Senaste nytt – så blir Prins Henriks begravning

Senaste nytt – så blir Prins Henriks begravning

Nu har vi info samt en film från dagens händelser i Köpenhamn i och med prins Henriks bortgång.

Det danska hovet berättade för en stund sedan att prins Henriks kista kommer att under morgondagen fredag flyttas från Amalienborg till Christiansborg Slotskirke klockan 10.00 och det blir då sista gången han lämnar sitt slott. Färden går bland annat via Amaliegade och Holmens Kirke.

Kungafamiljen, med drottning Margrethe i spetsen, kommer att följa efter medan kyrkklockorna ringer. Efter det kommer det också att hållas en privat ceremoni. Ett antal gäster är då inbjudna, bland annat några medlemmar från prinsens franska familj.

Dagen efter på lördag kommer den danska kungafamiljen att besöka kyrkan klockan 10.15. Lite senare under dagen, kl 15.00 kommer slottskyrkan att vara öppen för allmänheten, som vi tidigare berättat om. Kistan kommer att vaktas av värnpliktiga soldater.

Alla blommor och personliga brev som allmänheten lämnat vid slotten kommer att sedan samlas in och ges till kungafamiljen.

– Kungafamiljen har givetvis känt av den härliga värmen från det danska folket i samband med dödsbudet, säger Lene Balleby vid hovet.

Under tisdagens officiella begravning på tisdag nästa vecka. Begravningen hålls klockan 11 den 20 februari i Christiansborgs slottskyrka och det kommer bara att vara en ceremoni med de närmaste anhöriga.

Prinsen sista vilja var att hans aska ska delas i två delar, hälften ska spridas i i danska farvatten och den andra hälften ska placeras i en urna i trädgården på Fredensborgs slott. Exakt var vill dock hovet inte berätta just nu.

Fredensborgs slott – där prins Henrik älskade att vara.

Vill du se filmen där prinsens bil anländer till slottet? Se här nedan.

Foto: Stella Pictures