Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

Hemliga kvinnorna kring drottning Silvia

När drottning Silvia kom till Stockholm för 50 år sedan som kungens hemliga flickvän så allierade hon sig snabbt med några kvinnor i kungens bekantskapskrets – och de finns kvar i Silvias liv än i dag! I det nya avsnittet av Svensk Dam Förklarar berättar vi om några av dem. För vem har Silvia alltid funnits för under livets allra tuffaste stunder? Vem av dem har en dotter som är bästa vän med kronprinsessan Victoria? Vart brukar kungaparet åka för att semestra ihop med vännerna? Och vem har stått stadigt vid Silvias sida från dag ett?

00:00

När drottning Silvia kom till Stockholm för 50 år sedan som kungens hemliga flickvän så allierade hon sig snabbt med några kvinnor som redan fanns i kungens bekantskapskrets.

00:19

Hon behövde stöd och hjälp och några som kunde på ett diskret sätt lotsa in henne i gräddan av societeten.

00:28

De vännerna är kvar än idag och drottningen älskar att gå på opera och sitta på långa tjejmiddagar tillsammans med sina allra närmsta. Här är dom!

00:40

Birgitta Härnstam är enka till framlivnen Magnus Härnstam. Hon har blivit enka tre gånger och alltid har Silvia funnits där för Birgitta.

00:50

Birgitta har två söner med Magnus och är idag sambo med Erik Penzer som även han har en lägenhet på Östermalm.

00:57

Hit och drottningen umgås ofta och relationen där är otroligt varm och hjälpsam.

01:05

Agneta Kryger är en av dom allra trofasta beninnorna kring Silvia. Maken Björn var en av kungens absolut bästa vänner men gick bort i cancer år 1999.

01:15

Dottern Caroline är bara tre dagar äldre än Victoria och dom är ju också bästa vänner. Silvia är dessutom gudmor till Agnetas yngsta dotter Charlotte.

01:28

Eva Benita Brodin eller Putsi som vännerna kallar henne lär er känna Silvia via sin make Hans-Erik Geijer Brodin.

01:37

Dom har fyra barn ihop och Silvia är gudmor till parets son Hampus.

01:42

Paren semesterar gärna ihop på Brodins gott i Östergötland och på kungaparets villa Mirage på Franska reviäran.

01:51

Sist men kanske den som är allra närmast har vi Karola Gottlid. Hon är en av få beninnor som faktiskt har funnits där för drottningen från allra första början.

02:01

Dom lär er känna varandra via sina döttrar Madeleine och Louise Lussan och när dom ses så umgås dom gärna med döttrarna.

02:09

Karola är gift med Fredrik och dom har tre barn ihop.

02:20

Textning.nu

Nästa video