Victorias modesuccé i Japan – därför hyllas hon

Kronprinsessan Victoria väljer en klänning från Elie Saab – ett modeval som hyllas av kungliga modebloggare. Anledningen? Det hållbara, förstås.

Tisdagen den 22 oktober närvarade kungen och kronprinsessan när den 126:e Kejsaren av Japan officiellt tillträdde Krysantemumtronen. Japan är världens äldsta monarki med bekräftade anor tillbaka till 500-talet. Den nye Kejsar Naruhito är landets 126:e kejsare och när han efterträdde sin fader i våras utropades att den nya regeringsperioden skall kallas ”Reiwa” (lycklig harmoni). Krysantemumtronen används ofta som synonym för det japanska kejsarämbetet.

Kejsar Naruhito och Kejsarinnan Masako efterträdde i maj Kejsar Akihito och Kejsarinnan Michiko, som abdikerade på grund av hälsoskäl.

Tronbestigningsceremonierna för den japanske Kejsaren består av en rad ceremonier som hålls under året. Vissa av dessa är statsceremonier och andra av mer religiös art. Dagens ceremoni, kallad Sokuirei-Seiden-no-Gi, var en statsceremoni under vilken Kejsaren officiellt tillkännagav för utländska och inhemska gäster att han bestigit tronen. Kungen och Kronprinsessan var, tillsammans med övriga närvarande utländska gäster, placerade i Shunju-no-Ma-hallen, från vilken de tog del av ceremonielet.

Victoria i Japan

Kronprinsessan Victoria iförd klänning från Elie Saab. Credit: UFO No More.

Under kvällen närvarade kungen och kronprinsessan tillsammans med andra utländska gäster vid en hovbankett, Kyoen-no-Gi, under Kejsarparets värdskap i det Kejserliga palatset. ”Bugaku”, 1200 år gammal hovmusik och -dans, framfördes i anslutning till middagen.

Det bar Victoria under banketten i Japan

Tidigare under dagen valde Victoria blått, från Escada. men vid kvällens bankett svidade hon om till en puderrosa klänning signerad libanesiske designern Elie Saab. Även hennes clutch kommer från Elie Saab, enligt UFO No More. Klänningen har vi sett förr, första gåmgen 2016, då kungen fyllde 70 år. Återigen återanvänder alltså Victoria, ett drag som hyllats av modebloggare och modepress eftersom kronprinsessan tänker så hållbart. Och känner ni igen diademet? Ja, visst är det Lilians vackra tiara som kronprinsessan fick i arv efter att hennes älskade ”auntie” gått bort.

Gillar du den klänning Victoria bär? Den rosa. Här finner du en liknande.  (reklamlänk från Apprl)

Här finns en mer vardaglig variant! (reklamlänk från Apprl)

Klänning från By Malina

Klänning från By Malina. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Apprl)

Klänning från Residus

Klänning från Residus. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Awin.com)

Det bar Europas kungligheter under banketten i Japan

Tisdagskvällens bankett blev en riktig modefest!

Letizia

Drottning Letizia av Spanien valde en rosa klänning, från Carolina Herrera.

Kronprinsessan Mary

Danska kronprinsessan Mary bar en ny puderrosa klänning med en glittrig mantel.

Drottning Máxima

Drottningen av Nederländerna, Máxima, bar en klänning från Jan Taminiau.

Mathilde i Japan

Belgiens drottning Mathilde bar en klänning i beige, guld och spetsar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: