Hemliga historien bakom fotot på drottning Silvia

Hemliga historien bakom fotot på drottning Silvia

I december 2018 skickade hovet ut en ny bild på drottning Silvia. Och fotot är en smula ovanligt. Vi har koll på vad som hände bakom kulisserna när det togs.

2018 var ett speciellt år för den svenska kungafamiljen. Då fyllde nämligen drottning Silvia 75 år. Och i vanlig ordning uppmärksammade hovet drottningens födelsedag med att sända ut ett nytt foto på Silvia. Denna gång ett svartvitt foto. Helt unikt i sitt slag.

11 glamourösa röda klänningar vi aldrig glömmer!
Slå på ljud

Fotot var inte taget av någon av hovets fotografer. De som vanligtvis tar bilderna på kungafamiljen. Bilden var istället signerad den prisbelönta modefotografen Camilla Åkrans. Anledningen? Ja, den kan Svensk Damtidning berätta.

Två år efter att bilden togs kan vi nu avslöja sanningen om fotot. Bilden var nämligen tagen i samma veva som Camilla tog bilder till svenska ELLE, för ett helt magiskt reportage om just drottning Silvia – inför 75 årsdagen. Drottningen fotograferades hemma på Drottningholms slott, och stylades av skickliga Lisa Lindqvister.

I ett unikt och exklusivt porträtt av journalisten Susanne Ljung – med magiska fotografier av världskända fotografen Camilla Åkrans – berättade drottning Silvia för ELLE om intresset för mode, kläder och hållbarhet, Nobelklänningarna, barnbarnen, drivkraften och kampen för de utsatta.

– Det är viktigt att visa att man använder sina kläder! Det har jag alltid tyckt är viktigt. Man arbetar så mycket med en klänning. Man väljer. Man tittar. Man provar. Det är mycket arbete bakom en klänning, och en garderob. Då tycker jag att det är synd att bara använda kläderna en gång, eller två, sa drottningen i intervjun, bland annat.

Vita blusar med volanger som liknar Silvias

Gillar du drottningens blus? Nedan finner du några liknande varianter:

Silkesblus, & Other Stories

Krämvit blus i 100 % mullbärssilke med volangkant i halsringningen och vid knäppningen. Läs mer och köp den här (länk till & Other Stories).

Vit volangblus, Minus

Blus med volangdetaljer på axlarna. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

Volangblus, Cream

Krämvit blus med volanger. Läs mer och köp den här (länk till Ellos).

Vit blus med volangkrage, Culture

Blus med ståkrage av volanger. Läs mer och köp den här (länk till Ellos).

Volangblus, Lindex

Vit kortärmad blus med volanger i halsringningen. Läs mer och köp den här (länk till Lindex).

Volangblus, Monki

Vit blus med volanger över bröstet, på axlarna och i ringningen. Läs mer och köp den här (länk till butik).

Mer mode och skönhet hos Svensk Damtidning:

12 snygga dräktjackor för en elegant stil

Inspireras av drottning Silvia – tipsen för vacker volym i håret

Vårens stiligaste jackor från budget till lyx

Foto: Camilla Åkrans/Kungliga Hovstaterna