Bildextra: Så ser det ut i nya kunga-vippen på Arlanda

NU GRATIS

Kungafamiljens privata vip-rum på Arlanda flygplats har flyttat till ett nytt och supersäkert betonghus och Svensk Damtidning fick äran att provsitta soffan, innan kronprinsessfamiljen gled in.

Tänk dig att slippa köa till incheckningen. Och att ha någon som tar hand om väskorna och kör dig i limousine ändå fram till planet. Det är vardagen för kungafamiljen och för den sköna logistiken står vip-servicen på Arlanda flygplats.

– Vi har ju en stor kungafamilj idag, och de reser en hel del, så det är många gånger i veckan som vi får ha dem här hos oss. Allt från de små som springer omkring, till de som är lite äldre, säger vip-chefen Susanne Strand.

– Vi sköter allt det praktiska, våra gäster behöver inte göra någonting. Bara passera säkerhetsbågen.

Ja, i ”Kunga-vippen” mår man som en prinsessa, det kan Svensk Damtidning intyga efter att ha provsuttit kungafamiljens mjuka grå soffa. Här får man inte bara sin egen privata vip-koordinator utan kan också starta dagen med tryffel-äggröra och yoghurt med färska hallon från stjärnkrögaren Pontus Frithiofs Pontus in the Air. Nu har Arlanda VIP Service dessutom flyttat in i ett helt nybyggt vip-hus och Svensk Damtidning fick en exklusiv förhandsvisning av detta kungligt bekväma sätt att resa.

Drottning Silvia i fin blå kappa med överhängande lila sjal.

Det första som möter en efter ankomsten i vip-servicens eleganta limousine, är den lilla smidiga säkerhetskontrollen, givetvis utan kö. De grå plastlådorna är sig lika förstås, men här finns en trivsam bänk med Josef Frank-kudde, och det är vip-värdinnorna som ser till att väskorna scannas.

Ja, som ni förstår är det fascinerande att kliva in i denna speciella värld. Men det fina med Arlanda-vippen är samtidigt att vem som helst kan få känna sig som drottning för en dag – förutsatt att man är beredd att betala de 3 650 kronor som en avresa eller ankomst kostar.

Och den som väljer att lyxa till det får som sagt göra det i Arlandas coola, nybyggda vip-hus, vägg i vägg med terminal 2. Utifrån sett är den nyinvigda vippen dock allt annat än glamourös, huset liknar mest en ytterst stilren betongbunker. Utan fönster! De enda ljusinläppen sitter uppe vid taket. Men det finns förstås en tanke med detta skyddande betongskal.

– Säkerhetskraven är väldigt höga och huset behöver vara diskret, det ska inte annonsera sitt innehåll eller sin funktion. Då blev det opraktiskt att ha vanliga fönster, så allt dagsljus kommer uppifrån, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt på arkitektfirman Tengbom som ritat och inrett huset.

När kungligheterna landar på Arlanda står bilarna redo att ta emot.

Det är lätt att tänka ”oj, vad mycket betong!”. Men för den som har livvaktsskydd kan samma betong ge en känsla av trygghet. Och för en prinsessa är ”inga fönster” förstås detsamma som ”garanterat ingen insyn”.

Att interiören känns lika avskalad har också sin förklaring – arkitekterna tänkte trästuga, och inredde med nordiska möbler.

– Och det finns inga klockor, för här ska man inte behöva tänka på tiden. Den håller våra vip-koordinatorer koll på, ler vip-chefen Susanne Strand.

– Ja, piece of mind är den nya lyxen. Det finns en fridfullhet här. Detta är det nya sättet att se på lyx, säger någon och Susanne Strand nickar.

– Det ska bli spännande att se vad kungafamiljen tycker när de kommer hit första gången. Vi har tagit med oss lite inspiration från den gamla ”Kunga-vippen” som vi gjorde om häromåret. De yngre i kungafamiljen tyckte att den var väldigt varm och mysig, och lite som vardagsrummet hemma.

Nytt i vip-huset är också att vip-arna (till exempel kungafamiljen) och cip-arna (som är de betalande gästerna) har fått varsin separat korridor, efter önskemål från bland annat säpo.

Men rummen är nästan identiska, jag ser ingen skillnad?

– Det ska man inte göra heller, och det är viktigt för oss. Alla våra gäster är vip-gäster och vi vill ge alla samma känsla.

BILDEXTRA: Så ser det ut i ”Kunga-vippen”

Vilken dröm att resa som en kunglighet! Inget köande. Och inget krångel med biljett eller pass. Arlandas vip-service ser till att avresor och ankomster flyter. Finns det tid fixar de taxfree- shoppingen också!

Vår dag började i baksätet på Arlanda VIP Services eleganta BMW

Vip-koordinatorn Monica Tjärnlund och vip-chefen Susanne Strand står redo med limousinen.

På vägen till vippen möts besökaren av underbar arkitektur.

Vip-koordinator Petra Widén tar emot.

Inne i det allra heligaste – den nya ”Kunga-vippen”. Och ingen kan kika in, fönstren sitter för högt!

”Kunga-vippens” badrum med egen flygplatsdusch.

Det här kungafamiljens privata flygplatsdusch!

Svensk Damtidnings kungliga expert Helena Wiklund var naturligtvis inbjuden för att se de kungliga salongerna.

Ljusinsläppet är magiskt i nya loungen.

Det här är ett av de coola rum som möter den som kommer som vanlig betalande gäst.

Stjärnkrögaren Pontus Frithiof hade dukat fram en härlig buffé.

Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz, med Susanne Strand som är chef för Arlandas vip-service och Mark Humphreys från Tengbom Arkitekter.

De får sannerligen en härlig start på resan nästa gång de ska någonstans.

Läs mer:

Vi avslöjar! Silvias blixtbeslut – för Madeleines skull

”Madeleine gör som hon vill”

Nytt porträtt av kronprinsessfamiljen – på Arlanda