10 saker du inte visste om Balmoral Castle

Drottning Elizabeth och hennes slott Balmoral

Drottning Elizabeth och hennes slott Balmoral

Varje sommar resor hon dit, platsen där drottning Elizabeth sägs vara som allra lyckligast. Hennes skotska slott Balmoral. Här får ni veta varför.

Långa utflykter med medhavd picknick, säckpipsmusik och en årlig bal. För drottning Elizabeth är det skotska slottet Balmoral och trakten däromkring hennes favoritplats på jorden. Prinsessan Eugenie har själv sagt att platsen är det vackraste hon nånsin sett och att hennes farmor älskar att tillbringa sina somrar här.

Drottning Elizabeths sommarslott Balmoral.

Drottning Elizabeths sommarslott Balmoral.

Här har ni 10 saker ni kanske inte visste om Balmoral

1. Förutom de lokala skotska spelen Barmar Gathering som drottning Elizabeth besöker har hon annars inga officiella uppdrag här uppe. Och kan därför verkligen njuta av sin semester

2. Det var drottning Victoria och prins Albert som en gång började med att hyra huset, sedan köpte de hela egendomen 1852 för 32 000 pund och lät därefter bygga om och bygga till slottet åren under åren 1853–56.

3. Vistelsen på Balmoral Castle börjar varje år med att drottning Elizabeth inspekterar militären, naturligtvis klädd i kilt, och deras anläggning på Royal Highland Fusioners och får då lyssna till lite skotska toner på säckpipa. Det sägs att hon också ser till att hela garnisonen har fått en god och välsmakande lunch. Det duger bara med det allra bästa!

4. Varje morgon klockan nio sätter en vakt igång att spela säckpipa utanför slottet, så att alla vaknar upp och kommer ihåg de befinner sig i Skottland.

5. Det sägs att drottningen alltid tar med sig det svärd – The Knighting Sword – hon använder till att adla sina medborgare, till Balmoral.

6. Drottning Elizabeth och prins Philip stannar ibland över i ett annat hus, Craigowan Lodge som ligger några kilometer från Balmoral slott, som en minisemester i semestern.

7. Har man tur blir man inbjuden till årets stora bal, Ghillies Ball, som äger rum i den stora balsalen på slottet Castle Ballroom.

8. Prins Philip har under alla år varit något av en grillmästare på slottet när man ställt till med en barbeque utomhus i den stora slottsparken. Han älskar att grilla varsin hemstoppad korv till familjen. Men ibland packas istället en rejäl picknick och så ger man sig ut i bergen och den något karga men otroligt vackra naturen omkring slottet, numera mest med bil men förr i världen även till fots.

9. Här uppe kan verkligen drottningen vara sig själv, flera historier berättar att hon setts vid en tvättbalja där hon lagt ner sina leriga kläder och andra berättar om hur hon promenerat runt bland turisterna och småpratat med dem i sina tweedkavajer och med den klassiska sjaletten på huvudet.

10. Det händer fortfarande att drottning Elizabeth själv sätter sig bakom ratten i sin Land Rover och tar en tur upp i bergen för att kanske fiska eller bara ta en promenad med sina älskade hundar.

LÄS MER: Se privata bilderna från drottning Margrethes vinslott

LÄS MER: Hemma hos Charles och Camilla – välkommen till Clarence house!

LÄS MER: Oron för Elizabeth - Flygs iväg med helikopter

Foto: Stella pictures