”Sofia och Madeleine kan skylla klädkrocken på drottningen”

Riksmötets öppnande 2015
Det finns något vi i pressen älskar – och som kungligheterna avskyr. Vad? Kungliga klädkrockar! Johanna Lejon berättar om en av de senaste – orsakad av självaste drottning Silvia.
Annons

Det är september 2015 och prinsessan Madeleine har rest hem från London för att medverka vid Riksmötets öppnande. Klädkoden för dagen? Svartvitt, på inrådan av drottning Silvia. Madeleine anländer i nära anslutning till den inledande gudstjänsten i Storkyrkan. Hon har vit dräktjacka med svarta detaljer. Svart kjol. Pumps. Väl på plats är den kungliga klädkrocken ett faktum. Prinsessan Sofia, Madeleines nyblivna svägerska, har valt en nästan identisk outfit. Det ser en smula roligt ut, speciellt eftersom Madeleine, som kommer utan Chris, går så nära Sofia och Carl Philip.

Annons
Madeleine och Sofia 2015
Kunglig klädkrock mellan Madeleine och Sofia 2015.
Annons

Klädkrockar är givetvis inte hela världen – långt ifrån. Vi har väl alla varit med om dem: på bröllop, i skolkorridorer, på arbetsplatsen… Men ja, klädkrockar är kungligheternas mardröm. Anledningen? Kläderna ska visserligen synas, de ska signalera sammanhang men de ska INTE ta över. Under inga omständigheter. I en uppsats har kronprinsessans stylist, Tina Törnqvist, berättat om saken:

– Det finns ett enormt fokus på kläderna och balansen mellan att vara representativ och lagom innebär att inte låta kläderna ”ta över”, slår Tina fast.

Men vet ni, det var faktiskt just detta tänk, tänket att kläderna ska vara sobra och diskreta, att de inte sa ta över, som är anledningen till den där klädkrocken 2015.

Vinklar man upp och tar det ett steg längre kan man faktiskt säga att allt är drottningens fel, drottning Silvias. Det var nämligen drottningen som återigen införde en kunglig klädkod vid riksmötets öppnande. Hela historien har vi berättat om tidigare.

Annons
Rikssalen 1962
Rikssalen på Stockholms slott och riksdagens högtidliga öppnande 1962. På drottningläktaren från vänster: Kronprins Carl Gustaf, prinsessorna Christina, Desirée, Margaretha, Sibylla, drottning Louise och kammarpagerna. Statsrådinnorna har sin plats under balkongen. Längst till vänster står statsministerns hustru Aina Erlander.

Men vi tar det igen: att bära svartvitt är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden.

Prinsessan Sibylla
Prinsessan Sibylla passerar Serafimersalongen på väg till Rikssalen för riksdagens högtidliga öppnande. Bakom kammarpagerna kommer prinsessan Margaretha och längst bak prinsessan Christina.

När Silvia blev drottning var det inte svartvitt som gällde. Nej, på sitt allra första Riksmöte, efter att hon blivit drottning, valde Silvia att klä sig i rött. Sedan följer några år med kläder i alla möjliga färger.

Annons
Drottning Silvia
Drottning Silvia under Riksmötet 1976.
Silvia 1977
Drottning Silvia, 1977.
Silvia 1978
Talman Henry Allard, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf utanför Klara kyrka i samband med riksmötets öppnande 1978.

Riksmötet är som en modevisning för drottningen, hon dyker upp i alla möjliga färger och klänningsmodeller. Det märks dock tydligt att hon efter ett tag, fem år eller så, blir mer strikt, hon sätter upp en klädkod för sig själv. Varför? Enkelhet, såklart. Och tradition!

Annons
Drottning Silvia och prinsessan Lilian 1984
Drottning Silvia och prinsessan Lilian 1984 – klädkoden är ett faktum.

Drottning Silvia har alltid gillat att blicka bakåt, att använda historien men samtidigt starta något nytt, något som ändå har förankring i det som varit. Att klädkoden sker just där och då beror förstås på att Silvia blivit varm i kläderna, hon vågar sätta ett avtryck som drottning av Sverige.

Silvia 1991
Drottning Silvia 1991.

Så, får vi se fler klädkrockar vid Riksmötets öppnande? Nej, jag tror knappast det. 2015 var ett undantag. Nu stämmer de kungliga damerna noga av med varandra vad de har på sig.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “”Sofia och Madeleine kan skylla klädkrocken på drottningen””

 1. josefin skriver: 10 september, 2019

  Tänk sà klokt om drottningen gàtt hela vägen tillbaka o infört hovdräkt även f de kungliga själva, inte bara f tjänstestaben. Dà hade man aldrig talat om klädkrock, och garderobsvalen hade varit snabbt fixade, o klädkostnaden hade hàllits under kontroll, alttmedan damerna var stiliga o representativa.


 2. Bettanhotmail.com skriver: 10 september, 2019

  Billigast om det infördes hovdräkt som tidigare. 😄 Inga klädbekymmer.


 3. ellinor blomquist skriver: 10 september, 2019

  Hovdräkt eller folkdräkt.


 4. caterine skriver: 10 september, 2019

  Hovdräkt även för de kungliga damerna, absolut. Den är så klädsam och snygg och inga diskussioner om kläder.


 5. charlotte skriver: 11 september, 2019

  Tycker att hovdräkt skiljer Kungafamiljen från övriga folket på ett mycket gammaldags sätt. Minns Prinsessan Sibylla i detta plagg.
  Det finns en snygg variant som Margaretha Thorgren använder vid uppdrag där det passar. Hovdräkt annars associerar jag med sorg.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar