Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Herman Lindqvist: ''Slottet där kungen trivs bäst''

03 jul, 2024, 12:23 
herman Lindqvist om stenhammar slott
Av Sveriges elva slott så finns det ett som är kung Carl Gustafs favorit. I senaste krönikan reflekterar historiker och kunglighetexpert Herman Lindqvist kring varför Stenhammar slott ligger kungen så varmt om hjärtat.
Annons

Det finns elva kungliga slott i Sverige laddade med månghundraårig historia, praktfulla porträtt och antika möbler, de flesta av dem är periodvis öppna för allmänheten. Men kung Carl Gustaf trivs bäst i ett slott som varken är kungligt eller öppet för nyfikna, eller ens särskilt gammalt; Det är nog just därför han trivs allra bästa på det slottet, Stenhammar, i hjärtat av Södermanland, nära Flen. Där skulle han helst bo hela tiden.

Här är kungens paradis: StenhammarBrand logo
Här är kungens paradis: Stenhammar

Rent formellt arrenderar kungen slottet och dess 2000 hektar mark. Arvodesumman är bara 1000 kr per år. Det som ytterligare gör egendomen attraktiv för kungen är att där bedrivs modernt skogs- och jordbruk i nära sammanarbete med Uppsala lantbruksuniversitet. Jordbruk och skogen är kungens största privata intressen. Kungen och drottningen isolerade sig faktiskt just på Stenhammar under den långa covid-krisen.

Annons

Slottet har sina rötter i 1300-talet och ägdes under seklernas gång av olika adelsfamiljer som förändrade huvudbyggnaden många gånger. Dess sista ägare var hovmarskalken Robin von Kramer, som avled barnlös och år 1903 förklarade i sitt testamente att slottet skulle tillfalla svenska staten men kunde arrenderas på livstid av en manlig arvinge ur huset Bernadotte, helst av en som är både tronarvinge och hertig av Södermanland. Den förste som uppfyllde kraven var Gustaf V:s son prins Wilhelm. Prinsen bodde där ända till 1965.

Wilhelm förvandlade Stenhammar till ett kulturellt och litterärt centrum. Prinsen var själv en framstående författare och filmare. Samtidens största svenska och många utländska författare samla- des på Stenhammar för samtal och festligheter. Prinsens käresta fransyskan Jeanne Tramcourt, kallades ”värdinnan på Stenhammar” för ordet sambo fanns ännu inte och kungarna, Gustaf V och Wilhelms bror Gustaf VI Adolf, erkände aldrig detta öppna förhållande och umgicks därför aldrig med den f d skådespelerskan.Förhållandet varade i nära fyrtio år, men slutade tragiskt i en rykande snöstorm nyårshelgen 1952, då prinsen fick sladd på sin bil, körde av vägen och orsakade sin kärestas död. De lärda samtalen tystnade på slottet. Numera talar man nog mest om årets skördar och om diboskapen och avelstjurarna som föds upp på egendomen.

Där trivs kungen bäst. Han får köra sin traktor, se säden växa och boskapen frodas. Där kommer han med största sannolikhet att låta pensionera sig en dag. Carl Philips son, prins Alexander, hertig av­ Södermanland, är den som står i tur att kunna ärva egendomen.

Annons