”Sofia och Madeleine kan skylla klädkrocken på drottningen”

Riksmötets öppnande 2015

Det finns något vi i pressen älskar – och som kungligheterna avskyr. Vad? Kungliga klädkrockar! Johanna Lejon berättar om en av de senaste – orsakad av självaste drottning Silvia.

Det är september 2015 och prinsessan Madeleine har rest hem från London för att medverka vid Riksmötets öppnande. Klädkoden för dagen? Svartvitt, på inrådan av drottning Silvia. Madeleine anländer i nära anslutning till den inledande gudstjänsten i Storkyrkan. Hon har vit dräktjacka med svarta detaljer. Svart kjol. Pumps. Väl på plats är den kungliga klädkrocken ett faktum. Prinsessan Sofia, Madeleines nyblivna svägerska, har valt en nästan identisk outfit. Det ser en smula roligt ut, speciellt eftersom Madeleine, som kommer utan Chris, går så nära Sofia och Carl Philip.

Madeleine och Sofia 2015

Kunglig klädkrock mellan Madeleine och Sofia 2015.

Klädkrockar är givetvis inte hela världen – långt ifrån. Vi har väl alla varit med om dem: på bröllop, i skolkorridorer, på arbetsplatsen… Men ja, klädkrockar är kungligheternas mardröm. Anledningen? Kläderna ska visserligen synas, de ska signalera sammanhang men de ska INTE ta över. Under inga omständigheter. I en uppsats har kronprinsessans stylist, Tina Törnqvist, berättat om saken:

– Det finns ett enormt fokus på kläderna och balansen mellan att vara representativ och lagom innebär att inte låta kläderna ”ta över”, slår Tina fast.

Men vet ni, det var faktiskt just detta tänk, tänket att kläderna ska vara sobra och diskreta, att de inte sa ta över, som är anledningen till den där klädkrocken 2015.

Vinklar man upp och tar det ett steg längre kan man faktiskt säga att allt är drottningens fel, drottning Silvias. Det var nämligen drottningen som återigen införde en kunglig klädkod vid riksmötets öppnande. Hela historien har vi berättat om tidigare.

Rikssalen 1962

Rikssalen på Stockholms slott och riksdagens högtidliga öppnande 1962. På drottningläktaren från vänster: Kronprins Carl Gustaf, prinsessorna Christina, Desirée, Margaretha, Sibylla, drottning Louise och kammarpagerna. Statsrådinnorna har sin plats under balkongen. Längst till vänster står statsministerns hustru Aina Erlander.

Men vi tar det igen: att bära svartvitt är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden.

Prinsessan Sibylla

Prinsessan Sibylla passerar Serafimersalongen på väg till Rikssalen för riksdagens högtidliga öppnande. Bakom kammarpagerna kommer prinsessan Margaretha och längst bak prinsessan Christina.

När Silvia blev drottning var det inte svartvitt som gällde. Nej, på sitt allra första Riksmöte, efter att hon blivit drottning, valde Silvia att klä sig i rött. Sedan följer några år med kläder i alla möjliga färger.

Drottning Silvia

Drottning Silvia under Riksmötet 1976.

Silvia 1977

Drottning Silvia, 1977.

Silvia 1978

Talman Henry Allard, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf utanför Klara kyrka i samband med riksmötets öppnande 1978.

Riksmötet är som en modevisning för drottningen, hon dyker upp i alla möjliga färger och klänningsmodeller. Det märks dock tydligt att hon efter ett tag, fem år eller så, blir mer strikt, hon sätter upp en klädkod för sig själv. Varför? Enkelhet, såklart. Och tradition!

Drottning Silvia och prinsessan Lilian 1984

Drottning Silvia och prinsessan Lilian 1984 – klädkoden är ett faktum.

Drottning Silvia har alltid gillat att blicka bakåt, att använda historien men samtidigt starta något nytt, något som ändå har förankring i det som varit. Att klädkoden sker just där och då beror förstås på att Silvia blivit varm i kläderna, hon vågar sätta ett avtryck som drottning av Sverige.

Silvia 1991

Drottning Silvia 1991.

Så, får vi se fler klädkrockar vid Riksmötets öppnande? Nej, jag tror knappast det. 2015 var ett undantag. Nu stämmer de kungliga damerna noga av med varandra vad de har på sig.

Foto: TT