslut. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

15. Mayla stockholm

Mayla grundades i Stockholm av designern Marlene Abraham. Sedan år 2020 är Mayla 100% veganskt och certifierat av PETA, världens största djurrättsorganisation.

stickad-blus-mayla-stockholm

Grå grovt stickad tröja i ekologiskt bomull med puffärmar. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Annons

16. Tiger of Sweden

Tiger of Sweden är ett svenskt modehus med ett minimalistiskt, tidlöst och modernt designuttryck. De vänder sig till urbana, modemedvetna personer och värdesätter avslappnad lyx.

randstickad-troja-tiger-of-sweden

En beige randstickad tröja med lyster och v-ringning med ledig passform. Se mer och köp den här (reklamlänk).

17. Eytys

Ett svenskt märke som grundades i Stockholm 2013 av barndomsvännerna Max Schiller och Jonathan Hirschfield. De slog igenom med sina unisex sneakers och kollektionen är skapad för att inte rätta sig efter nationalitet eller kön.

svarta-boots-eytys

Svarta handgjorda boots i ormskinnsmönstrat läder med en robust gummisula. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons

18. Stylein

Ett svenskt modeföretag som grundaren och chefdesigner Elin Alemdar lanserade 2001 när hon bodde i New York. Stylein kombinerar internationell kvinnlighet med en modern edge.

kavaj-stylein

En brun dubbelknäppt blazer i rak design med fickor framtill. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Foto: TT

LÄS MER:

Annons