Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

5 saker som är bra att tänka på när du använder munskydd

5 saker som är bra att tänka på när du använder munskydd

Fler och fler använder munskydd även i Sverige – här är fem saker som är bra att tänka på innan och efter du gör ditt val av mask.

Efter att pandemin hade pågått i nästan ett helt år så uppmanades även vi svenskar att bära munskydd i vissa miljöer med start i början av året. Numera rekommenderas vi bland annat att använda munskydd i kollektivtrafiken och vi ser många masker även när vi besöker vården, i affärer och i många andra sammanhang.

Viktigt att påpeka är att de flesta varianterna av munskydd som finns att köpa är icke-medicinska munskydd som inte skyddar bäraren mot virus som Coronaviruset – se till att läsa på noga om produkten innan du köper och börjar använda ett munskydd.

Prins William och Hertiginnan Kate bar munskydd när de besökte vaccinationscentralen i Westminister Abbey i mars.

Foto: TT/Pool/ i-Images

Tips för att bära mask och munskydd

Här listar vi några saker som är bra att tänka på i valet av munskydd, samt hur du underlättar användningen av ditt munskydd.

1. Välj en mask som är enkel att ta på och av

Oavsett om du använder engångsmasker eller tvättbara munskydd så ska du endast ta i banden, inte i själva tyget, när du tar på och av det.

svart munskydd

Det här svarta munskyddet från Neqi har en skön passform som är lätt att ta av och på. Läs mer och köp det här (länk till Åhléns).

2. Förvara munskyddet på rätt sätt

Det ska mycket till för att den som bär munskyddet ska vara skyddad mot smitta – de flesta munskydden som vi använder idag är som sagt icke-medicinska och syftar snarare till att minska risken för att vi själva sprider smitta, kanske till och med utan att veta om det. Med andra ord ska andra inte komma i kontakt med ditt munskydd; därför bör du förvara ditt använda tvättbara munskydd i exempelvis en stängd plastpåse om du inte tvättar det direkt.

blått munskydd

Om du använder en engångsmask så bör du se till att slänga den direkt efter användning. Det här 10-packet med blå engångsmasker kommer från Åhléns, läs mer och köp dem här (länk till Åhléns).

3. Välj ett munskydd som inte gör ont på öronen

leopardmönstrat munskydd

Genom att välja ett munskydd med justerbara band kan du bestämma hur hårt det ska sitta. Masken ska givetvis sluta tätt kring ansiktet oavsett, men du behöver inte få ont bakom öronen för det.

De här munskydden från H&M har elastiska remmar som du enkelt kan justera passformen med. Läs mer och köp dem här (länk till H&M).

4. Var noga med att rengöra huden

2020 var året då "maskne" blev ett uttryck – en förkortning för mask-acne som grundade sig i att många upplevde att huden runt huden fick mer blemmor och utslag efter att ha burit mask. Det kan bland annat bero på att svett, döda hudceller och bakterier samlas under munskyddet, vilket gör det till en grogrund för finnar och andra orenheter.

liquid facial soap clinique

Cliniques Liquid Facial Soap ska rengöra huden, mjuka upp döda hudceller och finns för flera olika hudtyper. Läs mer och köp den här (länk till Åhléns).

5. Se till att sminket sitter på plats (om du använder det)

Den här punkten är såklart den minst viktiga på listan, men om du ska iväg på en liten middag eller ha en date night med partnern så är det ju ändå tråkigt om du har lagt tid och energi på en makeup som sedan till stor del sitter på munskyddet istället för på ditt ansikte.

setting spray benefit

The POREfessional Super Setter från Benefit är en setting spray som du sprayar över din makeup som en mist, och som ska hålla makeupen på plats i upp till 16 timmar. Vi älskar den sköna, finfördelade sprayen som genast ger huden en matt känsla! Läs mer och köp den här (länk till butik).

powder kiss liquid lipcolour mac

Flytande läppstift både sitter länge och smular inte, något som helt klart är en fördel under masken. Hos New York Magazine tipsar flera välrenommerade makeup-artister om den här varianten från MAC Cosmetics, som finns i många olika färger. Läs mer och köp det här (länk till Åhléns).

Här har vi samlat fler snygga munskydd:

rutig svartvit mask

Tvåpack munskydd från H&M. De har justerbara remmar, ett yttre skikt av polyester och ett inre skikt av bomull. Läs mer och köp dem här (länk till H&M).

rosa mask med filter från airnium

Rosa mask från svenska Airnium. Den är framtagen för att skydda mot luftföroreningar och har ett filter som filtrerar ut partiklar ner till storleken 0,3 micrometer, till exempel pollen. Läs mer och köp här (länk till Meds).

svart mask från chantelle

Svart tvättbart munskydd från Chantelle. Det har ett yttre skikt av nylon och elastan och ett inre skikt av polypropen. Läs mer och köp det här (länk till Åhléns).

mönstrade munskydd

Färgglada mönstrade munskydd från Becksöndergaard. De är tvättbara, är gjorda i bomull och har tre lager. Läs mer och köp dem här (länk till Åhléns).

glittrigt munskydd

Svarta munskydd med guldigt glitter från Neqi. De är tvättbara, har 3 lager och är gjorda av polyester, bomull och spandex. Läs mer och köp dem här (länk till Åhléns).

LÄS MER:

Så stylar du munskyddet – snyggaste modellerna i butik just nu

Så undviker du imma på glasögonen när du bär munskydd – 6 tips!

Drottningen chockar på kunglig fest – mitt under pandemin

Så använder du munskydd på rätt sätt
1:26

Efter reklamen: Så använder du munskydd på rätt sätt

(1:26)

Slå på ljud