Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har kronprinsessan Victoria förändrat sin stil – stylistens tankar bakom nya kläderna

25 apr, 2019, 14:00 
AvJohanna Lejon
kronprinsessan victoria stil mode
Från träskor och jeans, via exklusiva klänningar gjorda av internationella modeskapare till dressade kostymer av svensk design. Svensk Damtidnings moderedaktör Johanna Lejon har kartlagt kronprinsessan Victorias nya stil – in i minsta detalj!
👑 Favoritfrisyrer
👑 Favoritmärken
👑 När det är dags för gala
👑 Smycken och accessoarer
Annons

Kronprinsessan Victorias stil har, genom åren, gått från klarhet till klarhet. Men visst har den förändrats! Nu han hon landat i en ny mer mogen, representativ och kunglig, look. Dessutom är hon mer bekväm än på länge.

– Kläder är naturligtvis viktigt för mig. Men det är först på senare tid som jag har insett vad de egentligen betyder.

Orden är kronprinsessan Victorias, uttalade för nära 15 år sedan, 2005, under en resa till Australien.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Hon har hittat en egen personlig stil, men utan att vara en skyltdocka för olika märken, slog hennes dåvarande mentor Elisabeth Tarras-Wahlberg fast.

Ända sedan 18-årsdagen har kronprinsessan Victorias klädval granskats under lupp.

Kronprinsessan Victoria 18 år
Kronprinsessan Victoria på sin 18-årsdag.

Under åren har hennes stil både skrivits ner – och hyllats. För några år sedan: främst det förstnämnda. Vid Nobelfesten 2006 gick en tidning så långt att de konstaterade att kronprinsessan var klädd ”i en gammal trasa” (faktum är att kronprinsessan faktiskt satsade på hållbart mode redan då, och återanvände en galaklänning hon burit tidigare).

Annons
Victoria Nobel 2006
Kronprinsessan Victoria på Nobel 2006. Redan för 13 år sedan satsade hon på återbruk. Klänningen har hon burit tidigare.

”Inget naturligt klädintresse”

I sena tonåren, och kanske så länge som till 30-årsdagen, var stil och kläder inget som kronprinsessan tänkte särskilt mycket kring – eller la ner tid på.

– Tyvärr har jag inget naturligt klädintresse. Det skulle underlätta. Själv tycker jag att det är för mycket fokus på kläder, min syster försöker hjälpa mig, men kläder är inget jag prioriterar, sa kronprinsessan Victoria till tidningen Amelia 2003.

Medan lillasyster, prinsessan Madeleine, hyllades som ”modesessa”, både i Sverige och utomlands, och shoppade loss i de exklusiva butikerna kring Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm (affärer som Nathalie Schuterman, Marzio, NK, Gucci och Bottega Veneta – bland andra) hävdade kronprinsessan Victoria, bestämt, att favoritskorna var ett par träskor, och att hon helst av allt bar slitna jeans.

Annons
Kronprinsessan Victoria i jeans
Kronprinsessan Victoria 2003, Klädd i jeans och t-shirt.

På gamla bilder syns det där väldigt väl. När kronprinsessan i början av 2000-talet fångades på bild, privat, ses hon allt som oftast i enkla blåjeans och en t-shirt. Sneakers på fötterna. Vid officiella tillfällen ser det nästan ut som om hon har lånat något ”representativt” av mamma drottningen. Passformen är sådär, färgvalen likaså. Dräkterna skulle lika gärna kunna sitta på en 40 år äldre kvinna.

Kronprinsessan Victoria 2001
Kronprinsessan Victoria 2001 iförd en av de dräkter hon ofta bar då.
Kronprinsessan Victoria 2002
Kronprinsessan Victoria med sin bror, prins Carl Philip. Året är 2002.
Annons

Vid förlovningen – en ny stil

I år har det gått 10 år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel eklaterade sin förlovning. Vi minns bilderna från förlovningssoffan på Kungliga Slottet. Kronprinsessan, klädd i en violblå sidenklänning skapad av Pär Engsheden. Daniel bredvid henne, proper i kostym.

Victorias och Daniels förlovning 2009
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i förlovningssoffan 2009. Victoria har på sig en sidenklänning signerad Pär Engsheden.

Då, våren 2009, pratade alla om kronprinsessan Victorias ”nya” stil. Många, både journalister, krönikörer och privatpersoner, menade att det var kärleken till Daniel som gjorde att kronprinsessan såg så annorlunda ut. Kanske bidrog det, men det var verkligen inte hela sanningen.

Annons
Kronprinsessan Victoria 2008.
Kronprinsessan Victoria i sin nya stil. Här har Tina Törnqvist kommit in i bilden. Året är 2008. Klänningen kommer från Paul & Joe.

2008 hade nämligen en annan förändring skett i Victorias liv. Hon hade fått en ny nära medarbetare. Catharina ”Tina” Törnqvist hade blivit hennes kammarjungfru – och hennes personliga stylist. Tina är från början utbildad skräddare och mönsterkonstruktör, de senare åren hade hon sysslat en hel del med inredning: stylat reklamfotograferingar, filmer och möbelkataloger. Dessutom hade hon synts i rutan, i tv-programmet Äntligen hemma (där hon, bland annat, visat tittarna hur man får påskbordets snyggast målade ägg!) och varit klädassistent för den svenska succéfilmen Tomten är far till alla barnen. Då, 2009 (och även i dag givetvis), är det Tina som, för kronprinsessans räkning, åker runt till olika designers och väljer ut plagg som hon tror kan falla Victoria på läppen. Därefter gör kronprinsessan själv det slutgiltiga valet.

Annons

– Kronprinsessan har en ganska bestämd vilja, hon tar bara på sig saker hon själv trivs i, har en källa med insyn slagit fast.

Tina Törnqvist under Fashion Week Stockholm 2019.
Kronprinsessans kammarjungfru Tina Törnqvist under Fashion Week Stockholm 2019.

Så arbetar kronprinsessans stylist

Men, hur ser då Tinas arbete ut? I en intervju med Alice Schneiter Korinth, i samband med att Alice skrev kandidatuppsatsen För Sverige i Tiden – Kronprinsessan Victoria –klädsel i kunglig ämbetsutövning, avslöjade kammarjungfrun mer om sitt arbete. Tina berättade att hon löpande går på visningar i Stockholm, besöker PR byråer, designers och showrooms där hon får presenterat vad som kommer att komma nästa säsong. Hon går även i butiker för att få en överblick.

Annons

Då var det tydligt att kronprinsessan var uppfylld av sin nya stil och att hon trivdes i de starkare färgerna, de högre klackarna, klänningarna av internationell design som Tina förde med sig in i den kungliga garderoben.

– Jag har inga anlag alls för mode och smink, inte som Madeleine. Jag är tacksam att jag får hjälp med de numera. Jag försöker använda svenska kläder så mycket som möjligt, jag är stolt över att vi har fina svenska modehus med kläder som jag kan visa upp utomlands, men det svenska utbudet av galaklänningar är ganska begränsat. Därför blir det tyvärr ofta utländska modeskapares kläder vid banketter och officiella tillställningar. Jag vill gärna klä upp mig. Det är mitt sätt att upphöja och visa respekt för dem som bjuder in mig, sa kronprinsessan Victoria i Herman Lindqvists bok Victoria – Drottning med tiden, som kom ut 2009.

Svensk design är viktigast

Redan då ville kronprinsessan, så långt det var möjligt, använda svensk design. Men utbudet av kläder som kändes ”kungliga ”var ofta skralt på den svenska marknaden. Det svenska ”modeundret” var visserligen ett faktum, också internationellt, men det var svart som dominerade, svart och arkitektonisk. Oversize och avantgarde. Tina fick söka sig utomlands.

Annons
Victoria i Escada
Kronprinsessan Victoria iförd en av många klänningar från Escada. Året är 2011.

Tyska Escada gjorde klänningar i starka färger som passade kronprinsessan till vardags. Elie Saab designade galaklänningarna, den första bar Victoria på Nobelfesten 2009. Lyxplaggen blandades upp med svenska budgetplagg från kedjor som H&M och Lindex.

Victoria Nobel 2009
Kronprinsessan Victoria på Nobel 2009. Klänningen är signerad Elie Saab.

Tina Törnqvist berättar (i uppsatsen som nämns ovan):

Annons

– Jag vet att jag en gång fick frågan av någon: ”Kan en kunglighet använda sig av H&M och Lindex i en klänning för 199 kr?” Mitt svar var: ”Absolut, om det passar tillfället och om man kan bära upp det!”

Hon fortsätter:

– Vi försöker använda både högt och lågt. Man får titta på stilen och se vad man passar och trivs i. Man måste framförallt trivas i plagget oavsett vilket märke det är. Om man trivs i sitt plagg kan man också utföra sitt jobb med en annan säkerhet och en lust.

Victoria i HM
Kronprinsessan Victoria 2011, i klänning från H&M.

Att trivas har, som sagt, varit viktigt för kronprinsessan. Men på sistone har även den svenska designen, och hållbarhetsaspekten, varit i fokus mer än tidigare. Tina berättar, i uppsatsen, att man först och främst, i alla klädval, undersöker vilka svenska märken och plagg som kan användas. Det är ”absolut nummer 1”, säger hon.

Annons

Även hållbarheten ses över:

– Vi måste tänka efter kring vilka produkter vi köper, var de kommer ifrån, hur de framställs och vad vi kan bidra med för att inte förstöra världen.

Tydligt hållbarhetstänk – en del av den nya stilen

Kläderna ska inte heller ta över. De ska inte stjäla showen. Just denna punkt tycks ha blivit än mer viktig för kronprinsessan. De senaste två åren har Victoria engagerat sig än mer i hållbarhet och deltagit vid flera internationella möten och konferenser på ämnet. Miljön, klimatet, har kommit att bli hennes hjärtefråga. Hon deltar i diskussioner och är en viktig maktfaktor och påverkare i dessa sammanhang. Hon inspirerar genom att ständigt vara påläst och i framkant.

Victoria i Rodebjer
Victoria i blå kostym från svenska Rodebjer.

Arbetet är så mycket mar än att klippa band och delta i invigningar. Allt detta, sammantaget, har gjort att hennes stil har utvecklats. Borta är de korta klänningarna. Borta är det där glammiga vi såg för några år sedan. Istället bär kronprinsessan hellre kostym.

Annons
Victoria rosa kostym
Triss i kostym (se nedan)! Victoria i kostym från Rodebjer.
Victoria grön kostym
Victoria i kostym från Tiger of Sweden.
Kronprinsessan Victoria i kostym från Gant.
Annons

Looken är mer business. Mer professionell. Hållbarhetstänket är tydligt, vilket märkts när hon valt att bära drottningens gamla klänningar, bland annat under Nobelfesten 2018.

Victoria Nobel 2018
Victoria på Nobel 2018 – klädd i drottningens gamla Nina Ricci-klänning.

Kronprinsessans nya stil utstrålar pondus och säkerhet. Det märks att hon är bekväm, att kläderna är en förlängning av det hon vill utstråla: medvetenhet, styrka – en kronprinsessa i tiden men samtidigt på väg mot nya mål, mot att göra ett eget avtryck som Sveriges framtida drottning. Tina Törnqvist sammanfattar det hela väl:

Annons
Victoria i vit kostym
Kronprinsessan Victoria på resa – iklädd svensk design såklart! Kostymen kommer från Tiger of Sweden. Klackarna kommer från Rizzo. Blusen är från By Malina.

– Kläder är viktiga för att känna sig fin, om man känner sig säker så utstrålar man säkerhet. Alla vill känna sig fina. Balansen är att inte låta kläderna ta över i sin representation. Alla behöver vi positiv kraft. Har man en positiv kraft kan man lättare utstråla och förmedla vad man vill säga.

Kronprinsessan Victorias stil då:

 • Internationell design
 • Klänning
 • Mer ”prinsessig” och glamourös stil
 • Större smycken som används sällan
Victoria på Polar 2009
DÅ! Kronprinsessan Victoria på Polarpriset 2009. Klänningen kommer från internationella designern Matthew Williamson.

Kronprinsessan Victorias stil nu:

Annons
 • Svensk design
 • Kostym
 • Businesslook
 • Små smycken som används gång på gång
Victoria i Rodebjer
NU! Kronprinsessan Victoria i sin nya favoritlook – en dressad kostym. Denna kommer från svenska Rodebjer.

Favoritfrisyrer:

 • Knuten
 • Den nya stylade hästsvansen (med hårsmycke)
Kronprinsessan Victorias knut
Den klassiska knuten – kronprinsessans bästa frisyr.
Kronprinsessan Victoria i hästsvans.
Kronprinsessan Victoria i hästsvans. Hårsmycket kommer från Corinne.
Annons

Favoritmärken:

På fötterna:

Pumps och boots, gärna från Gianvito Rossi eller Rizzo

Pumps från Gianvito Rossi.
Pumps från Gianvito Rossi.
Victoria i vinröda pumps
Pumps från Rizzo.
Annons

När det är dags för gala:

Victoria i röd klänning från Stylein
Polarpriset 2018. Victoria bär klänning från Elin Alemdar, som ligger bakom svenska märket Stylein. Smycken från Maria Nilsdotter.

Modeller och passform:

Annons
 • Längre klänningar med högre hals och längre ärm. Aldrig ovanför knät. Luftigare passform. Mognare siluett.
 • Luftiga kostymer med blus under, gärna med någon rolig detalj
Victoria i knytblus från Gant
Victoria kör gärna kappa, kostym och knytblus. Denna randiga kommer från Gant.
Victoria i klänning från Sandro
Klänning från Sandro! Just denna modell, lång ärm, hög hals och vadlång, har blivit en favorit i kronprinsessans ”nya” garderob.
Victoria i NY
Kronprinsessan Victoria och kronprins Haakon var i New York hösten 2018 – för att närvara vid olika evenemang med anledning av öppnandet av FN:s generalförsamling. Victoria är klädd i norsk design från By TiMo.
Annons

Smycken och accessoarer:

 • Diskreta, hellre samma flera gånger. Som de tunna silverarmbanden från Sophie by Sophie och Ebba Brahe Jewellery
 • Gärna breda bälten för att markera midjan
Victorias armband
Armband från Sophie by Sophie och Ebba Brahe.

Läs mer:

Foto: TT

Annons