Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Det skulle kronprinsessan haft på sig på Nobelfesten 2020

10 dec, 2020, 12:00 
Johanna Lejon
Allt var planerat – men så kom pandemin. Men vi vet vad kronprinsessan hade tänkt bära på Nobelfesten 2020.
Annons

Redan i juli kom beskedet: det blir ingen Nobelbankett i Stockholms stadshus i år.

– Det finns två problem. Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill, slog Lars Heikenstam, vd för Nobelfesten, fast.

Flippar & floppar! Här är Nobelklänningarna vi minnsBrand logo
Flippar & floppar! Här är Nobelklänningarna vi minns

Pandemin satte stopp. Att ställa in är, förstås, ett mycket förståeligt beslut – men ack så tråkigt! Inga svepande, frasande klänningar, inga glimmande juveler. Ingen god mat, ingen dans. Ingen flärd! Kort sagt: festernas fest är inställd – och glittret och glamouren med den.

Kronprinsessan på Nobel 2012 – iförd Elie Saab.

Men, vad händer med allt som var planerat inför Nobel 2020... Ja, en del ställs in och en del skjuts på framtiden. Så snart en Nobelfest är över börjar nämligen den hemliga planeringen av meny, underhållning och alla andra detaljer vid kommande årets ”festernas fest”.

Annons
Klädd i Pär Engsheden 2014.

Planeringen hade, givetvis, satt igång redan 2019 inför festen 2020. Maten, musiken, blommorna... och så, inte minst, kläderna! Både gästernas kläder och de kungliga kläderna.

2015, iförd By Malina.

Som bekant är drottningens, och prinsessornas, klädval hemliga in i det sista. Vad drottning Silvia och kanske framförallt kronprinsessan Victoria har valt att bära är stämplat med sekretess fram tills dess de skrider in i Konserthuset för prisutdelningen.

Annons

Men, vad händer med kläderna nu då? De kläder som kronprinsessan, bland andra, hade valt att ha på sig i år, 2020, under festligheterna som sedan ställdes in. Svensk Damtidning har vissa aningar....

H&M på Nobel 2016.

Något gammalt, något nytt, något lånat och ja, något blått... Under de senaste tio åren har kronprinsessan haft på sig blandade Nobelklänningar. 2010 satsade hon på Elie Saab, 2011 Pär Engsheden, 2012 Elie Saab igen, 2013 missade kronprinsessan Victoria för första gången, sedan hon studerade, en Nobelfest. Istället gästade hon tillsammans med dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt Nelson Mandelas begravning. 2014 blev det Engsheden på nytt och 2015 valde Victoria By Malina. 2016 satsade kronprinsessan på H&M och 2017 bar hon Jennifer Blom. 2018 valde Victorias Silvias gamla Nina Ricci-blåsa från 1995 och förra året, 2019, fick Selam Fessahaye uppdraget att designa och sy den svenska kronprinsessans Nobelblåsa.

Annons
I drottningens gamla Nina Ricci, 2018.

Så, vilka slutsatser kan vi dra av detta? Ja nog står det klart att kronprinsessan burit mest svenskt på sistone, hela sex av tio gånger. För kronprinsessan har det, med åren, blivit allt mer självklart för Victoria att satsa på, och lyfta, svensk design, svenskt mode.

Nobel 2019 – iförd Selam Fessahaye.

– Var ambition ar att utoka andelen svenska galaklanningar. Forst tanker vi: Vad kan vi anvanda som ar svenskt? Vi ser alltid vad vi kan anvanda som ar svenskt, och det ar absolut nummer 1. Gar inte det, da gar vi vidare!, har kronprinsessan stylist, Tina Törnqvist, förklarat i en intervju.

Annons
Klädd i Jennifer Blom, 2017.

Och ja, Victoria skulle valt svenskt i år också. Våra källor säger att kronprinsessan varit i kontakt med svenska Toteme, märket som Elin Kling och Karl Lindman ligger bakom och som prisades som Årets designer på ELLE-galan i år. Om det blir en Toteme-klänning nästa års Nobelfest istället återstår att se...

Mer Nobel hos Svensk Damtidning:

Foto: TT

Annons