Diademen Victoria vägrar bära på Nobelfesten

Visst älskar vi att se kronprinsessan klädd för Nobel, med diadem i sitt vackra hårsvall? Men det finns några diadem vi inte kommer att få se henne i. Inte än i alla fall. Låt oss berätta varför!

Förklaringen till varför kronprinsessan Victoria väljer bort vissa diadem på Nobel är faktiskt oerhört rörande, när man tänker på det!

Kronprinsessan Victorias kungliga smyckeskrin rymmer en hel del härligheter. Hon älskar dem alla, men visst är det vissa smycken som har en alldeles särskild plats i Victorias hjärta.

Prinsessan Lilians vackra diadem är ett av dem, det bar Victoria exempelvis på prinsessan Madeleines bröllop – bara månader efter att Lilian gått bort. Stråldiademet gillar Victoria också att använda, liksom stråldiademet och diademet, Karl Johans, med knappar, eller rosetter som man också kan säga. Ett annat favoritdiadem, för kronprinsessan, är Prinsessan Sibyllas vackra.

– Jag känner särskilt för Prinsessan Sibyllas diadem. Jag vet ju att det var en speciell gåva till min farmor och att hon tyckte mycket om det. ”Åh, du bär farmors diadem”, kan jag känna när exempelvis min syster har det på sig. Det blir något extra, berättade kronprinsessan nyligen i dokumentären Kungliga smycken, som sändes i två delar på SVT under april i år.

Men, det finns också kungliga smycken, diadem speciellt, som kronprinsessan INTE använder. Speciellt inte på Nobel. Såhär kommenterar hon saken själv!

– Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära – i dag.

Det hela är riktigt rörande, inte sant? För visst kommer det en tid då vi kommer att få se Victoria i dessa smycken.

Diademen kronprinsessan inte bär på Nobel – än

Men, vilka diadem är det då som kronprinsessan Victoria syftar på? Svensk Damtidning vet!

1. De Leuchtenbergska safirerna

Drottning Silvias safirer är berömda, lätta att bära och kanske vackrast i hela det kungliga Europa. Diademet har 9 djupblå safirer, och halsbandet 15 safir-rosor och 9 kläppar – det blir 33 super-safirer totalt. Allt inramat av briljanter.

2. Kröningsdiademet

Kröningsdiademet tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket 1873.

3. Kronprinsessan Margaretas rubindiadem

När Gustav VI Adolf gifte sig med brittiska prinsessan Margareta år 1905 (kungens farmor), fick bruden detta rubindiadem i gåva av sin farbror och faster, kung Edward VII och drottning Alexandra. Drottningen bar det första gången 1995. Även Marianne Bernadotte har haft det på sig.

4. Drottning Sofias diadem

Drottning Sofias diadem har 150 år på nacken och är faktiskt skapat av en gammal juvelkam som tillhört den första Bernadottekungen Karl XIV Johan. Dessutom är det hela 9,3 centimeter högt. Och formen är helt stel. Detta bar Silvia på sin första Nobelfest, 1976.

Mer Nobel hos Svensk Damtidning:

Skandalerna som skakat Nobelfesten – agerandet väckte vrede

Foto: TT