Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fina detaljen Madeleine och Diana har gemensamt

17 mar, 2021, 08:00 
https://image.svenskdam.se/image-3755861?imageId=3755861&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=75.27&x=0&y=0
Johanna Lejon
Prinsessan Madeleine älskar sin klocka från Cartier! Men har du koll på urets spännande historia? Svensk Damtidnings moderedaktör Johanna Lejon vet mer.
Annons

Hösten 2018 öppnade juvel- och klockhuset Cartier (reklamlänk)sin första butik i Norden – på Smålandsgatan 8 i Stockholm. Den drygt 200 kvadratmeter stora flaggskeppsbutiken innehåller Cartiers hela koncept och har fokus på smycken, klockor och juveler.

10 kungliga brudklänningar vi aldrig glömmerBrand logo
10 kungliga brudklänningar vi aldrig glömmer

Den anrika juvelerar-firman Cartier grundades i Paris 1847 av Louis François Cartier och erbjuder exklusiva armbandsur, smycken, parfymer och pennor. Cartier har, sedan tidigare, filialer i bland annat New York och London.

Cartier har, under årens lopp blivit känt för sina moderna klassiker, ständigt är aktuella i sitt formspråk och faktiskt minst lika heta nu som då de designades – för 100 år sedan. Lyx – och hållbarhet – så det förslår!

En person i den svenska kungafamiljen som är oerhört förtjust i Cartiers design är prinsessan Madeleine. Hon har både ett såkallat Love Bracelet. Och två Cartierklockor!

Annons

Historien bakom armbandet är både spännande och fint (men kanske också en smula omodern i dagens samhälle!). Den lyder som följer: 1969 skapade den italiensk-amerikanske designern Aldo Cipullo ett armband åt Cartier, armbandet som fått namnet Love Bracelet (och är faktiskt det mest googlade armbandet i världen!).

Inspirationen kommer från det medeltida kyskhetsbältet, komplett med lås och allt! Och har man väl satt på sig armbandet sitter det där med hjälp av en låskonstruktion som består av skruvar som man bara får upp med en tillhörande skruvmejsel. Skrivmejseln ska ens partner ha.

Prinsessan Madeleine har också två klockor i Cartiers klassiska modell kallad Tank. Klockan Tank skapades 1917 av Louis Cartier (alltså mitt under första världskriget) och är inspirerad av Renaults då nya stridsvagnar. Många kända personer har burit klockan, exempelvis Jackie Kennedy, prinsessan Diana, Michelle Obama, Andy Warhol och Clark Gable.

Annons

Madeleine har, som sagt, två Tank-modeller. En med stålarmband och en med läderarmband.

Klocka, Tank, med läderarmband från Cartier. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Gillar du modellerna på armbandet och klockan men har en tunnare plånbok än kungligheterna? Kolla nedan.

Armband från Sophie by Sophie. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Mer mode från Svensk Damtidning:

Foto: TT

Annons