Madeleines okända bröllopspanik: ”Sprang runt klänningen som små möss”

Madeleines okända bröllopspanik: ”Sprang runt klänningen som små möss”

Nu berättar prinsessan Madeleine för första gången om paniken, minuterna innan hon skulle säga ja till Chris. Kyrkklockorna hade redan börjat ringa och kungen stod och väntade på tröskeln. Hon klev i sin Valentinoklänning – och fick en chock.

Det är i det kommande SVT-programmet Kungliga brudklänningar som prinsessan Madeleine berättar om dramat på slottet, minuterna före vigseln den 8 juni 2013. Gästerna satt redan på plats i Slottskyrkan och själv skulle hon bara glida i sin noga utprovade spetsklänning, skapad av modekungen Valentino.

Prinsessan Madeleines bröllopsklänning 2013 skapad av designern Valentino Garavani.

Prinsessan Madeleines Valentino-klänning.

Allt var förberett, men ingen hade tänkt på bröllopsstressen: Madeleine hade rasat i vikt – på bara några dagar. Panik! Så här berättar hon för SVT:s Sara Bull:

– Jag ska precis sätta på mig brudklänningen och jag hör hur kyrkklockorna börjar ringa. Och jag står i klänningen och den är… alldeles för stor. Den är så stor! Den är jättestor! Och jag känner mig lite grann som Askungen, för Valentino hade med sig de här italienskorna som sydde klänningen, och de var liksom 1.40 långa och sprang runt som små möss och sydde ihop hela klänningen. Medan pappa stod på tröskeln bredvid och var tålmodig… Den blev ok i sista sekunden! Men det var lite nervöst när klockorna ringde och de fortfarande sydde på klänningen…

Läs mer: Så minns vi Madeleines och Chris bröllop

Vigseln mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i Slottskyrkan.

Vem hade kunnat tro att det var klädpanik strax innan den här bilden togs?

Prinsessan Madeleine avslöjar också att hon åkte till Valentinos ateljé i Paris för provningarna. Och de var minst sagt speciella.

– Han hade alla sina små mopshundarna med sig, de satt på klänningen och överallt, och de här stackars italienskorna drog sig i håret när hundarna sprang på klänningen… Så det var en väldigt rolig process! Och klänningen blev bra tycker jag, den blev väldigt fin.

Se filmen när Madeleine berättar om bröllopsdramat:

Prinsessan Madeleine om okända bröllopsdramat
Slå på ljud

Men det är fler bröllopshemligheter som kommer fram i programmet. Designern Ida Sjöstedt, som gjorde prinsessan Sofias brudklänning, avslöjar till exempel att Sofia egentligen hade drömt om ett barfotabröllop på en strand. Något som Sofia också är inne på själv:

– Jag hade väl egentligen tänkt mig mitt bröllop mycket enklare… Men ska man gifta sig med en prins blir det ju annorlunda.

Läs mer: Se prins Carl Philips fina bröllopstal till Sofia

Prinsessan Sofia i sin brudklänning från Ida Sjöstedt.

Prinsessan Sofia i sin spetsklänning från Ida Sjöstedt.

Arbetet med brudklänningen tog ett halvår. Inget fick komma ut och Sofia gick under täcknamnet ”Camilla” i Ida Sjöstedts ateljé. När det sedan var dags att prova smugglades brudklänningen in på Kungliga slottet – i en sopsäck och en påse från ett byggvaruhus!

– Det stod en massa fotografer utanför, men det var ingen som märkte någonting, ler Ida.

SVT:s Sara Bull och Rikard Collsiöö har också intervjuat drottning Silvia för programmet, som sänds söndagen den 13 maj klockan 20.00 i SVT1. Drottningen avslöjar att det var drottning Ingrid av Danmark som hjälpte henne att välja ut den stilrena elfenbensvita sidenklänningen bland Diors skisser.

Läs mer: Få prinsess-looken på ditt bröllop – 5 budgetklänningar att trivas i!

Kungaparet på sin bröllopsdag den 19 juni 1976.

Värdig och vacker. Drottning Silvia sa ja i fransk haute couture från Dior.

Men Silvia tackade nej till det extralånga Dior-släpet som hörde till och valde i stället samma 3,6 meter långa sidensläp som prinsessan Birgitta och prinsessan Désirée burit vid sina bröllop.

Till sist berättar också kronprinsessan Victoria om hemligheten bakom sin hyllade pärlvita duchesseklänning från Pär Engsheden.

Kronprinsessan Victorias Pär Engsheden-klänning.

Victorias Pär Engsheden-klänning med sin djupt ringade rygg. Innanför de sju klädda knapparna döljer sig ett blixtlås.

Hon hade ingen drömklänning, ingen klar bild av hur hon ville se ut. Men hon hade ett tydligt mål: En brudklänning som gav trygghet.

– Så att jag lite kunde få lite stöd av klänningen i det stora ögonblick som det var för mig.

Läs mer: Bildspel! 12 underbara bilder från Victorias och Daniels bröllop

Kungliga slottet lördagen den 19 juni 2010. Hyllningsceremoni på Lejonbacken för Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Brudparet lämnar Lejonbacken.

Kronprinsessan Victoria ville ha en klänning att känna sig trygg i och det fick hon.

Kungliga brudklänningar sänds den 13 maj klockan 20.00 i SVT1.

Foto: Sanna Argus Tirén/Kungahuset.se, IBL, Mattias Edwall/Kungahuset.se, Alexis Daflos/Kungahuset.se