Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rörande detaljen i nya bilden på Silvia

01 sep, 2020, 14:00 
AvJohanna Lejon
Silvia 2020
Det finns en accessoar som Silvia alltid bär: Childhoodarmbandet. Vi vet mer om smycket som betyder extra mycket för drottningen.
Annons

Häromdagen, måndagen den 31 augusti, närvarade drottningen digitalt vid Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågors (KSAN) årsmöte 2020. I samband med årsmötet tog Drottningen emot KSAN:s “Fjärilspris”.

Silvia

Under det digitala årsmötet, som samlade representanter från bland annat kvinnoförbund, kvinnojoursrörelsen, läkarkåren med flera, höll Silvia ett tal i vilket hon bland annat sa:

”Dagens ungdomar möter stora utmaningar. Den psykiska ohälsan ökar. Droger och alkohol kan bli en farlig tröst. Poliser rapporterar också om att droganvändningen bland våra unga ökar under corona-pandemin. Detta är rapporter som vi måste ta på stort allvar.

Annons

Att arbeta med dessa frågor kräver tid, tålamod, och kanske framför allt: samarbete. Därför känns det särskilt fint att få ta emot detta pris från en organisation som arbetar så brett och långsiktigt som ni gör.”

När drottningen höll talet var hon elegant klädd i blå blus, fjärilshalsband (passande för dagen, inte sant?) och en längre dräktjacka. Runt handleden bar hon ett favoritsmycke. Och det är den detaljen vi ska fokusera lite extra på!

Kungliga, ovärderliga, smycken och ädelstenar i all ära. Men det finns ett annat smycke som Silvia älskar att ha på sig. Vilket? Childhoodarmbandet. Här, på det nya fotot, bär hon det ursprungliga: med färgglada pärlor.

Annons

Armbandet finns också i en lite ädlare version. I silver, med eller utan guldplätering. För designen stod Sophie Gyllenhammar och hennes Sophie by Sophie. Armbandet är en favorit hos drottning Silvia, och hon bär det ofta runt sin kungliga handled.

Drottning Silvia med Childhoodarmbandet runt handleden. Ser ni även versionen med plastpärlor?
Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleines Childhoodarmband.

Childhoodarmband från Sophie by Sophie i silver. Läs mer och köp här.  (reklamlänk)

Annons

Childhoodarmband från Sophie by Sophie med guldplätering. Läs mer och köp här.  (reklamlänk)

Bakgrunden till Childhood-armbandet

Men vad är då bakgrunden till smycket, det lite ädlare från Sophie by Sophie (reklamlänk)? Och varför ser det ut som det gör? Jo! Varje sten på armbandet representerar en paragraf i United Nations childrens rights, alltså barnkonventionen från FN.

Vit agat står för att varje barn ska skyddas från alla former av fysiskt eller mentalt våld, skada, missbruk eller utnyttjande. Grön agat står för att varje barn ska ha rätt till vila och fritid och att delta i lek och fritidsaktiviteter. Kalcedon representerar att alla stater ska vidta alla lämpliga nationella, bilaterala och multilaterala åtgärder för att förhindra att barn eller barn saluförs eller säljs för något ändamål eller i någon form. Lapiz lazuli står för att i alla åtgärder rörande barn ska barnets bästa vara av största vikt. Rose Quartz står för att varje barn ska ha rätt till skydd mot alla former av sexuellt utnyttjande och missbruk. Röd agat står för att varje barnoffer ska ha rätt till fysisk, psykologisk och social rehabilitering, återintegrering och återhämtning i händelse av försummelse, utnyttjande, missbruk, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Blå chalcedon står för att varje barn har den medfödda rätten till livet. Carnelian symboliserar att varje barn ska ha rätt till utbildning. Gul agat berättar att varje barn ska ha rätt att dra nytta av social trygghet och säkerhet. Ametist representerar att varje barn ska ha rätt till yttrandefrihet.

En beskrivning av ädelstenarna följer, förstås, med smycket.

Mer kungligt mode från Svensk Damtidning:

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna

Annons