Bilderna på kungens lyxköp väcker reaktioner: "Dags att kungen föregår med gott exempel"

Nyligen anlände kungen i sin glänsande miljonbil vid Kina slott. Det fångades på bild och det är nu många som har reagerat.

Slå på ljud

Tidigare i veckan besökte kung Carl Gustaf Kina Slott i Drottningholm slottspark. Trots att slottet bara ligger ett stenkast från kungaparets hem tog kungen bilen dit – och inte vilken bil som helst.

Han anlände i lyxbilen BMW M8 Competition Coupé. Bilen är glänsande blå, har en V8-motor med 625 hästkrafter och prislappen ligger på 1,7 miljoner kronor.

Miljonbilen unnade han sig i maj förra året. Men nu visar Expressen upp bilder på vrålåket, och bilderna har fått hundratals att reagera.

Kungens val av bil väcker reaktioner

Det är i Expressens kommentarsfält på Facebook som kommentarerna öser in – och reaktionerna är blandade.

Många menar att kungen borde tänka mer på klimatet och köra en elbil i stället.

"Det kanske är dags att kungen föregår med gott exempel och plockar fram lite klimattänk istället för att åka runt i en bil som går på fulbränsle. Om han ska representera Sverige så borde det ha varit en elbil.", skriver en person.

"Sorry, men jag kan inte låta bli att tänka, att den miljonen som bilen kostar hade gjort mycket mer nytta och glädje hos dem som arbetar med välgörenhet.", skriver en annan.

Kungens besök på Kina slott och utställningen ”Någon annanstans – materiella tolkningar av Kina slott” – dit han tog den omtalade lyxbilen.

Det är även flera som påpekar att det är fel av kungen att använda pengar av statskassan, våra skattepengar, till ett sådant köp. Men Margareta Thorgren, informationschef på hovet, menar att detta inte stämmer.

"Vid privata inköp använder kungen således helt privata medel som ej har någon koppling till riksdagens anslag" har hon tidigare förklarat.

LÄS MER: Uppmaningen till Daniel – efter bilderna på prinsen i tv

Men det är också många som är på kungens sida, och tycker att han ska få köpa den bil han behagar.

"Jag bestämmer själv vilken bil jag köper och det får väl vår käre kung också göra eller?", kommenterar en person.

Kungens stora intresse för bilar

Att kungen har ett stort intresse för bilar är välkänt sedan länge. Förutom den blå "superbilen" som har en toppfart på över 300 kilometer i timmen, har han bland annat en Shelby Mustang, en AC Cobra, en DeTomaso Pantera Ferrari 599 GTB och en Porsche 911 Targan

– Jag tycker det är väldigt skojigt att åka bil, det bästa jag vet. För mig är det kanske en frihet, jag styr ju dit jag vill, berättade kungen nyligen i podcasten ”Värvet”.

Foto: TT, Kunghuset/Instagram

LÄS MER: Kungafamiljens midsommar – hovet om hemliga firandet

LÄS MER: Dianas arv: Så mycket pengar fick prins William och prins Harry

LÄS MER: Ernst Kirchsteigers svåra tid med hustrun Ulla