Sanningen bakom kungliga mardrömmen på Riksmötet – vi avslöjar

Silvia Riksmötet
Vanligtvis är Riksmötet en kunglig familjesammankomst. Men i år är det annorlunda. Bara kungaparet är på plats. Svensk Damtidning minns tillbaka, till 2015 – året då det som inte fick hända faktiskt hände. Vi reder ut vad det hela berodde på – egentligen!
Annons

Det finns något som pressen älskar – och som kungligheterna avskyr. Vad? Kungliga klädkrockar! Här berättar vi om en av de senaste – orsakad av självaste drottning Silvia.

Det är september 2015 och prinsessan Madeleine har rest hem från London, där hon vid tillfället bor med Chris och barnen, för att medverka vid Riksmötets öppnande. Klädkoden för dagen? Svartvitt, på inrådan av drottning Silvia. Madeleine anländer i nära anslutning till den inledande gudstjänsten i Storkyrkan. Hon har vit dräktjacka med svarta detaljer. Svart kjol. Pumps.

Annons
Madeleine och Sofia
Madeleine och Sofia på Riksmötet 2015.
Annons

Väl på plats är den kungliga klädkrocken ett faktum. Prinsessan Sofia, Madeleines nyblivna svägerska, har valt en nästan identisk outfit. Det ser en smula roligt ut, speciellt eftersom Madeleine, som kommer utan Chris, går så nära Sofia och Carl Philip. En mardröm, förstås. Sådana här krockar vill man helst undvika.

Kunglig klädkrock
Kunglig klädkrock 2015.

Klädkrockar är givetvis inte hela världen – långt ifrån. Vi har väl alla varit med om dem: på bröllop, i skolkorridorer, på arbetsplatsen… Men ja, klädkrockar är onekligen kungligheternas mardröm. Anledningen? Kläderna ska visserligen synas, de ska signalera sammanhang men de ska INTE ta över. Under inga omständigheter. I en uppsats har kronprinsessans stylist, Tina Törnqvist, berättat om saken:

– Det finns ett enormt fokus på kläderna och balansen mellan att vara representativ och lagom innebär att inte låta kläderna ”ta över”, slår Tina fast.

Annons
Silvia
Riksmötets öppnande 2005.

Men vet ni, det var faktiskt just detta tänk, tänket att kläderna ska vara sobra och diskreta, att de inte sa ta över, som är anledningen till den där klädkrocken 2015.

Vinklar man upp och tar det ett steg längre kan man faktiskt säga att allt är drottningens fel, drottning Silvias. Det var nämligen drottningen som återigen införde en kunglig klädkod vid riksmötets öppnande. Hela den historien har vi berättat om tidigare, flera gånger. Men vi tar den igen.

Riksmötet 2014
Riksmötet 2014.
Annons

Att bära svartvitt är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet.

Sibylla på Riksmötet
Prinsessan Sibylla passerar Serafimersalongen på väg till Rikssalen för riksdagens högtidliga öppnande. Bakom kammarpagerna kommer prinsessan Margaretha och längst bak prinsessan Christina.

Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden.

Rikssalen
Rikssalen på Stockholms slott och riksdagens högtidliga öppnande 1962. På drottningläktaren från vänster: Kronprins Carl Gustaf, prinsessorna Christina, Desirée, Margaretha, Sibylla, drottning Louise och kammarpagerna. Statsrådinnorna har sin plats under balkongen. Längst till vänster står statsministerns hustru Aina Erlander.
Annons

När Silvia blev drottning var det inte svartvitt som gällde. Nej, på sitt allra första Riksmöte, efter att hon blivit drottning, valde Silvia att klä sig i rött. Sedan följer några år med kläder i alla möjliga färger.

Silvia 1976
Riksmötets öppnande 1976.

Riksmötet är som en modevisning för drottningen, hon dyker upp i alla möjliga färger och klänningsmodeller.

Silvia
Klädd i grönt 1977.
Annons

Det märks dock tydligt att hon efter ett tag, fem år eller så, blir mer strikt, hon sätter upp en klädkod för sig själv. Varför? Enkelhet, såklart. Och tradition!

Silvia
Fortfarande inte i svart, 1978.

Drottning Silvia har alltid gillat att blicka bakåt, att använda historien men samtidigt starta något nytt, något som ändå har förankring i det som varit. Att klädkoden sker just där och då beror förstås på att Silvia blivit varm i kläderna, hon vågar sätta ett avtryck som drottning av Sverige.

Silvia Lilian
Drottning Silvia och prinsessan Lilian 1984 – klädkoden är ett faktum.
Annons

Så, får vi se fler klädkrockar vid Riksmötets öppnande? Nej, knappast. 2015 var ett undantag. Nu stämmer de kungliga damerna noga av med varandra vad de har på sig.

Riksmötet 2019
Riksmötet 2019.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Sanningen bakom kungliga mardrömmen på Riksmötet – vi avslöjar”

 1. charlotte skriver: 8 september, 2020

  Madeleine blev rasande över denna klädkrock. Dessutom såg hon inte så nätt ut som Sofia.


  1. josefin skriver: 8 september, 2020

   charlotte, hur var det nu med “mobbing”. Ska Du inte sluta nu i ditt làngsinta kverulerande om Madeleine. Dags att gà vidare i livet.


  2. Ingrid skriver: 9 september, 2020

   M. Har en normal kroppsbyggnad, kanske lite längre än snittet men S. är väldigt, väldigt liten.


  3. charlotte skriver: 9 september, 2020

   josefin,
   Jag bara citerar media som skrev så det året. Jag utsätter inte någon för mobbing. Däremot om en person har varit oförskämd mot andra kan man komma med ett tjuvnyp ibland.


 2. Bror skriver: 8 september, 2020

  “… Riksmötet en kunglig familjesammankomst.”
  Inte ens Gustav III hade vågat säga det högt.


  1. josefin skriver: 8 september, 2020

   Bror, ja undra pà att det protesterades inifràn kammaren


 3. Lotta skriver: 8 september, 2020

  Charlotte
  Ge dig, hur vet du det, var du där ? Sofia är helt underbar och ofelbar i dina ögon. Du ger alltid Madeleine ett stick när du kan, du som inte gillar mobbing.


 4. PernillaA skriver: 9 september, 2020

  Tror inte att Madeleine blev arg; dessa kläder tar de inte bara ut ur garderoben.
  Det är planerat sen länge


 5. charlotte skriver: 9 september, 2020

  Bilden med prins Bertil och drottningen är fantastisk. Han beundrade ju henne från första stund.


 6. Lotta skriver: 9 september, 2020

  Charlotte
  På vilket sätt har Madeleine varit oförskämd. Jag tycker att det är du som är oförskämd. Madeleine har inte varit hemma under detta år ända är det många som hånar och kritiserar henne.


  1. charlotte skriver: 10 september, 2020

   Lotta,
   Jag har alltid belägg för det jag skriver! Madeleine har varit envåldshärskare i Stockholms nöjesvärld under massor av år och du har inte hört talas om det?? För något år sedan var hon på Diplomat Tea-house och skrek aggressivt i telefon och generade oss gäster. Inte kul när en kunglighet beter sig så, anser jag. Ingen annan i vår kungafamilj skulle komma på tanken att agera på sådant sätt.


 7. Lotta skriver: 11 september, 2020

  Charlotte
  Detta måste ha hänt för 20 år sedan, samma tid som Sofia deltog i dokusåpan. Roligt för dig att du deltog,i Stockholms uteliv.


  1. charlotte skriver: 11 september, 2020

   Jag har inte deltagit i något uteliv överhuvudtaget men jag har ungdomar som har gjort det. Man får veta mycket av sina barn.


 8. Ingrid skriver: 13 september, 2020

  Hörsägen med andra ord.
  Vet du om någon sett en orm?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar