Sanningen om Dianas hämnd på Charles

Vi minns alla Dianas svarta klänning, som fått namnet ”The Revenge Dress”. Nu dyker nya detaljer upp kring hämndklänningen.

I juni 1994 begav sig Diana, prinsessan av Wales, ut på Londons gator. Målet? En gala på Serpentine Gallery. Kvällen blev historisk.

Anledningen? Dianas klänning. Kort, tight, kolsvart. Axlarna: bara. Att bära klänningen sågs inte bara som Dianas sätt att skicka ett meddelande till exet, prins Charles (som i samma veva hade avslöjat att han varit otrogen, med Camilla Parker Bowles), utan också som ett uppror mot den kungliga familjens stilprotokoll. Klänningen fick snabbt namnet ”The Revenge Dress”.

Diana

Diana i sin kanske mest berömda klänning.

Dianas problem i sitt kungliga äktenskap var mycket dock mycket djupare än att de enkom involverade prins Charles.

Prinsessan av Wales var öppet oenig med många av de kungliga sederna som hon förväntades följa. Och dessa regler verkställdes, förstås, av drottning Elizabeth själv.

Den brittiska kungafamiljen hade, och har, strikta regler för hur kungligheter ska bete sig.

Diana och William

Diana och sonen William på Wimbledon 1994.

Detta inkluderar hur de pratar, klär sig och agerar offentligt. De har till och med strikta regler för hur man ska uppfostra framtida arvtagare till tronen. Detta inkluderade, i Dianas fall, naturligtvis prins William och prins Harry.

Men eftersom Diana, år 1994, inte längre levde ihop med Charles (de var separerade, skilsmässan gick igenom två år senare, 1996), var hon fri att göra vad hon gillade.

Lady Diana

Efter separationen från Charles blommade Diana ut.

I samband med ”Revenge Dress”-kvällen hade Charles, som sagt, berättat om sin otrohet.

– Det är ett djupt beklagligt att sådant här händer, men det händer, och tyvärr har det hänt i detta fall, erkände Charles.

Enligt den brittiska modejournalisten Alex Longmore markerade klänningen Diana bar att britterna ”för första gången folk introducerades till den nya Diana, den som inte behövde kungafamiljen, särskilt prins Charles.”

Han fortsatte: ”I den klänningen osade hon självförtroende, lycka och självständighet.”

Prinsessan Diana

Medierna bevakade varje steg Diana tog. Här är hon på väg från gymmet.

Att Charles avslöjat sin otrohet via medierna var upprörande. Nu visste alla vad som hade skett bakom de kungliga kulisserna. Charles hade tvättat sitt smutsiga byk – offentligt.

Vissa kanske hade tagit beslutet, en sådan här kväll, att hålla sig inne och undvika kamerorna. Att stanna utanför rampljuset. Men inte Diana. Hon ville inte låta stormed bedarra. Hon ville han hämnd. Och hon visste att alla skulle titta på henne.Klänningen blev ett sätt att kommunicera – utan ord. Klänningen blev Dians tydliga budskap till Charles och till världen.Sprickan mellan Harry och William – efter mamma Dianas dödLäs mer

Diana

Klänningen som fick Charles – och en hel värld – att dra efter andan.

Men den ikoniska klänningen var faktiskt inte Dianas första val för evenemanget.

Ursprungligen avsåg Diana att bära en Valentino-klänning, men när detta läckte ut till media gjorde hon en garderobsbyte i sista minuten. Istället valde hon den där svarta slinkiga svarta klänningen, skapad av Christina Stambolian, som hon faktiskt hade ägt i hela tre år.

Diana Spencer

Diana flyr från fotograferna. London 1994.

Tre år senare lade Diana ut den berömda hämndklänningen på auktion.

Klänningen såldes för 51 000 pund och intäkterna gick till cancer- och AIDS-fokuserade välgörenhetsorganisationer.

Sugen på en egen ”revenge dress”? Eller bara en snygg liten svart? Nedan har vi valt ut några favoriter som finns att klicka hem redan i dag.

Spetsklänning från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från Rodebjer. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från Hope. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Volangklänning från Arket. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

COS

Klänning från COS. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Foto: TT