Kungens oväntade miljonklipp efter bakslagen – gjorde unik aktieaffär i rätt läge

Kungens oväntade miljonklipp efter bakslagen – gjorde unik aktieaffär i rätt läge

Kungens bolag Bensor AB drogs under många år med kraftiga förluster. Men innan det oroliga ekonomiska läget hann lamslå marknaden förra året gjordes en unik aktieförsäljning på tio miljoner kronor, vilket med ens vände siffrorna uppåt.

Under Bensors nästan 30-åriga historia har en liknande affär aldrig tidigare genomförts. I stället har bolaget mest gjort sig känt för sina förluster, som var som allra störst under åren 2016 och 2017. Sedan dess har pengarna i stort sett stått stilla.

Miljonregnet över kungabarnen – så mycket blev vinsten!
1:00

Efter reklamen: Miljonregnet över kungabarnen – så mycket blev vinsten!

(1:00)

Slå på ljud

Men sedan kom vändningen. Det var under börsyran 2021 som kungen och hans bolag slog till och sålde aktier för tio miljoner kronor. Enligt hovet ekonomichef Jan Lindman passade man helt enkelt på under det gynnsamma läget.

– Försäljningen gjordes vid den aktuella tidpunkten för att vi tyckte att det var lämpligt med tanke på börsutvecklingen, säger han till Svensk Damtidning.

Kungafamiljens fjällstuga – se bilderna inifrån!

Kungens vändning med bolaget

Bolaget ägnar sig inte enbart åt kapitalförvaltning. Det har också två dotterbolag som sköter förvaltningen av Sollidens slott på Öland och Stenhammars slott i Södermanland. Det är också tunga kostnader i de här två bolagen som periodvis har lett till röda siffror i Bensor.

Kungens superår har inletts – och inte blir det sämre med en framgång med bolaget Bensor AB.

Fredrik Sandberg/TT

Men under de senaste åren har kungens gods inte varit någon börda för bolaget. Sedan restriktionerna började släppa mot slutet av pandemin har Solliden rentav börjat gå med blygsam vinst på grund av ett ökat antal sommarbesökare till godsets café, restaurang och visningar.

Frågan är dock om vi kommer att se en liknande aktieaffär som den under 2021 igen under överskådlig framtid. I årsredovisningen nämns bland annat hur kriget i Ukraina framöver kan påverka marknadsvärdet för bolagets aktier.