Monica Elfsberg om stora sorgen – beslutet med Claes efter svåra åren

Monica Elfsberg om stora sorgen – beslutet med Claes efter svåra åren

Både Claes och Monica Elfsbergs barn blev svårt sjuka.
Men medan Monicas son Ludvig överlevde, dog Claes dotter Hanna i cancer. Målande har hjälpt Monica i sorgen.
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!
1:41

Efter reklamen: Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

(1:41)

Slå på ljud

Det är en solig och vacker vårdag på Muskö i Stockholms skärgård. Svensk Damtidning är på besök hos Monica, 62, och Claes Elfsberg, 73, som bjuder på gottefika i form av sockerkaka och älgörtssaft.

Från det rödmålade, vinterbonade fritidshuset med vita knutar har frisörskan och hennes välkände journalist till make, en fantastisk utsikt över den blåglittrande Östersjön.

– Det är galet härligt här. Så fort man kommer hit så landar själen på sin rätta plats, säger Monica.

Huset har paret ägt i 25 år och hit kommer de året runt för att finna ro och koppla av. Monica, som tillvardags driven frisersalongen Lintott på Östermalm i Stockholm, har också börjat måla tavlor här ute på landet. Hon kan sitta tio timmar i sträck om hon får flow.

– Målandet gör mig glad och tillfreds. Jag känner mig nästan förälskad när jag har målat klart en tavla.

Svensk Damtidning träffar Monica och Claes Elfsberg i fritidshuset på Muskö.

Cecilia Cia Liljeton

Monica visar oss flera av sina alster. Det är 20-talsdamer i tjusiga kreationer och konstiga hattar. Men också färgglada fåglar.

– Jag började måla när min son Lucas fick en hjärntumör för sex år sedan. Då blev det helt tokiga tuppar, där det växte blommor ut ur rumporna. Folk skrattade åt mig, men jag målade så eftersom världen var helt galen.

Claes Elfsbergs dotter dog – blev 30 år

Sedan dess har Monica fortsatt och finner målandet väldigt terapeutiskt.

– Ja absolut. Det skingrar tankarna.

För fem år sedan insjuknade även Claes dotter Hanna i cancer. Det gick med en rasande fart och hon dog i februari 2018, endast 30 år gammal och bara tio månader efter sin diagnos.

– Världen var helt upp och ner och det enda sättet för mig att hantera sorgen var att måla. Det var en bra ventil, säger Monica.

Att måla blev ett sätt för Monica Elfsberg att hantera sorgen.

Cecilia Cia Liljeton

Claes, som varit nyhetsankare på SVT i 45 år, hanterade sorgen genom att göra den personlig dokumentären Sorgen och jag.

Monicas son är på bättringsvägen

Sedan dess har livet ofrånkomligt gått vidare, så som det måste göra. Hanna har fått ett japanskt körsbärsträd uppkallat efter sig på tomten. Det blommar varje år i början av maj, på Hannas födelsedag. Monicas son är på bättringsvägen.

– Lucas började teckna och måla när han låg på sjukhus. Förra året gick han ut en konstskola i Halmstad och nu målar han för fullt. Han är otroligt duktig och en kreatör ut i fingerspetsarna.

Monica och Lucas har haft två gemensamma konstutställningar på hennes salong och planerar fler framöver. Där har 30 procent av vinsten gått till cancerfonden.

Paret har haft huset på Muskö i 25 år och kommer hit för att hitta lugn och ro.

Cecilia Cia Liljeton

Monica och Claes lärde känna varandra för över 40 år sedan. Han började gå kund hos henne 1979. De pratade mycket och hade ett gott öga till varandra. Men det var inte förrän 15 år senare, 1994, när de båda var singlar, som det tände till.

– Det bästa med Claes är att han är så empatisk, rolig och intelligent. Och så är han behaglig att se på, skrattar Monica.

”Då vet man hur skört livet är”

Hon kan inte riktigt svara på hur man håller liv i en relation i över 30 år, utan skojar och säger att det nog är mer tur än skicklighet. Men helt klart är att båda två är mycket familjekära.

– Ja familjen betyder allt för oss. Har det gungat i familjen tidigare och man har förlorat ett barn, och haft ett som varit sjukt, ja då vet man hur skört livet är och då ökar betydelsen av de andra, säger hon.

Varje sommar är det fullt med barn och barnbarn vid huset på Muskö, berättar Monica Elfsberg.

Cecilia Cia Liljeton

Och om Monica och Claes gör skillnad på barn och styvbarn, så gör de ingen skillnad på de sju barnbarnen, som är mellan 2,5 och 17 år, berättar Monica.

– Nej de är våra gemensamma. Det är jättekul att ha barnbarn och så härligt att få vara med dem.

Varje sommar bjuder Monica och Claes hit barn och barnbarn på en piratvecka.

– Det är piratdagar fulla med skattjakt och bad. Där vi åker båt och köper glass och där vi äter grillat direkt från en stor planka på bordet, med bara händerna. Alla har pirattröjor på sig och man får grisa hur mycket som helst. Efteråt hoppar vi i vattnet med kläderna på. Det är väldigt uppskattat, säger Monica och ler stort.

Namn: Monica Elfsberg

Född: 12 juni 1959 i Kalmar.

Bor: Hyresrätt i Vasastan i centrala Stockholm, sommarställe på Muskö i Stockholms skärgård.

Familj: Maken, journalisten Claes Elfberg, 73, sonen Lucas, 39, styvsönerna Jon, 45, och David, 43, samt de sju barnbarnen Linn, 17, Erik, 14, Molly, 14, Odd, 13, Leroy, 6, Frances, 5, och Vivi, 2,5. Och hunden Cockerpoon Trix, 5.

Gör: Frisör och konstnär.

Facebook och Instagram: Monicaelfsberg.

LÄS MER: Claes Elfsbergs tårar i TV: Sörjer sin döda dotter

LÄS MER: Nu öppnar Claes Elfsberg upp sig om dotterns död