Sanningen om Silvias fina barnbarnstradition

Sanningen om Silvias fina barnbarnstradition

Att drottning Silvia bär sitt fantastiskt vackra pärlhalsband när barnbarnen döps har blivit tradition – pärlor och dop hör ju ihop! ”Pärlor står ju för det vita, det oskuldsfulla”, säger smyckeexperten Johanna Pietsch.
12 galaklänningar vi glömt att drottning Silvia burit!
Slå på ljud

När det är dags för dop – då åker Silvias vackra pärlhalsband fram.

– Pärlan är underbar, den är fantastisk vacker och den är naturlig, säger Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för juvelhuset Engelbert.

Särskilt bra passar pärlor, förstås, till dop och bröllop. Livets ljusa händelser.

– När man tänker på bröllop och dop tänker man ofta på det vita, det oskuldsfulla. Man tänker på spetsar och då associerar man det till pärlor. Pärlan passar ihop med det skira eftersom det är som en vit ädelsten, säger Johanna Pietsch, smyckeexpert och vd för Engelbert.

Särskilt vacker i sina pärlor är vår egen Silvia. Att drottningen bär pärlor när det är barndop i familjen har blivit lite av en tradition! På prinsessan Estelles dop bar drottningen ett helt fantastiskt, enradigt, pärlhalsband.

Silvia 2012

Silvia våren 2012, på prinsessan Estelles dop.

– Denna collier besår av något så fantastiskt som naturliga, så kallade, orientaliska pärlor. Ett dylikt collier ser man i stort sett bara på kungligheter eftersom det är ett näst intill musealt föremål men som återfinns just i de kungliga juvelskrinen. I öronen ser vi ett par droppformade orientaliska pärlor av samma kvalitet men annorlunda till formen. Även de är ytterst exklusiva och dyrbara, berättar Johanna Pietsch.

Också på Leonores och Nicolas dop bar drottningen pärlor. På Leonores dop hade hon ett dubbelradigt halsband.

– Dessa pärlor ser vi inte drottning Silvia bära lika ofta. De har, till skillnad från de orientaliska, sitt ursprung i floder, och kommer från sötvattensmusslor. Dess lyster är helt olik de orientaliska och är mer mjölkvita. Dessa har rimligtvis sitt ursprung i 1900-talets början då trenden med just svenska flodpärlor blev stor och man fann fina exemplar uppe i de Norrland. Även dessa är en raritet även om betydligt mindre exemplar förekommer exempelvis på auktion.

Silvia

Drottning Silvia 2014, på Leonores dop.

Pärlor finns i många typer. Den mest värdefulla är den äkta pärlan, den naturliga pärlan.

– I havet har det då funnits en mussla som själv har producerat en pärla som fått växa i många, många år. Det är extremt sällsynt och fruktansvärt exklusivt. Smycken med sådana här riktiga pärlor kostar från hundratusen kronor till flera miljoner.

– På 1600-talet fanns det väldigt gott om sådana här pärlor, diamanten hade inte upptäckts och slagit igenom än, så pärlor var dåtidens diamant. Det ledde till att man fiskade upp i stort sett allt som fanns och tömde alla musslor.

Silvia

Drottningen på prins Nicolas dop.

Den naturliga pärlan är rund i formen och vit, men den förekommer även i kulörer som rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart. Det som avgör färgen är faktiskt lokala föroreningar! Storleken skiftar från ett knappnålshuvud till ett duvägg.

Man måste dock vara betydligt försiktigare med pärlor än med andra typer av smycken, exempelvis diamanter.

– Pärlor slits på ett helt annat sätt än en diamant gör. De har inte samma hårdhet. En diamant kan man skava på i flera, flera år, men en pärla är ganska mjuk. Efter några hundra år så är de utslitna, säger Johanna Pietsch och fortsätter:

– På en livstid sliter man inte ut en pärla, men man ska vara aktsam och ta hand om dem ordentligt.

Vill du inspireras av drottningen? Nedan finner du några fina varianter av smycken med pärlor – alla finns i butik just nu!

Sophie by Sophie

Armband med pärlor från Sophie by Sophie. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Örhängen

Örhängen från Bud to Rose. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Halsband WOS

Halsband med pärla från WOS. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Pfg

Örhängen från Pfg Stockholm. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Pärlhalsband

Halsband från & Other Stories. Läs mer och köp här.  (länk till butik)

Örhängen Stories

Stora örhängen från & Other Stories. Läs mer och köp här.  (länk till & Other Stories)

Örhängen pärlor

Klassiska pärlörhängen från Drakenberg Sjölin. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Armband pärlor

Armband med pärlor från Caroline Svedbom. Läs mer och köp här.  (länk till Åhléns)

Mer pärlor hos Svensk Damtidning:

Mysteriet kring Madeleines örhängen

Sofias nya pärlörhängen – trendigast i vår

Kates hyllning av Victoria – avslöjades via modedetaljen

Foto: TT