Veronica Virta: ”Så stolt att Sofia och Victoria bär min design”

Veronica Virta 2019

Både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia har hennes design hemma i sina kungliga garderober. Vi har pratat med Veronica Virta, modeskaparen som precis öppnat en ny, stor, butik i Sturegallerian på Östermalm i Stockholm.

Idén till att starta ett eget märke kom då Veronica Virta arbetade som ekonomichef.

– Jag såg ett gap på marknaden, det saknades snygga, kvinnliga, businesskläder. Jag har själv alltid älskat kläder och tycker att det är viktigt att känna sig bekväm och fin, kläder är ju mycket ens personlighet! Trots att jag har arbetat i ganska mansdominerade branscher har jag alltid klätt mig kvinnligt och med lite färg, svarta kostymer har aldrig varit min grej. Men det har varit svårt att hitta de kläder jag efterfrågat: kvinnliga, klassiska, kläder i god kvalitet men till ett rimligt pris. Jag tycker att det svenska modet har sett relativt likartat ut och där såg jag en nisch på marknaden – och det visade sig att fler än jag saknade detta.

Veronica Virta i köket på Lidingö

Veronica Virta är ekonom i botten men bestämde som 36-åring att det var dags att sadla om – till designer!

Veronica Virtas intresse för mode och kläder började tidigt. Redan som 10-åring började hon fantisera om att arbeta som designer.

Veronica Virta om sin bakgrund

– Jag ritade dräkter i tweed, faktiskt mycket av det jag designar i dag. Min mormor och mamma hade syateljé när jag var liten och jag tror att mycket av min inspiration kom därifrån. Men i gymnasiet valde jag sedan en helt annan inriktning, att bli modedesigner kändes då ouppnåeligt, jag bodde i en liten ort utanför Linköping och modevärlden kändes väldigt långt borta. Jag la designdrömmarna på hyllan och siktade istället in mig på att bli ekonomichef, för då skulle jag kunna bära alla dessa dräkter jag drömde om!

Sofia i jacka från Veronica Virta

Prinsessan Sofia är en av Veronica Virtas kunder. Här syns hon i en klassisk jacka signerad just Veronica.

Trots att Veronica i många år gjorde annat kunde hon inte riktigt släppa sin modedröm.

– För fem år sedan, när jag fick mitt tredje barn, bestämde jag mig för att testa min affärsidé under mammaledigheten. Det var såklart tufft att starta upp ett nytt bolag med tre små barn därhemma. Jag hade inga kontakter eller erfarenheter av denna bransch, allt var nytt! Men jag är en envis person och hade en tydlig vision med mitt märke och efter ett halvår var webshopen live och märket lanserades på marknaden.

Från början var många av kunderna klassiska ”businesskvinnor”, men i dag är kundgruppen bredare. Veronica Virtas kläder bär av alla mellan 20 och 80 år som gillar den där klassiska och kvinnliga designen.

– Jag vill skapa kläder som man vill spara i sin garderob och använda under en lång tid framöver. När du tar fram ett plagg om 10 år ska det kännas up to date och du ska kunna matcha det på nya sätt. Drömmen är att mina döttrar vill använda de tweedjackor jag skapar nu om 20 år – det är ett bevis på hållbart mode!

Veronica Virta 2019

Veronica Virta vill skapa ett hållbart mode – som håller säsong efter säsong. År efter år.

Veronica Virtas signaturplagg

Veronica Virta fortsätter:

– Vårt signaturplagg har blivit tweedjackan, då det var de första plaggen jag designade. Det var naturligt att börja med det då jag själv alltid har älskat dessa jackor, mycket eftersom de kan användas vid så många olika tillfällen. Jag gillar inte slit och släng utan har alltid eftersträvat efter att bygga upp en garderob med plagg i god kvalitet, plagg som jag vill använda för lång tid framöver. Det gör det också så mycket enklare att klä sig på morgonen. Jag får ofta höra från våra kunder att de väljer att bära våra tweedjackor vid något speciellt tillfälle, exempelvis då de ska hålla ett föredrag för att det känner att de känner sig fina och får lite extra power. Det är precis så jag vill att alla kvinnor ska känna sig i mina plagg, de ska ge lite extra kvinnlig power.

Och på tal om power. Bland Veronica Virtas kunder finns faktiskt både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Virta om att klä kronprinsessan och prinsessan Sofia

Victoria i jacka från Veronica Virta

Kronprinsessan Victoria på den kungliga konseljen 2016 – iklädd jacka från Veronica Virta.

Hur kommer det sig kungafamiljen bär dina kläder?

– Jag tror att de uppskattar den kvinnliga, klassiska, stilen som samtidigt har en modern känsla. Jag tycker att kungafamiljen klär sig väldigt bra och jag är jättestolt och glad att de väljer att bära min design.

Hur kändes det första gången du såg någon i kungafamiljen i dina plagg?

– Det var ju såklart otroligt roligt och en fantastisk kvalitetsstämpel! Att få någon av prinsessorna att bära ens kläder tror jag är en dröm för alla designers. Kungafamiljen är ju otroliga ambassadörer för Sverige ute i världen.

Berätta lite om vad du tycker om prinsessan Sofias och kronprinsessan Victorias stil!

– Jag tycker att de båda klär sig mycket bra, kvinnligt men alltid med en modern känsla. Det är roligt att de ofta bär starka färger som de båda passar så bra i.

Hur ser framtiden ut för dig och ditt märke?

– Det här är bara början för mitt märke, jag har, redan från starten, haft stora visioner om att Veronica Virta ska vara ett märke som också ska finns world wide. Att vi har fått så fin respons på vår hemmamarknad Sverige känns jätteroligt och nu är det dags att ta sig vidare ut i världen! Jag hoppas dessutom att jag kan inspirera andra att följa sin dröm och starta egna företag – det är aldrig för sent. Jag var själv 36 år när jag startade mitt företag och jag är så glad att jag tog steget, jag har hittat min rätta plats och älskar mitt arbete.

Läs mer:

Därifrån kommer Victorias rosa jacka

Designern bakom Marville Road: ”Sofias stil är otroligt tidlös”

Johanna Engberg: ”Svenska kungahuset är världens bäst klädda”

Foto: TT, Erika Gerdemark/Kungliga hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: