Drottningens hemska upplevelse på Nobel – berättar själv om dramat

Drottningens hemska upplevelse på Nobel – berättar själv om dramat

Ingen anade någonting, men drottningen mådde inte alls bra. I SVT:s program ”Kungliga smycken” berättade Silvia i våras om dramat på Nobelfesten 1976. Och det hela berodde på diademet!

Ja, det stämmer faktiskt! Drottning Sofias diadem handlade det om, närmare bestämt, eller Briljantdiademet som det också kallas (på engelska går det under namnet Nine prong tiara).

Knepen bakom prinsessornas Nobeldiadem
Slå på ljud

Silvia bar diademet den 10 december 1976. Då hon gick på Nobelfesten för första gången – som Sveriges drottning. Dessutom var hon gravid, och väntade lilla Victoria.

– Det är ett mycket vackert diadem. Men det är väldigt svårt att bära. Det är tungt och det är stelt och det måste passa huvudet perfekt och precist, eftersom det är framtungt, annars tippar det, berättar drottning Silvia i Kungliga smycken.

– Vi fick arbeta hårt för att få diademet att passa och att sitta kvar i mitten. Det passade inte riktigt min huvudform, men vi gjorde det vi kunde. Björn Axén (drottningens dåvarande frisör reds. anm.) fäste det med nålar.

Och nålarna, och diademet, ställde till en del problem…

– Jag trodde att jag skulle svimma! Middagen är ju så lång, och diademet blev tyngre och tyngre. Svårare och svårare att bära. Det tryckte sig in i huvudet. Jag hade SÅ ont i huvudet. Jag kommer i håg att prins Bertil såg att något var fel. Han böjde sig fram emot mig och frågade ”mår du bra?”, berättar drottningen.

Drottningen svarade då att det handlade om diademet och Bertil uppmanade henne att ta bort nålarna.

– ”Det kan man inte göra” sa jag. ”Med tv-inspelning och allt”. Men han sa ”gör det” och jag lirkade och låtsades pilla med håret och så tog jag bort nålarna.

Men när drottningen kom hem upptäckte hon något.

– När jag tog av diademet så hade det arbetat sig in i mitt huvud. Men kunde lägga ett finger där. Det gjorde väldigt väldigt ont.

I dag har man, hovjuvelerare W.A Bolin, dock ändrat på diademet och förlängt det, så att det inte längre är så framtungt.

– Nu är det anpassat efter mitt huvud så det är inga problem längre. Men när jag bär det tänker jag på den här händelsen. Så det här diademet berättar sin historia på ett annat sätt, säger drottningen med ett leende.

Mer Nobel hos Svensk Damtidning:

Skandalerna som skakat Nobelfesten

Foto: TT