Victorias viktiga val på nya fotona – se rörande detaljen

Victoria och Daniel

De nya fotona på Victoria och Daniel är fyllda av historia. Inte minst på grund av de vackra smyckena som kronprinsessan bär. Här berättar vi mer.

Inför kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag har fotografen Elisabeth Toll fotograferatkKronprinsessan och prins Daniel för nya officiella porträtt. Fotograferingen ägde rum i Gustav III:s paviljong på Haga.

Gustav III:s paviljong på Haga hör till Sveriges främsta prov på den sengustavianska stilen.

Arkitekten Olof Tempelman ritade paviljongen 1787 och paviljongen inreddes av Louis Masreliéz i pompejansk anda. Masreliéz hade under ett flertal år studerat i Italien och var väl förtrogen med den romerska antiken. Salarna i Gustav III:s hem på Haga visar på den utomordentligt höga kvalitet som utmärkte den gustavianska inredningskonsten. De olika rummen är inte enbart till fast inredning mycket välbevarade utan stora delar av paviljongens ursprungliga möbler har alltjämt sin plats i paviljongen. Även i ett internationellt perspektiv tillhör Gustav III:s paviljong på Haga ett av de förnämsta exemplen på europeisk nyklassicism.

kronprinsessan victorias utseendeförändring

Vid 1800-talets början uppfördes en Drottningpaviljong ett stenkast från paviljongen, idag mer känd som Haga slott, kronprinsessparets bostad.

Galaporträtten är tagna i Spegelsalongen. Fotografierna i civil klädsel är tagna i paviljongens matsal.

Det bär Victoria på nya fotona

På galaporträtten bär kronprinsessan Victoria en vacker puderrosa klänning signerad Elie Saab. I öronen dinglar de flotta Vasaörhängena (som Madeleine burit på sitt bröllop 2013, exempelvis) och i håret har hon ett smycke som betyder lite extra. Vilket? Prinsessan Sibyllas diadem.

– Jag känner särskilt för Prinsessan Sibyllas diadem. Jag vet ju att det var en speciell gåva till min farmor och att hon tyckte mycket om det. ”Åh, du bär farmors diadem”, kan jag känna när exempelvis min syster har det på sig. Det blir något extra, berättade kronprinsessan nyligen i dokumentären Kungliga smycken, som sändes i två delar på SVT under april.

Också prinsessan Christina har förklarat, i dokumentären, hur mycket just detta smycke betyder för henne.

– Här har vi ett smycke som jag har väldigt många minnen kring, ett smycke jag har sett sedan jag varit liten flicka. Det tillhörde min mor och det har tillhört min farmor, Margareta, som kom ifrån England, sa prinsessan Christina och öppnade den vackra läderasken med Prinsessan Sibyllas diadem.

Hon fortsatte:

– Diademet var en bröllopspresent från hennes föräldrar (prins Arthur, hertig av Connaught och Strathearn och Louise Margaret av Preussen reds. anm.). Det var viktigt att deras dotter skulle visa upp, inte minst, varifrån hon kom.

Christina berättade vidare:

– Min farmor hade ett ganska stort smyckeskrin då hon kom till Sverige, men eftersom hon dog bara 15 år senare så ärvde hennes barn allt hon hade haft med sig. Och den här fick min far testamenterat till sig.

– Jag har naturligtvis väldigt många minnen av det här diademet efter som jag har, ja inte suttit i knät, men stått bredvid min mor då hon har klätt sig riktigt fin. Och då hade hon diademet på sig.

Prinsessan Christina vred och vände på det vackra diademet.

– Det här är det som jag och mina syskon mest förknippar med vår mor. Det gläder mig väldigt att det är så använt i dag, i både andra och tredje generationen. Och jag hoppas att det kommer att användas mycket framöver.

Foto: Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna