Hemliga historien bakom fotot på drottning Silvia

I december 2018 skickade hovet ut en ny bild på drottning Silvia. Och fotot är en smula ovanligt. Vi har koll på vad som hände bakom kulisserna när det togs.

2018 var ett speciellt år för den svenska kungafamiljen. Då fyllde nämligen drottning Silvia 75 år. Och i vanlig ordning uppmärksammade hovet drottningens födelsedag med att sända ut ett nytt foto på Silvia. Denna gång ett svartvitt foto. Helt unikt i sitt slag.

Fotot var inte taget av någon av hovets fotografer. De som vanligtvis tar bilderna på kungafamiljen. Bilden var istället signerad den prisbelönta modefotografen Camilla Åkrans. Anledningen? Ja, den kan Svensk Damtidning berätta.

Två år efter att bilden togs kan vi nu avslöja sanningen om fotot. Bilden var nämligen tagen i samma veva som Camilla tog bilder till svenska ELLE, för ett helt magiskt reportage om just drottning Silvia – inför 75 årsdagen. Drottningen fotograferades hemma på Drottningholms slott, och stylades av skickliga Lisa Lindqvister.

I ett unikt och exklusivt porträtt av journalisten Susanne Ljung – med magiska fotografier av världskända fotografen Camilla Åkrans – berättade drottning Silvia för ELLE om intresset för mode, kläder och hållbarhet, Nobelklänningarna, barnbarnen, drivkraften och kampen för de utsatta.

– Det är viktigt att visa att man använder sina kläder! Det har jag alltid tyckt är viktigt. Man arbetar så mycket med en klänning. Man väljer. Man tittar. Man provar. Det är mycket arbete bakom en klänning, och en garderob. Då tycker jag att det är synd att bara använda kläderna en gång, eller två, sa drottningen i intervjun, bland annat.

Gillar du drottningens blus? Nedan finner du några liknande varianter:

Blus från & Other Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Blus från Lindex. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Blus från Cream. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Blus från H&M. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Blus från Stenströms. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

Blus från & Other Stories. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Blus från Culture. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Blus från Cream. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Awin.com)

Mer mode hos Svensk Damtidning:

Finaste tunna dunjackorna i butik just nu

Så skapar du en klassisk och tidlös garderob

Vinterns skönaste och snyggaste vardagsklänningar – 15 shoppingtips

Foto: Camilla Åkrans/Kungliga Hovstaterna