Fina historien bakom Victorias H&M-klänning – inspirerad av svensk konstnär

Victoria i grön klänning

I veckan bar kronprinsessan Victoria återigen sin gröna klänning från H&M. Svensk Damtidnings moderedaktör vet mer om historien bakom klänningen.

Måndagen den 4 mars hölls en utrikesnämnd på Kungliga slottet. Utrikesnämnden är ett samrådsorgan mellan riksdagen och regeringen där kungen sitter ordförande. Nämnden består av talmannen och nio andra ledamöter från riksdagen samt nio suppleanter.

Utrikesnämnden sammanträder på kallelse av regeringen. I grundlagen står det att ”Regeringen ska fortlöpande hålla Utrikesnämnden underrättad om de utrikes­politiska förhållanden som kan få betydelse för riket och överlägga med nämnden om dessa så ofta som det behövs.”

Victoria utrikesnämnd

Victoria under utrikesnämnden i veckan.

Det bar kronprinsessan Victoria

Med under utrikesnämnden var kungen och kronprinsessan. Dagen till ära var kronprinsessan Victoria klädd i en grön klänning från H&M Conscious Exclusive. (länk till butik) Första gången vi såg klänningen var för ungefär ett år sedan, under världsvattendagen.

Klänningen är från vår- och sommarkollektionen 2018. En kollektion som var inspirerad av det svenska konstnärsparet Karin och Carl Larsson och innehåller, för första gången, återvunnet silver från industriellt avfall som mynt och smycken och econyl, en 100 procent återvunnen nylonfiber som är gjort av gamla fisknät och annat nylonavfall.

Victoria 2018

Victoria under världsvattendagen i mars 2018.

En hyllning till Karin Larsson

Kollektionen ska, enligt H&M, ses som en slags hyllning till just Karin och Carl Larsson – kanske främst till Karin. Tolkningar av mönster och färgställningar från Karins verk blev utgångspunkt för plaggen.

– Vi blev så inspirerade av denna starka kvinna! Hon var en vägvisare, otroligt modern i sitt tankesätt, och skapade en ikonisk hantverksstil. Vi ville återskapa känslan av hennes glada, djärva design, har H&M:s designchef Ann-Sofie Johansson berättat.

Klicka hem plaggen

HM klänning

Klänning från H&M. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Väska från Valentino

Väska från Valentino. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Läs mer:

Historien bakom Meghans perfekta manikyr – och här klickar du hem hennes favoritlack

Historien bakom prinsessan Madeleines klassiska accessoar

Gripande historien bakom drottning Silvias vackra armband

Foto: TT