Vi avslöjar: Det bär kungafamiljen på Riksmötet 2019

Kungafamiljen på Riksmötet 2019
Svart – och vitt. Precis som traditionen bjuder. Vi vet mer om vad kungafamiljen bar på Riksmötets öppnande 2019.
Annons

Sofia valde nytt – Victoria satsade på återbruk. När Riksmötet öppnades i dag, tisdagen den 10 september 2019, var nästan hela kungafamiljen på plats. Endast prinsessan Madeleine och hennes Chris O’Neill saknades. Anledningen? De bor numera i USA och åker inte hem enkom för en enskild händelse.

Annons
Victoria 2019
Victoria i örhängen från Cravingfor.

I vanlig ordning inleddes Riksmötets öppnande under förmiddagen i Storkyrkan med en gudstjänst, en efter en anlände gästerna till kyrkan. Vädret var på topp och Stockholm visade sig onekligen från sin bästa sida. Strax efter lunch letade sig termometern upp emot 25 grader. Septembersolen strålade.

Det hade kronprinsessan Victoria på sig

Victoria
Kronprinsessan Victoria i skor från Flattered och jacka från Milly.
Annons

I vanlig ordning hamnade kungafamiljens kläder i fokus. Hela familjen var klädda enligt den inofficiella klädkod som drottningen införde i början av 1980-talet: svart och vitt. Sobert och diskret. Som den miljösprinsessa hon är valde kronprinsessan Victoria att satsa på återbruk och hållbarhet och återvända en svart jacka med vita detaljer som vi sett ett flertal gånger tidigare. Första gången vi såg den var 2011, då kronprinsessan Victoria var nygravid och väntade lilla prinsessan Estelle. Andra gången kronprinsessan återanvände jackan var 2015. Och så nu då. Den korta jackan kommer från märket Milly och modellen går under namnet Marzia bow neck jacket. 

Kronprinsessan Victoria kombinerade Milly-jackan med svart kjol och svarta pumps från Flattered.

Pumps från Flattered

Annons

Det vackra hårsmycket kronprinsessan bär i håret är en blinkning till det hårband drottningen bar då prins Carl Philips döptes. Victoria har ett liknande 2014, då prinsessan Leonore döptes. Victoria matchade även pärlan på skon med att bära ett par baroquepärlor i öronen. De kommer från Cravingfor och går under namnet Baroque Pearl Earrings. Sugen på ett par liknande? Se hit! (reklamlänk via Apprl)

Det hade drottning Silvia på sig

Silvia i vit cape
Drottning Silvia i vit cape.

Medan Victoria och Sofia körde på svart valde drottning Silvia att klä sig i vintervitt. Dramatiskt och vackert! Hennes vita cape är både klassisk och trendig. Och nog för hennes look tankarna till Jackie Kennedy? Med det svartvita och den lilla pillerburken? Gillar du Silvias cape? Nedan finner du en vit från Busnel.

Cape från Busnel

Annons

Det hade prinsessan Sofia på sig

Sofia i svart klänning
Sofia satsade på svart – och vinrött.

Medan Victoria valde tvådelat körde prinsessan Sofia på en klänning. En svart. Modellen, båtringad och med lång ärm, påminner en hel del om denna. (reklamlänk via Apprl) I modellen är den väldigt lik den Pär Engsheden-klänning som Victoria bar vid förlovningen med prins Daniel 2009.

Klänning från Stylein

Annons

Klänning från Stylein x Isabella Löwengrip för Ellos. Läs mer och köp här.  (reklamlänk via Apprl)

Prinsessan Sofia matchade klänningen med höstens it-färg: vinröd. Hon bar ett hårsmycke i sammet och matchade med vinröda sammetspumps.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

11 kommentarer till “Vi avslöjar: Det bär kungafamiljen på Riksmötet 2019”

 1. josefin skriver: 10 september, 2019

  KP har bytt strumpor mellan bilderna – vilka mà vara tagna samma dag, eftersom Sofia har samma kläder pa bägge fotona. Det var ju klokt med tanke pà det fina vädret!


 2. ellinor blomquist skriver: 10 september, 2019

  Om nu det är en inofficiell kod för damerna att bära svart och vitt,så kommer Sofia klädd i svart och vinrött, varför?


  1. konsttanten skriver: 11 september, 2019

   Sofia har helt säkert fått ett godkännande av drottning Silvia. Sofia är yngst, vinrött modernt, och en högtidlig acceptabel färg. Det var på tiden att inte bara ha svart-vitt!


 3. charlotte skriver: 11 september, 2019

  Tycker inte att det är så professionellt att komma hand i hand som Victoria och Daniel ofta gör. Man är väl en självständig människa även om man är gift. Bilden på Sofia och Carl Philip ser trevlig ut.


 4. Lena skriver: 11 september, 2019

  Kan ingen visa Prins Daniel hur man knäpper en dubbelknäppt kavaj. Det finns en knapp till det!


  1. konsttanten skriver: 13 september, 2019

   Lena: Daniel knäpper helt rätt. En knapp skall vara oknäppt, enl stilreglerna.


 5. HK skriver: 11 september, 2019

  att man går hand i hand visar att man har en kärleksfull relation, inte att man är osjälvständig! Sofia vill dra uppmärksamhet med att göra annorlunda, svartvitt gäller i sammanhanget.


  1. Fluff skriver: 11 september, 2019

   Var kan man läsa om denna klädregel?


 6. Susanne Blomgren skriver: 11 september, 2019

  Där håller jag med dig Charlotte. Varför går dom så ofta hand i hand. Ger ett osäkert intryck, eller vill dom visa upp en lycklig fasad utåt. Kan ju vara så att Damerna har svårt att gå i dessa klackar, nä tycker det ser barnsligt ut. Konstigt att inte CP och Sofia höll handen , det gör dom också ofta.


  1. ma skriver: 12 september, 2019

   Susanne Blomgren.

   Ang. hålla handen– du vet väl att allt andra gör, får kritik,–men om Carl-Philip och Sofia gör likaledes, vilket ofta händer,- som du påpekar,–då är det bevis på kärleksfullt förhållande, eller annat rart. Helt andra tongångar.


 7. Fluff skriver: 12 september, 2019

  Denna svartvita klädkod torde vara
  ett kungligt påfund då Silvia Bernadotte i början bar färgglada kläder bl.a. rött, vid detta tillfälle,


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar